Μαθητές από την ομογένεια της Αυστραλίας στο Καστελλόριζο

Δύο μαθητές και μία μαθήτρια από την ομογένεια της Αυστραλίας, ηλικίας 15-16 ετών επισκέφτηκαν το Καστελλόριζο στις 29-9-2011 για δύο εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα ήρθαν σε ουσιαστική επαφή με τις ρίζες τους. Επισκέφτηκαν το πανέμορφο Γαλάζιο Σπήλαιο και κολύμπησαν στα κρυστάλλινα νερά του. Έκαναν το γύρο του νησιού με βάρκα. Ξεναγήθηκαν στο νησάκι της Κυράς της Ρω, στον Αϊ Γιώργη του Νησιού και στις Κολόνες. Πήγαν για ψάρεμα με ντόπιο αλιέα, χόρεψαν ελληνικούς χορούς κάτω από το αμπέλι ταβέρνας στο λιμάνι, παρακολούθησαν πως φτιάχνεται το παραδοσιακό γλυκό «κατουμάρι», έκαναν καγιάκ  από το λιμάνι μέχρι την περιοχή «Πλάκες», επισκέφτηκαν τα δύο μουσεία και πραγματοποίησαν περιπάτους σε όλα τα αξιοθέατα του νησιού. Συνόδεψαν τους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου στο μηναίο τους περίπατο. Ξεκίνησαν από την  περιοχή Αυλωνιά με προορισμό τον Αϊ Γιώργη του Βουνού. Εκεί, κατέβηκαν στην κατακόμβη του Αγ. Χαραλάμπους. Επέστρεψαν στο σχολείο κάνοντας κύκλο προκειμένου να επισκεφτούν και το Παλιόκαστρο.

Σχεδόν καθημερινά έπαιζαν μπάσκετ και ποδόσφαιρο με τους νέους του νησιού. Συμμετείχαν σε λογοτεχνικό εργαστήρι  που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο  με αφορμή το βιβλίο «ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΜΟΥ- μια εικονογραφημένη ιστορία για παιδιά» γραμμένο από τους Μαίριλυν Τσολάκη και Τζ. Άντριου Τζόνστοουν και εικονογραφημένο από τον. Δρ. Πλάτων Αλεξίου. Αφηγητής του βιβλίου το ίδιο το Καστελλόριζο που ξεδιπλώνει την ιστορία του σε απλή, προσιτή γλώσσα. Κάθε σελίδα είναι χωρισμένη σε δύο στήλες- η μία είναι στην αγγλική και η άλλη στην ελληνική.  Οι μαθητές από την ομογένεια διάβαζαν κάθε ενότητα στα αγγλικά και ακολουθούσε συζήτηση με συντονίστριες την καθηγήτρια αγγλικών  κ. Ιφιγένεια Λέντζιου, τη διευθύντρια του σχολείου κ.  Μπέττη-Τζόαν Μούζακ και την υπεύθυνη του προγράμματος  κ. Μαίριλυν Τσολάκη.

Στις 11-10-2011, στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του γυμνασίου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με το μαθητικό δυναμικό του σχολείου και με την συμμετοχή των μαθητών της ομογένειας από την Αυστραλία. Η δράση, που είχε τίτλο «Παίξε και….ανακάλυψε», ασχολήθηκε με σειρά πειραμάτων και των προεκτάσεών τους στην καθημερινή ζωή. Σκοπός ήταν να διεγείρει  το ενδιαφέρον το μαθητών για τις φυσικές επιστήμες. Αξιοποίησε το γεγονός ότι οι φυσικές επιστήμες έχουν ήχο, χρώμα, φως, μυρωδιά, γεύση και εκρήξεις και έθεσε σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις  των μαθητών. Οι μαθητές άκουσαν, είδαν, μύρισαν, γεύτηκαν, σκέφτηκαν και έπραξαν. Έτσι ένοιωσαν στην κυριολεξία τη χημεία, τη βιολογία και τη φυσική. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων γινόταν μετάφραση στην αγγλική και η συμμετοχή όλων των μαθητών ήταν ενθουσιώδεις, ενεργή και με άψογη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της κάθε ομάδας. Συντονίστρια της όλης δραστηριότητας ήταν η χημικός κ. Θεοδώρα Γκιουλέκα με βοηθό τον κ. Κων/νο Κατσίμπρα.  Συμμετείχαν, επίσης οι καθηγήτριες Νεκταρία Κουκουλιάτα-Τσιτσέλη, Ιφιγένεια Λέντζιου, Χριστίνα Γούναρη και Μπέττη Μούζακ. Παρούσα ήταν και η κ. Μαίριλυν Τσολάκη.

Την προτελευταία μέρα της παραμονής τους στο Καστελλόριζο, οι μαθητές από την Αυστραλία μοίρασαν  σε όλα τα παιδιά  από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο αναμνηστικά δώρα και παρουσίασαν τη χώρα τους στους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου. Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία έγινε σύγκριση της ζωής και της παιδείας στο Καστελλόριζο και στη Αυστραλία.

Αφήστε μια απάντηση