
Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες στην τάξη μου είναι το παιχνίδι με το slime. Είναι εύκολο να το φτιάξεις και τα παιδιά το λατρεύουν. Η δημιουργία slime γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστική όταν προσθέσεις υλικά όπως χρυσόσκονη, αφρό ξυρίσματος, φελιζόλ, πούλιες, κομφετί. Έτσι κάθε φορά με την ίδια συνταγή μπορείς να φτιάξεις κάτι διαφορετικό.
Συνταγή
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
• 1 φλιτζάνι διάφανη ή άσπρη PVA σχολική κόλλα.
• 1 κουταλιά της σούπας υγρό φακών επαφής (πρέπει να περιέχει boric acid και sodium borate).
• 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
• Χρώμα ζαχαροπλαστικής, κονφετί, γκλίτερ, ή ότι άλλο φανταστείτε.
Πώς φτιάχνουμε το SLIME
Βήμα 1: Σε ένα μπολ βάζουμε 1 φλιτζάνι κόλλα.
Βήμα 2: Προσθέτουμε χρώμα, γκλίτερ ή κονφετί! Προσοχή! Όταν προσθέτουμε χρώμα σε άσπρη κόλλα το χρώμα γίνεται πιο ανοιχτό. Αν θέλουμε έντονα χρώματα χρησιμοποιούμε διάφανη κόλλα!
Βήμα 3: Ρίχνουμε 1/4- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής και ανακατεύουμε.
Βήμα 4: Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας υγρό φακών επαφής.
Βήμα 5: Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί το slime και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Βήμα 6: Αφού αναμίξουμε καλά τα υλικά, παίρνουμε το slime στα χέρια μας και το δουλεύουμε. Αυτό το ανακάτεμα με τα χέρια βοηθάει το slime να βελτιώσει τη σύσταση του. Πριν πιάσουμε το slime βάζουμε στα χέρια μας μερικές σταγόνες υγρό φακών επαφής. Μόλις επιτύχουμε τη σωστή σύσταση τότε είναι η ώρα για παιχνίδι. Αν το slime κολλάει ακόμη πολύ, ίσως χρειαστεί μερικές ακόμη σταγόνες από υγρό φακών επαφής. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να πλάσουμε το slime μας για περισσότερη ώρα γιατί αν βάλουμε πολύ υγρό το slime μας θα σκληρύνει και θα χάσει την ελαστικότητά του. Μπορούμε επίσης να βάλουμε το slime μας σε ένα καθαρό δοχείο για 3 λεπτά ώστε να σταματήσει λίγο να κολλάει, και να το πλάσουμε στη συνέχεια.
Τι πρέπει να προσέξουμε όταν φτιάχνουμε slime
• H σόδα μαγειρικής βοηθάει ώστε το slime μας να στερεοποιηθεί και να σχηματιστεί. Μπορούμε να πειραματιστούμε με την ποσότητα που θα βάλουμε ώστε να δώσουμε στο slime μας άλλη υφή.
• Το slime που φτιάχνεται με διάφανη κόλλα συνήθως δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα σόδας μαγειρικής. Το slime με την άσπρη κόλλα χρειάζεται λίγο περισσότερη!
• To υγρό φακών επαφής είναι ο καταλύτης που βοηθάει το slime να πάρει την ελαστική υφή του! Προσοχή! Αν προσθέσουμε πάρα πολύ υγρό το slime μας μπορεί να γίνει πολύ σφιχτό και να κόβεται!
• Αναμειγνύουμε γρήγορα τα υλικά μας με μια σπάτουλα για να ενεργοποιήσουμε το μείγμα. Παρατηρούμε ότι η υφή του αλλάζει καθώς ανακατεύουμε.
• To slime είναι ιδανικό για αισθητηριακό παιχνίδι. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καθαρίσαμε καλά τις επιφάνειες και τα χέρια μας αφότου φτιάξαμε ή παίξαμε με slime.
• Μπορούμε να φτιάξουμε διαφορετικά χρώματα slime και να αναμίξουμε διάφορα υλικά. Η δημιουργία slime περιορίζεται μόνο από τη φαντασία αυτού που το φτιάχνει!
Πώς αποθηκεύουμε το slime;
Το Slime μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες αν το αποθηκεύσουμε σωστά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε κάποιο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (πλαστικό ή γυάλινο), είτε σακουλάκια μιας χρήσεως που κλείνουν με ζιπ. Το σημαντικό είναι ότι μόλις τελειώσει το παιχνίδι, το slime πρέπει να τοποθετηθεί στο δοχείο ή το σακουλάκι του και να το κλείσουμε καλά ώστε να μην παίρνει αέρα.
Μερικές ιδέες!
- slime χιόνι με λευκή κόλλα
- slime της αγάπης με διάφανη κόλλα, κόκκινο γκλίτερ και φελιζόλ
- slime της αγάπης με διάφανη κόλλα, κόκκινο χρώμα, φελιζόλ και κομφετί καρδιές
- sllime άμμος με λευκή κόλλα, κίτρινο χρώμα και άμμο
- slime θάλασσα με λευκή κόλλα, μπλε χρώμα και μπλε γκλίτερ
- φουσκωτό slime με αφρό ξυρίσματος και κομμάτια αφρώδους υλικού
- διάφανο slime με μωβ χρώμα, ασημί γκλίτερ και φελιζόλ
- πολύχρωμο slime με λευκή κόλλα και πολλά χρώματα
Καλή διασκέδαση!