«Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να προετοιμαστεί για το Νηπιαγωγείο;» Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση των γονέων προς τους εκπαιδευτικούς όταν γράφουν το παιδί τους για πρώτη φορά στο Νηπιαγωγείο. Όταν τα παιδιά γίνονται 4 χρονών, δεν είναι πια μωρά, είναι τα «μεγάλα» παιδιά» που είναι έτοιμα να πάνε στο Νηπιαγωγείο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να μάθουν στο Νηπιαγωγείο – πώς να κάνεις καινούριους φίλους, πώς να λειτουργείς μέσα σε μια τάξη με άλλα παιδιά, πώς να κάθεσαι στα τραπεζάκια για φαγητό, πώς να βρίσκεις τη θέση σου στην παρεούλα, πώς να μπαίνεις στη σειρά για να βγεις από την τάξη, και η λίστα συνεχίζεται! Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής είναι ειδικοί στο να παίρνουν παιδιά με διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων και διαφορετικά υπόβαθρα και να τα φέρνουν όλα στην «ίδια σελίδα». Ωστόσο, τα παιδιά που ξεκινούν το Νηπιαγωγείο με γερές βάσεις θα προσαρμοστούν πολύ ευκολότερα.
Ακολουθούν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν με μεγαλύτερη ευκολία το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Παρόλο που οι εκπαιδευτικοί δεν περιμένουν τα παιδιά να έρθουν στο σχολείο γνωρίζοντας τα όλα, οι πρώτες εβδομάδες κυλούν πολύ ευκολότερα, όταν το παιδί γνωρίζει:
1) Να εκφράζει τα θέλω και τις ανάγκες του
Η ανάπτυξη των προφορικών δεξιοτήτων του παιδιού αποτελούν κομβικό κομμάτι της προετοιμασίας του για το Νηπιαγωγείο. Κλείστε την τηλεόραση και τα κινητά και εμπλακείτε με το παιδί σας σε συζητήσεις για τον κόσμο γύρω του. Κάντε ερωτήσεις. Μιλήστε για τη φύση, τα χρώματα, τα γράμματα, τα συναισθήματα. Ακούστε το παιδί σας όταν σας μιλάει. Παίξτε με το παιδί σας. Περάστε χρόνο μαζί του κάθε μέρα. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι δραματοποίησης και τα παιχνίδια ρόλων. Λερωθείτε! Γελάστε και διασκεδάστε μαζί του. Αφήστε το παιδί σας να παίρνει αποφάσεις για το παιχνίδι του. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να έχει οπτική επαφή και να χαιρετά τους άλλους γύρω του με ένα «Γεια» και ένα «Αντίο». Τα παιδιά που χαιρετούν το ένα το άλλο με ένα «Γεια», τα παιδιά που ζητούν από τους εκπαιδευτικούς αυτά που χρειάζονται, που διαπραγματεύονται με τους συνομήλικους τους, που δεν φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, θα τα πάνε καλά όσον αφορά το κοινωνικό κομμάτι του Νηπιαγωγείου. Κάντε εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων με τα παιδιά σας.
2) Να ντύνεται και να τρώει μόνο του
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου χρειάζεται να μπορούν να φορέσουν μόνα τους το μπουφάν και τα παπούτσια τους, και να κουμπώσουν το παντελόνι τους. Αφιερώστε χρόνο κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι ώστε το παιδί σας να εξασκηθεί. Αν το παιδί δεν έχει μάθει να δένει τα κορδόνια του, συνεχίστε την εξάσκηση στο σπίτι και στείλτε το παιδί σας στο σχολείο με παπούτσια που έχουν αυτοκόλλητο (χρατς) ώστε να μπορεί να βάζει τα παπούτσια του μόνο του, χωρίς βοήθεια και να είναι αυτόνομο. Επιπλέον, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου πρέπει να μπορούν να φάνε μόνα τους το φαγητό τους. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Τα παιδιά που είναι σε θέση να φροντίζουν για κάποιες από τις προσωπικές τους ανάγκες τα καταφέρνουν καλύτερα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μάθει να βασίζονται στους ενήλικες για τα πάντα.
