Εγγραφές στην Αθωνιάδα για το σχολικό έτος 2013 – 2014

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο- Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθωνιάδας Αγίου Όρους ανακοινώνει ότι δέχεται εγγραφές μαθητών για το νέο σχολικό έτος έως 30 Ιουνίου 2013 και από 1η έως 30η Σεπτεμβρίου 2013. Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται έως 31 Οκτωβρίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Δημοτικού για την εγγραφή τους στο Γυμνάσιο και απολυτηρίου Γυμνασίου (δημοσίου, ιδιωτικού) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής για την εγγραφή τους στο Λύκειο.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

α) Πρωτότυπο Απολυτηρίου Δημοτικού ή Γυμνασίου,

β) Πιστοποιητικό γέννησης,

γ) Ατομικό Δελτίο Υγείας και ακτινογραφίας από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ι.Κ.Α ή Κέντρο Υγείας,

δ) Συστατική επιστολή από τον οικείο Μητροπολίτη αποτελεί ενισχυτικό στοιχείο.

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω σχολείο είναι ισότιμο και ισοδύναμο με τα άλλα δημόσια σχολεία και παρέχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Επιπλέον στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθωνιάδος λειτουργεί Τμήμα Υποδοχής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς μαθητές καθώς και μοναχούς.Από το Εκκλησιαστικό Λύκειο χορηγείται Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, Βυζαντινής Αγιογραφίας καθώς και Ψηφιδωτού.

Στο Οικοτροφείο της Σχολής παρέχεται δωρεάν διαμονή,διατροφή και ό,τι άλλο χρειάζονται οι μαθητές.

Οι μαθητές κατά τη φοίτησή τους στη Σχολή έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αγιορείτικη παράδοση επισκεπτόμενοι στις εκδρομές τις Μονές και Σκήτες του Αγιωνύμου Όρους. Επίσης συμμετέχουν στις διάφορες Αγιορείτικες αγρυπνίες και λατρευτικές τελετές ενώ κάθε Σάββατο επισκέπτονται τα Μοναστήρια που έχουν αναλάβει την κηδεμονία τους για να προετοιμαστούν για το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα αλλά και για πνευματική ανάταση και αναψυχή. Στις επισκέψεις αυτές οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουντα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας, τους τρόπους παρασκευής Αγιορείτικου λιβανιού, παραγωγής μελιού, κρασιού, συντήρησης εικόνων και βιβλιοδεσίας.

Πληροφορίες στο γραφείο της Διεύθυνσης 2377023220, στο τηλέφωνο – φαξ 2377023341 όπως και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σχολείου Athoniada@sch.gr.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Προσκύνημα στην Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους

Την Τρίτη 5 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους στα πλαίσια σχολικής εκδρομής για το μήνα Μάρτιο. Μαθητές και Καθηγητές ξεκινήσαμε το πρωί από τη Σχολή, και με μικρά λεωφορειάκια μεταφερθήκαμε στη Μονή.

Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκε με ζεστασιά ο αρχοντάρης όπου μας πρόσφερε κουλουράκια, καφέ νερό και πολλή αγάπη. Στη συνέχεια ο π. Κασσιανός μας ξενάγησε στο Καθολικό της Μονής το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου και πανηγυρίζει στις 6/19 Αυγούστου.  Εκεί είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι απεικονίζεται ολόσωμη. Μας διηγήθηκε την ιστορία της Μονής, μας είπε αρκετά λόγια για τους κτίτορες αλλά και γενικά για το Μοναστήρι.

Έλαβε δε την ονομασία αυτή από ένα θαύμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θανάτου ενός γέροντος ορθοδόξου ηγουμένου. Η Ιστορία έχει ως εξής. Σε έναν ασθενή ευσεβέστατο ηγούμενο ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός ηθέλησε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Άχραντα μυστήρια. Ζήτησε λοιπόν από τον εφημέριο ιερομόναχο να βιαστεί για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν’ αποθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ηκούσθη μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και τρέμοντας σύγκορμος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.

Το μοναστήρι μας έκανε την τιμή και παρέθεσε Τράπεζα στους μαθητές και τους καθηγητές της Σχολής. Ακόμη είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον Πύργο της Μονής όπου φυλάσσονται σπάνιας πνευματικής και ιστορικής αξίας κειμήλια.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2012-2013 (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΣΧΟΛΗ

