Στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας κατά το σχολικό έτος 2022-2023, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που συνέβαλαν στη βιωματική και τη μέσω παιχνιδιού μάθηση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τη θεωρία του μαθήματος, να την κατανοήσουν καλύτερα και να ολοκληρώσουν το μετασχηματισμό των προσωπικών ερεθισμάτων και εμπειριών τους σε σχολική γνώση.
Α’ λυκείου
Οι μαθητές παρατηρήσαν την εξωτερική δομή της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια και στην κορυφή της. Στη συνέχεια παρατήρησαν το εσωτερικό της καρδιάς, τη διαφορά στο πάχος των τοιχωμάτων των κοιλιών και τη δομή των βαλβίδων. Χρησιμοποιήσαν κόκκινο κορδονάκι για να δείξουν την πορεία του οξυγονωμένου αίματος στο εσωτερικό της καρδιάς και μαύρο κορδονάκι για την πορεία του αίματος που είναι πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα.

- Προσδιορισμός ομάδων αίματος.
Οι μαθητές προσδιόρισαν ομάδες αίματος χρησιμοποιώντας αντισώματα έναντι των συγκολλητινογόνων Α και Β και του παράγοντα Rhesus. Οι μαθητές παρατήρησαν μακροσκοπικά και στο μικροσκόπιο την αιμοσυγκόλληση που προκύπτει από την ανάμειξη αντισώματος με το αντίστοιχο αντιγόνο. Σε αυτή τη δράση, καταλυτικό ρόλο είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που προσέφεραν σταγόνες από το αίμα τους για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου. Ευχαριστούμε θερμά την κα Ελένη Τζανή, την κα Μικρώνη Ειρήνη και τον κ. Δημήτριο Γιαννόπουλο!

- Κατανόηση της δομής του εγκεφάλου μέσω της δημιουργίας χάρτινων εγκεφάλων-καπέλων.
Οι μαθητές δημιούργησαν χάρτινα καπέλα στο σχήμα του εγκεφάλου και έμαθαν κάποια βασικά στοιχεία της ανατομίας του και των λειτουργικών περιοχών του.


Β’ λυκείου
- Επαναληπτικά ηλεκτρονικά κουίζ.
Οι μαθητές έκαναν επανάληψη σε κάποιες ενότητες και ταυτόχρονα αυτοαξιολογούνταν παίζοντας ένα παιχνίδι γνώσεων. Χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Kahoot! στην οποία οι μαθητές κέρδιζαν πόντους για κάθε σωστή απάντηση αλλά και με βάση το πόσο γρήγορα την απαντούσαν.

Στο πλαίσιο της ενότητας για την εξέλιξη της ζωής της Γη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν απολιθώματα ορθοκέρατος καθώς και αμμωνίτες της Επιδαύρου και έτσι να κατανοήσουν πώς ήταν οι πρόγονοι κάποιων σημερινών ζώων.

Γ’ λυκείου
- Απομόνωση DNA από φρούτα.
Στο πλαίσιο μελέτης του γενετικού υλικού, οι μαθητές απομόνωσαν DNA από κύτταρα μπανάνας και ντομάτας χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά υλικά.