3) Να είναι αυτόνομο στην τουαλέτα
Όταν το παιδί φοιτά στο Νηπιαγωγείο θα πρέπει να είναι σε θέση να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Το πιθανότερο είναι οι εκπαιδευτικοί να μην συνοδεύουν το παιδί σας στην τουαλέτα. Ενισχύστε το παιδί σας να μάθει να εξυπηρετεί μόνο του τις ανάγκες του. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι. Αν σας ζητήσει βοήθεια για να ξεντυθεί ή να σκουπιστεί, προσπαθήστε να το βοηθήσετε καθοδηγώντας το με τα λόγια σας, παρά κάνοντας το εσείς αντί γι’ αυτό. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του και να πατάει το καζανάκι. Είναι βασικές δεξιότητες που κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου πρέπει να διαθέτει. Ξεκινήστε ντύνοντας το παιδί σας με εύκολα ρούχα στο σχολείο όπως φόρμες και προχωρήστε σταδιακά σε κουμπιά και φερμουάρ καθώς το παιδί σας αποκτά αυτοπεποίθηση.
4) Να χειρίζεται ένα βιβλίο
Διαβάστε στο παιδί σας. Διαβάστε του κάθε μέρα. Να έχετε βιβλία σε κάθε δωμάτιο, μέσα στην τσάντα σας, στο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας, σας βλέπει να διαβάζετε κι εσείς τα δικά σας βιβλία. Διαβάστε τα αγαπημένα του βιβλία τόσο συχνά ώστε να τα μάθετε απ’ έξω. Επισκεφτείτε την τοπική βιβλιοθήκη. Με την καθημερινή ενασχόληση με τα βιβλία, το παιδί σας θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει το εξώφυλλο, να κρατάει το βιβλίο σωστά, να γυρίζει τις σελίδες, να εντοπίζει το κείμενο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε ανάγνωση βιβλίων καθημερινά, έχουν μεγαλύτερη ετοιμότητα για το Νηπιαγωγείο, καθώς είναι συνηθισμένα στο να ακούν ιστορίες, να παρακολουθούν, και έχουν αναπτύξει θετική στάση απέναντι στην ανάγνωση.
5) Να μπορεί να χρησιμοποιεί ψαλίδι, κόλλα και μαρκαδόρους
Στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πολλή ζωγραφική, πολύ κόψιμο και πολύ κόλλημα. Τα παιδιά που ήδη γνωρίζουν να χρησιμοποιούν κάποια υλικά του σχολείου στην αρχή της χρονιάς έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
6) Να μπορεί να αποχωριστεί τους γονείς του
Το άγχος αποχωρισμού είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Αν το παιδί σας δεν έχει φοιτήσει σε κάποιο παιδικό σταθμό είναι πιθανό να δυσκολευτεί στην προσαρμογή. Δώστε στο παιδί σας χρόνο και χώρο να ανεξαρτητοποιηθεί από εσάς. Σταδιακά, αφήστε το για λίγο και στη φροντίδα κάποιου άλλου. Οργανώστε μια βραδινή έξοδο χωρίς τα παιδιά σας. Επίσης, βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με το σχολείο. Διαβάστε βιβλία για το σχολείο, περάστε έξω από το σχολείο με το αυτοκίνητο και μιλήστε γι’ αυτό, δείξτε ενθουσιασμό για τη φοίτηση του παιδιού σας στο σχολείο, φέρτε το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδιά που φοιτούν στο ίδιο σχολείο. Οι μαθητές που έρχονται στο σχολείο χαρούμενοι και έχουν άνεση με το χώρο του σχολείου κάνουν μια καλή σχολική αρχή.
Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό για τους γονείς προνηπίων εδώ.
Το να στέλνουμε ένα παιδί στο Νηπιαγωγείο μπορεί να είναι πολύ συγκινητικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό. Ας το κάνουμε μια διασκεδαστική και θετική εμπειρία, καθώς είναι η αρχή από τα πολλά σχολικά χρόνια που θα ακολουθήσουν. Απολαύστε το!