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία στεγάζεται στην Σκήτη του Αγ. Ανδρέα στην είσοδο των Καρυών, Διοικητικής Πρωτεύουσας του Αγ. Όρους, είναι ίδρυμα των είκοσι ιερών μονών του Αγίου Όρους με άμεση αναφορά στην Ιερά Κοινότητα, υπάγεται εκπαιδευτικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και λειτουργεί σ’ αυτή οικοτροφείο για τους καθηγητές, ιεροσπουδαστές και το λοιπό προσωπικό. Η Αθωνιάδα έχει τη δικιά της ιστορική παρουσία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Το 1749 οι Βατοπαιδινοί Πατέρες με τις φιλότιμες προσπάθειες του Προηγουμένου Μελετίου και την προτροπή του Πατριάρχου Κων/πόλεως Κυρίλλου του Ε΄ (1748-1751,1752-1757), ο οποίος εκδίδει και το σχετικό Σιγγίλιο, πρωτοστατούν στην ίδρυση σχολείου κοντά στην Ι.Μ.Βατοπαιδίου και το οποίο ονομάζεται αργότερα από τον Ευγένιο Βούλγαρη « Αθωνιάς Εκκλησιαστική Ακαδημία».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχοντας ανύστακτο ενδιαφέρον για το νεοσύστατο σχολείο του Άθωνος διορίζει διά Σιγγιλίου την Άνοιξη του 1753 «τον σοφότερον των Ελλήνων κατά τους μετά την άλωσιν αιώνας Ιεροδιάκονο Ευγένιο Βούλγαρη». Επί των ημερών του η Αθωνιάς ονομάζεται «Αθωνιάς Ακαδημία» τίτλο που φέρει ως σήμερα. Βλέπει μέρες ακμής, προσελκύει πλήθος μαθητών και καθίσταται περίφημη όχι μόνο στον ορθόδοξο κόσμο αλλά και πέραν αυτού. Γίνεται φυτώριο Αγίων ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης και ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Το 1821 η σχολή διακόπτει τη λειτουργία της λόγω της επαναστάσεως. Το 1842 επαναλειτουργεί στις Καρυές. Με εράνους οικοδομείται το νέο κτήριο στις Καρυές το 1844. Ο Ζώης Καπλάνης και ο Ευγένιος Βούλγαρης με τις διαθήκες τους αφήνουν ένα σεβαστό ποσό για τη συντήρηση της Σχολής.

Μια νέα περίοδος αρχίζει για την Αθωνιάδα από το 1930, όταν με απόφαση της Ι. Κοινότητας, μεταφέρεται στον εξωτερικό ξενώνα της Σκήτης του Αγ. Ανδρέα με Σχολάρχη τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Παντοκρατορινό, πτυχιούχο της Θεολογίας, μια φωτισμένη αγιορείτικη φυσιογνωμία με βαθειά γνώση των νομικών και με πλούσια διοικητικά προσόντα.

Η Σχολή συνεχίζει το έργο της μέχρι την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Στις 3 Οκτωβρίου του 1953 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Λαυριώτου του μετέπειτα μητροπολίτη Κώου.

Εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στην Αθωνιάδα

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από 10 Ιουνίου έως και 10 Σεπτεμβρίου. Οι μετεγγραφές από τα ΤΕΕ – ΕΠΑΛ προς τα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια, ή το αντίθετο, γίνονται από 1 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου και στην αντίστοιχη τάξη που προβλέπει η σχετική Νομοθεσία.

Α.- Στην πρώτη (Α’ ) τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι Δημοτικού Σχολείου. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή στην Πρώτη (Α΄) τάξη Γυμνασίου μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή στην αντίστοιχη τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου μας.

Β.- Μαθητές που φοιτούν στην Δευτέρα (Β΄) ή στην Τρίτη (Γ΄) τάξη Γυμνασίου μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή στην αντίστοιχη τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου μας.

Γ.- Στην πρώτη (Α’ ) τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου μας μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι Γυμνασίου. Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην Πρώτη (Α΄) τάξη Γενικού Λυκείου μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή στην αντίστοιχη τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου μας.

Δ.- Μαθητές που φοιτούν στην Δευτέρα (Β΄) τάξη Γενικού Λυκείου μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή στην αντίστοιχη τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου μας, μόνο κατά την έναρξη του σχολικού έτους .

Ε.- Στην Τρίτη (Γ΄) Λυκείου σύμφωνα με την κανονιστική διάταξη της Αθωνιάδος Σχολής δεν επιτρέπεται μετεγγραφή στο Εκκλησιαστικό Λύκειο μας.

Δικαιολογητικά εγγραφής στα ανωτέρω Σχολεία

Α.- Αίτηση του κηδεμόνα του ενδιαφερομένου μαθητή προς το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ή το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθωνιάδος. (Εάν είναι Ανήλικος). Οι ενήλικες μαθητές υποβάλουν αυτοπροσώπως σχετική αίτηση. Όλες οι αιτήσεις συνεξετάζονται από την σχολική Εφορεία της Αθωνιάδος.

Β.- Τίτλος σπουδών ( αν πρόκειται για μετεγγραφή, τον τίτλο σπουδών αντικαθιστά το ατομικό δελτίο του μαθητή, το οποίο αποστέλλεται από το Σχολείο, όπου είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής).

Γ.- Ενυπόγραφη αναγγελία κηδεμονίας του αιτούντος από Ιερά Μονή ή Σκήτη ή Κελλίον του Αγ. Όρους.

Δ.- Πιστοποιητικό γεννήσεως από τον Δήμο, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός Μητρώου Αρρένων.

