Βράβευση μαθήτριας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό επιστήμης-τέχνης «Unfold your world»

Συγχαρητήρια στη μαθήτρια της  Γ΄   Λυκείου Παρασκευή Παπαδάτου η οποία διακρίθηκε υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Δρ. Παρασκευής Πούλου, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό επιστήμης-τέχνης «Unfold your world» με τη συμμετοχή με το έργο της «Habu», στην ηλικιακή κατηγορία 16-18 ετών, ανάμεσα σε περίπου 150 έργα μαθητών/-τριών από τις 29 χώρες μέλη του EMBL, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του. Το EMBL είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Χαϊδελβέργη, ο οποίος ιδρύθηκε με αποστολή την προώθηση της έρευνας μοριακής βιολογίας στην Ευρώπη, την κατάρτιση νέων επιστημόνων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Η εκπαιδευτικός του Π.Λ.Π.Π. κ. Πούλου Π., ΠΕ04.04 στο πλαίσιο του μαθήματος  της Βιολογίας Γ΄ Υγείας ενημέρωσε τους μαθητές/-τριες στα τέλη Σεπτέμβρη για τον εν λόγω διαγωνισμό και τους στόχους του: οι μαθητές/-τριες

  • να εξερευνήσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Δεδομένων Πρωτεϊνών EMBL-EBI (PDBe) και πώς οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται σε περίπλοκες δομές, αλλά και πώς τυχόν αλλαγές σε αυτές τις δομές μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας τους,
  • να ανακαλύψουν πώς βασικές πρωτεΐνες επηρεάζουν τη διάθεσή τους, τη ζωή τους και τον κόσμο γύρω τους,
  • να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης για την πρωτεΐνη επιλογής τους και να το υποβάλουν.

Η μαθήτρια μελέτησε την πρωτεΐνη Apo-Habu IX-bp (κωδικός 1x2w στη βάση δεδομένων PDBe, https://www.rcsb.org/structure/1X2W), μια αντιπηκτική πρωτεΐνη που περιέχεται στο δηλητήριο του φιδιού Trimeresurus flavoviridis της Ιαπωνίας. Δημιούργησε ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης, στο οποίο οι ελικοειδείς μορφές των δύο πρωτεϊνικών υπομονάδων αναπαρίστανται ως τέσσερις δράκοι, ενώ οι πτυχωτές μορφές απεικονίζονται ως φίδια Trimeresurus flavoviridis. Μέσα από αυτή τη δημιουργική σύνθεση, συνδυάζοντας την επιστήμη και την αγάπη της για τα manga comics, η μαθήτρια συνέδεσε το πραγματικό φίδι με τον μυθικό «συγγενή» του.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, όπως και άλλες που περιέχονται στα δηλητήρια των φιδιών, παρουσιάζει σημαντική ερευνητική αξία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοχημικό εργαλείο στη μελέτη κυτταρικών μηχανισμών, στη διάγνωση αιμοστατικών διαταραχών και, ενδεχομένως, στην ανάπτυξη νέων αντιθρομβωτικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων. Επιπλέον, η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς η κατανόηση των συστατικών των δηλητηρίων συνεισφέρει στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές των τροπικών περιοχών, όπου το δάγκωμα φιδιού αναγνωρίζεται ως παραμελημένη τροπική ασθένεια.

Μετά από πρόσκληση από το EMBL στην εορταστική εκδήλωση βράβευσης και δημοσίευσης των έργων, η μαθήτρια Πάρις Παπαδάτου και η εκπαιδευτικός κ. Παρασκευή Πούλου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση στο campus του EMBL στην Χαϊδελβέργη, την Τρίτη 10-12-2024. Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη διαδραστική έκθεση World of Molecular Biology στο campus, στην οποία θα συμπεριληφθούν σύντομα και τα έργα των νικητών. Την προηγούμενη ημέρα επισκέφτηκαν το εργαστήριο του καθηγητή Dr. Grimm, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου με την καθοδήγηση της ερευνήτριας Δρ. Κλεοπάτρας Ράπτη γνώρισαν σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογίας (όπως η qPCR, ddPCR, Nanopore sequencing), παρατήρησαν στο μικροσκόπιο κύτταρα που είχε ετοιμάσει η κ. Ράπτη να εκφράζουν συγκεκριμένες φθορίζουσες χρωστικές (fluorescent reporter gene expression in a cell line) και γνώρισαν βασικές αρχές της γονιδιακής θεραπείας.

Το έργο της μαθήτριας φαίνεται παρακάτω

Διαφάνεια1

 

Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε άρθρο σχετικά με την εκδήλωση και το έργο από την ιστοσελίδα του EMBL:
https://www.embl.org/news/embl-announcements/winners-of-unfold-your-world-protein-art-project-announced/

Στην ιστοσελίδα https://www.embl.org/unfold-your-world/gallery/ μπορείτε να δείτε το βιβλιαράκι (booklet) με τα έργα των νικητών, την εικονική έκθεση (virtual exhibition) με όλα τα έργα που παρουσιάζονται και την γκαλερί (gallery) με τις εικόνες που παρουσιάστηκαν στο Vernissage.

Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=1PUV8a4nSKA βρίσκεται το showreel όπου παρουσιάζονται τα έργα που κέρδισαν και περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με αρκετούς από τους νέους καλλιτέχνες.

Ακολουθεί η συγχαρητήρια επιστολή της Συμβούλου Εκπαίδευσης Κλάδου ΠΕ04, Φυσικών Επιστημών κ. Γαριού Α.:

https://dide.ach.sch.gr/2024/11/25/συγχαρητήρια-επιστολή-unfold-your-world/

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lyk-aei/2024/12/25/vraveysi-mathitrias-ston-eyropaiko-diagonismo-epistimis-technis-unfold-your-world/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση