Ημέρα του Πολικού Εξπρές

a52ce7da aef1 4890 bfa1 78daa3e7e9c3

Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να μπούμε στο πνεύμα των γιορτών είναι να οργανώσουμε στο σχολείο ή την τάξη μας την Ημέρα του Πολικού Εξπρές. Η Ημέρα του Πολικού Εξπρές είναι ένα πιτζάμα πάρτι που έχει με χριστογεννιάτικο θέμα. Οι μαθητές έρχονται στο σχολείο φορώντας τις πιτζάμες τους και παρακολουθούν την ταινία “Πολικό Εξπρές” ως επιβάτες ενός αυτοσχέδιου τρένου, παρέα με το αγαπημένο τους λούτρινο ζωάκι, πίνοντας ζεστή σοκολάτα και τρώγοντας μπισκότα και ποπ κορν. Επιπλέον, συμμετέχουν σε διάφορες άλλες δραστηριότητες με θέμα το Πολικό Εξπρές, το τρένο που μας ταξιδεύει στο Βόρειο Πόλο.

Πώς το οργανώνουμε

Αρχικά, στέλνουμε στους γονείς ένα ενημερωτικό σημείωμα, αρκετές ημέρες πριν, ώστε να τους ενημερώσουμε σχετικά με τη δράση και να τους ζητήσουμε όλα όσα θα χρειαστούν να έχουν μαζί τους τα παιδιά για εκείνη τη μέρα (πιθανόν και να μας προμηθέψουν εθελοντικά κάποια υλικά αν τους το ζητήσουμε). Τις προηγούμενες μέρες από το πάρτι, μπορούμε να διαβάσουμε με τους μαθητές μας το βιβλίο με την ιστορία του “Πολικού Εξπρές” και να πραγματοποιήσουμε σχετικές δραστηριότητες (βρείτε περισσότερες λεπτομέριες καθώς και υλικό στο σχετικό αρχείο μου στο eduki). To ίδιο ισχύει και για τις επόμενες μέρες μετά τη δράση αν διαθέτουμε χρόνο.

Εκτυπώνουμε τα εισιτήρια για το τρένο και τα κόβουμε (ένα εισιτήριο για κάθε παιδί). Μπορούμε να τα δώσουμε εκ των προτέρων στους μαθητές μας και να τους ζητήσουμε να τα προσέχουν ώστε να αναπτύξουμε την υπευθυνότητα τους (ωστόσο, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα “καταφέρουν” καλύτερα να τους τα δώσουμε λίγο πριν επιβιβαστούν στο τρένο.
Την ημέρα του πάρτι οργανώνουμε το χώρο στον οποίο θα παρακολουθήσουμε την ταινία βάζοντας τις καρέκλες σε σειρές, ώστε να μοιάζουν με τρένο. Εμείς φοράμε ένα καπέλο και γινόμαστε ο εισπράκτορας. Οι μαθητές θα πρέπει να μας δείξουν τα εισιτήρια τους ώστε να επιβιβαστούν στο τρένο. Πριν την παρακολούθηση της ταινίας, μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας να συμπληρώσουν μια αίτηση για το αν θέλουν να ταξιδέψουν στο Βόρειο Πόλο και πώς φαντάζονται ότι θα είναι εκεί.

Την ώρα που οι μαθητές μας βλέπουν την ταινία, μπορούμε να τους σερβίρουμε ποπ κορν, ζεστή σοκολάτα και/ή μπισκότα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε ζεστή σοκολάτα είναι να ζεστάνουμε σοκολατούχο γάλα μέσα σε ένα βραστήρα (ωστόσο, σας έχω μια συνταγή σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε κάτι μαζί με τους μαθητές σας). Αν η σοκολάτα ζεσταθεί πολύ μπορείτε να τη βάλετε για λίγο στην κατάψυξη. Σερβίρετε σε ποτήρια και προσθέστε ζαχαρωτά ή σαντιγί. Αν πιστεύετε ότι τα παιδιά σας δεν μπορούν να βλέπουν ταινία και να τρώνε ταυτόχρονα μπορείτε να ετοιμάσετε ένα χριστουγεννιάτικο μπουφέ και να σερβιριστούν μετά την προβολή ή στο διάλειμμα.

Και τώρα η μεγάλη έκπληξη! Κάποια στιγμή αφού έχουμε ολοκληρώσει την προβολή θα χτυπήσει το κουδούνι. Έχουμε προετοιμάσει από πριν ένα «πακέτο από το Βόρειο Πόλο». Αγοράζουμε ένα κουδούνακι για κάθε μαθητή και περνάμε σε κάθε κουδουνάκι μια κορδέλα ή σπάγκο και στερεώνουμε ένα καρτελάκι (περιλαμβάνονται στο αρχείο). Τυλίγουμε τα κουδουνάκια σε χριστουγεννιάτικο χαρτί και τα τοποθετούμε σε ένα κουτί μαζί με ένα γράμμα από τον Άγιο Βασίλη (περιλαμβάνεται στο αρχείο). Προσέχουμε το κουτί να είναι καθαρό και να μην έχει διάφορες ετικέτες/ γράμματα. Τυλίγουμε το κουτί με χριστουγεννιάτικο χαρτί και κολλάμε πάνω του μια ετικέτα από το ταχυδρομείο των ξωτικών (περιλαμβάνεται στο αρχείο).
Το πρωί πριν έρθουν οι μαθητές, βάζουμε το δέμα μέσα στην κατάψυξη ώστε να είναι παγωμένο. Μόλις τελειώσει η προβολή της ταινίας, βγαίνουμε από την αίθουσα (ή ζητάμε τη βοήθεια κάποιου άλλου συναδέλφου αν υπάρχει) και προσποιούμαστε ότι βρήκαμε ένα παγωμένο πακέτο που μόλις έφτασε στο σχολείο μας. Μπορούμε να ζητήσουμε από κάποια παιδιά να μας βοηθήσουν να το μεταφέρουμε φορώντας τα γάντια τους. Αν έχουμε έξτρα βοήθεια μπορούμε να ζητήσουμε από το άτομο που μας βοηθά να χτυπήσει το κουδούνι και να πει ότι είδε κάποια ξωτικά να αφήνουν το πακέτο στην πόρτα μας (οι μαθητές μας θα ξετρελαθούν!) Ανοίγουμε το πακέτο, διαβάζουμε το γράμμα του Άγιου Βασίλη και δίνουμε στο κάθε παιδί ένα κουδουνάκι για να του υπενθυμίζει να “πιστεύει”.

Στο αρχείο περιλαμβάνονται επίσης κάποια συνοδευτικά φύλλα εργασίας με δραστηριότητες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πριν ή μετά την ημέρα του Πολικού Εξπρές:

  • Φύλλο εργασίας «γράμμα απάντησης στον Άγιο Βασίλη» (μπορείτε να τα δώσετε ατομικά σε κάθε παιδί να κάνουν μια ζωγραφιά για τον Άγιο Βασίλη ή να συντάξετε ένα γράμμα όλοι μαζί)
  • Φύλλο εργασίας «Τι θα ζητούσα από τον Άγιο Βασίλη αν θα μπορούσα να διαλέξω εγώ το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων;»
  • Φύλλα εργασίας «Χρωματίζω με βάση τον αριθμό» με θέμα το Πολικό εξπρές.
  • Stem κατασκευή γέφυρας για να φτάσει το πολικό εξπρές ασφαλές στο Βόρειο Πόλο.
  • Καθοδηγούμενο σχέδιο «κουδουνάκι».
  • Φύλλο εργασίας «Εξερευνώ τη ζεστή σοκολάτα με τις αισθήσεις μου».
  • Φύλλο εργασίας «Αν ταξίδευα με το Πολικό Εξπρές τι θα έκανα πάνω στο τρένο».
  • Φύλλο εργασίας «Σχεδιάζω το εισιτήριό μου».

4f01df1b 45d3 471e a0a8 30f93fb81c67 1

Καλή προβολή και καλό σας ταξίδι!