Ε.- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και

ΣΤ.- Πιστοποιητικό Υγείας, στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται κυρίως ότι ο μαθητής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα ότι μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Διάρκεια φοίτησης και Μαθήματα

Η διάρκεια φοίτησης είναι εξαετής (τρία χρόνια για το Γυμνάσιο και άλλα τρία για το Λύκειο). Αν κάποιος μαθητής έλθει σε ενδιάμεση τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, η φοίτησή του θα είναι ανάλογη.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας μαθημάτων είναι όμοιο με το πρόγραμμα των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων, με τη διαφορά ότι στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, λόγω της αποστολής τους, διδάσκονται περισσότερα Θεολογικά μαθήματα, η Βυζαντινή Μουσική και η Βυζαντινή Αγιογραφία.

Οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου παρακολουθούν υποχρεωτικά τα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Οι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι συμμετέχουν κανονικά στις Εθνικές (Πανελλήνιες) εξετάσεις και έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο όποια Σχολή επιθυμούν.

Επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων

Στόχος της Σχολής μας είναι αφενός η μόρφωση των μαθητών της με ταυτόχρονη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, αλλά και η καλλιέργεια της κλήσεως τους. Η Χάρη του Θεού, η Θεομητορική Προστασία αλλά και οι Ευλογίες των Αγιορειτών Πατέρων καθώς και των 5 Αγίων της Σχολής μας επενεργούν με θαυμαστό τρόπο και πολλά παιδιά οδηγούνται στο ΄Αγιο Θυσιαστήριο με ιεραποστολικό ζήλο και θυσιαστική διάθεση, γεγονός το οποίο αποτελεί για τη Σχολή μας μεγάλο προνόμιο, ώστε να «καυχαται εν Κυρίω». Η Αθωνιάδα έχει προσφέρει στην εκκλησία, στον Ορθόδοξο Μοναχισμό και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μεγάλα πνευματικά αναστήματα, εμφορούμενα από την Αγιορείτικη πνευματική παράδοση.

Οι απόφοιτοι της Σχολής, εφόσον γίνουν Κληρικοί, κατατάσσονται οι μεν του Γυμνασίου στην Τρίτη (Γ΄) μισθολογική κατηγορία (Μ.Κ.), οι δε του Λυκείου στη Δευτέρα (Β΄). Αν, βέβαια, συνεχίσουν τις Θεολογικές τους σπουδές, τότε κατατάσσονται στην Πρώτη (Α΄) Μ.Κ.

Διαβίωση στη Σχολή

Οι μαθητές, διαμένουν υποχρεωτικά στη Σχολή. Μεταβαίνουν στους οικείους τους μόνο κατά τις περιόδους των Εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα (σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο και την διάταξη 3 του Άρθρου 27 της κανονιστικής διάταξης του σχολείου Φ.7626/6/ΑΣ 1785), καθώς και των θερινών διακοπών. Η διαμονή και η σίτιση των μαθητών είναι εντελώς δωρεάν. Οι μαθητές επιβαρύνονται μόνο με τα προσωπικά τους έξοδα. Ο μαθητής υποχρεούται να έχει τον ρουχισμό του και τα ατομικά του είδη. Επίσης, κάθε μαθητής πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο νοσηλείας του Ασφαλιστικού Οργανισμού, στον οποίο είναι ασφαλισμένος (Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ.).

Τέλος, το κοινό πρόγραμμα, το κοινό φαγητό, η υποχρεωτική μελέτη, η διαμονή σε θαλάμους έως τεσσάρων ατόμων, αλλά προπάντων ο Εκκλησιασμός στο Παρεκκλήσιο της Σχολής, όπου οι μαθητές ασκούνται στην Βυζαντινή Μουσική και μαθαίνουν την Ιεροψαλτική Τέχνη και το Λειτουργικό Τυπικό της Εκκλησίας μας, τα παιχνίδια τους, σφυρηλατούν αδιάρρηκτους πνευματικούς δεσμούς και φιλίες μεταξύ τους, που τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Παράλληλα, κοινωνικοποιούνται και αποκτούν πνεύμα συνεργασίας, αδελφοσύνης και αλληλοϋποστήριξης, χαρακτηριστικά που σπάνια πλέον συναντώνται σε άλλους χώρους και κοινωνικές ομάδες.

Χώροι – Αίθουσες της Σχολής

Η Σχολή διαθέτει τους κατωτέρω χώρους:

1.-Παρεκκλήσιο επ’ ονόματι των 5 Αγίων της Σχολής μας

2.-Αίθουσες διδασκαλίας

3.-Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

4.-Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

5.-Αίθουσα Πληροφορικής

6.-Γραφεία (της σχολικής εφορείας, του Σχολάρχη, του Διευθυντή. του Υποδιευθυντή και των Εκπαιδευτικών)

7.-Βιβλιοθήκη (σύγχρονη, η οποία περιέχει περίπου πέντε χιλιάδες βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές

προς χρήση από τους μελετητές κλπ.).

8.-Αθλητικούς χώρους γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϋ.

9.-Αίθουσα ψυχαγωγίας

10.-Κοιτώνες

11.-Τράπεζα Αγιογραφημένη από τους μαθητές

12.-Κουζίνα

13.-Κοινόχρηστους χώρους (πλυντήριο, αποθήκες τροφίμων και εξοπλισμού)

14.-Ιατρείο

Δημοσιεύθηκε στη ΑΘΩΝΙΑΔΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε