Τι είναι τα αισθητηριακά σακουλάκια γραφής και πώς να τα φτιάξεις!

art 12

Στην τάξη μας, θέλουμε οι μαθητές μας να έρχονται σε επαφή με διάφορα εργαλεία γραφής και να εξασκούνται στη γραφή γραμμάτων και αριθμών πάνω σε ποικίλες επιφάνειες. Ξέρουμε ότι η εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών, προϋποθέτει η έκθεση των μαθητών σε αυτά να είναι επαναλαμβανόμενη και ελκυστική. Αν κάνουμε τη γραφή διασκεδαστική, τα παιδιά θα την αγαπήσουν και θα επιδιώκουν να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Αντίθετα, αν την κάνουμε βαρετή με τη χρήση φύλλων εργασίας, τα παιδιά θα τη μισήσουν και θα τη φοβούνται.

Τα αισθητηριακά σακουλάκια επιτρέπουν στους μαθητές να προσεγγίσουν τη γραφή χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Και το σημαντικότερο φτιάχνονται πολύ εύκολα και είναι πολύ οικονομικά!

Πώς φτιάχνουμε ένα αισθητηριακό σακουλάκι;

Θα χρειαστούμε:

  • διάφανο τζελ μαλλιών
  • ένα σακουλάκι πολλαπλών χρήσεων με κλείσιμο zip
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής ή υγρή νερομπογιά
  • λίγη χαρτοταινία

Τοποθετούμε το τζελ μαλλιών μέσα στο σακουλάκι πολλαπλών χρήσεων. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Κλείνουμε το σακουλάκι αφαιρώντας τον αέρα.  Πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να ανακατευτεί καλά το τζελ με το χρώμα. Δοκιμάζουμε να γράψουμε πάνω στο σακουλάκι. Αν η ποσότητα του τζελ που βάλαμε είναι επαρκής, ασφαλίζουμε το άνοιγμα με λίγη χαρτοταινία ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα. Αν το τζελ δεν φτάνει, ξανανοίγουμε το σακουλάκι, προσθέτουμε λίγο ακόμη τζελ και επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα.

Εκτός από τζελ μαλλιών, μπορούμε να γεμίσουμε τα σακουλάκια μας με τέμπερα, σαμπουάν ή conditioner. Μπορούμε  επίσης να προσθέσουμε πούλιες, ματάκια, πλαστικά γράμματα ή αριθμούς, κομμάτια από αφρώδες υλικό και ότι άλλο θέλουμε. Και φυσικά μπόλικη χρυσόσκονη! Το περιεχόμενο μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το θέμα και το μαθησιακό στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε. Σιγουρευόμαστε ότι δεν βάλαμε μέσα στο σακουλάκι κάτι μυτερό γιατί μπορεί να σκιστεί.

Προσοχή! Σε περίπτωση που το σακουλάκι μας τρυπήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούμε να το κολλήσουμε με λίγη διάφανη κολλητική ταινία.

Τρόπος χρήσης

Γραφή γραμμάτων: Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πον πον ή το δάχτυλο τους για να γράψουν γράμματα πάνω στο σακουλάκι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάρτες με κεφαλαία και μικρά γράμματα, οι οποίες θα αλλάζουν ανάλογα με το θέμα μας. Οι μαθητές επιλέγουν μια κάρτα, αναγνωρίζουν το γράμμα ή τον ήχο του και στη συνέχεια το γράφουν στο σακουλάκι. Για να σβήσουν το γράμμα το μόνο που χρειάζεται είναι να πιέσουν ελαφρά με το χέρι τους το σακουλάκι.

Γραφή αριθμών: Η διαδικασία είναι η ίδια με τη γραφή γραμμάτων μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναγνωρίζουν και γράφουν τους αριθμούς. Για να εμπλουτίσουμε τη δραστηριότητα μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να καταμετρούν τόσα αντικείμενα όσα και ο αριθμός που έγραψαν στο σακουλάκι.

Γραφή μικρών λέξεων ή ονομάτων: Στην περίπτωση αυτή οι κάρτες που χρησιμοποιούν οι μαθητές περιέχουν μικρές λέξεις ή τα ονόματα των παιδιών της τάξης.

Αυτές ήταν μόνο μερικές ιδέες!

Πειραματιστείτε άφοβα! Αν δεν χρησιμοποιείτε κι εσείς αισθητηριακά σακουλάκια γραφής στη τάξη σας, νομίζω ότι είναι καιρός να το κάνετε!