
Κάποιες φορές οι μαθητές (και οι εκπαιδευτικοί!) μπορεί να αισθανθούν λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, νευρικοί ή ακόμη και κουρασμένοι, και να χρειαστεί να κάνουν ένα διάλειμμα ώστε να ξανααποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε τάξη ένα μέρος το οποίο οι μαθητές να μπορούν να επισκεφθούν για να αισθανθούν ασφαλείς, να ηρεμήσουν, ή να βρουν λύση σε κάποιο πρόβλημα που τους απασχολεί. Ένα μέρος άνετο, ήσυχο και πλούσιο σε οπτικά ερεθίσματα. Το μέρος αυτό είναι η γωνιά της ηρεμίας.
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια γωνιά της ηρεμίας στην τάξη μας;
Θα χρειαστείτε:
• χαλί, μαξιλάρια, χαλαρωτικά χρώματα
• ένα κουτί της ηρεμίας με αισθητηριακά αντικείμενα (π.χ. κάτι για να “ζουλήξουν”, αισθητηριακά μπουκάλια, καθρέφτης, βιβλίο, κάρτα με τεχνική αναπνοών, ανεμόμυλος, μπλοκ σημειώσεων)
• αφίσα με τα συναισθήματα, τροχός συναισθημάτων
• αφίσα με τεχνικές επίλυσης προβλημάτων
• αφίσα με τεχνικές αντιμετώπισης έντονων συναισθημάτων
• φωτογραφίες με τις οικογένειες των παιδιών
• λούτρινο παιχνίδι
• κλεψύδρα με άμμο (για να μετρούν το χρόνο όταν περιμένουν τη σειρά τους για να πάρουν κάποιο παιχνίδι
Πώς να παρουσιάσετε τη γωνιά στους μαθητές σας
Όπως και με οτιδήποτε άλλο στην τάξη μας, έτσι και στην περίπτωση της γωνιάς της ηρεμίας, πρέπει να διδάξουμε στους μαθητές μας τί είναι και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε. Συνήθως, εισάγω τη γωνιά της ηρεμίας στην τάξη στο τέλος του πρώτου μήνα, όταν τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές ρουτίνες της τάξης.
Για να συστήσω τη γωνιά, διαβάζω στα παιδιά μια ιστορία για κάποιο έντονο συναίσθημα π.χ. θυμός. Συζητάω με τα παιδιά για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θυμό μας μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια, τους παρουσιάζω τη γωνιά και εξηγώ ότι είναι ένα μέρος το οποίο επισκεπτόμαστε όταν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας ή αισθανόμαστε ταραγμένοι. Για να βοηθήσω τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το σωστό τρόπο χρήσης της γωνιάς, κάνω μια αναπαράσταση. Προσποιούμαι ότι είμαι λυπημένη, πηγαίνω στη γωνιά της ηρεμίας και μετακινώ των τροχό των συναισθημάτων στο αντίστοιχο συναίσθημα. Κοιτάζω την αφίσα με τα συναισθήματα και παίζω με τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κουτί της ηρεμίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης, περιγράφω τι κάνω και πως αισθάνομαι. Τέλος, επιστρέφω στην παρεούλα και επαναλαμβάνω τα βήματα που ακολούθησα: Ήμουν λυπημένη. Πήγα στη γωνιά της ηρεμίας. Χρησιμοποίησα τα υλικά που υπάρχουν εκεί και αισθάνθηκα καλύτερα. Επέστρεψα στην ομάδα.
Έπειτα, δείχνω τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο κουτί της ηρεμίας, και αφήνω τους μαθητές να παίξουν μαζί τους.
Σταδιακά μέρα με τη μέρα, ξεκινάμε να μιλάμε για τα συναισθήματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας όταν δεν αισθάνεται καλά. Προσποιούμαστε ότι είμαστε ταραγμένοι και χρησιμοποιούμε με τη σειρά κάποιο αντικείμενο από το κουτί της ηρεμίας για να αισθανθούμε καλύτερα.
Αφού περάσουν κάποιες μέρες, και τα παιδιά εξοικειωθούν με τη γωνιά, τους διδάσκω τεχνικές για να επιλύουν τα προβλήματα τους. Οι κάρτες με τις τεχνικές αυτές τοποθετούνται στη γωνιά. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να επισκέπτονται τη γωνιά της ηρεμίας για να βρίσκουν λύση στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην τάξη.
Να θυμάστε
• Η γωνιά της ηρεμίας δεν είναι μέρος τιμωρίας, οπότε μην το χρησιμοποιείτε σαν να είναι. Είναι ένα μέρος για να ηρεμήσουμε και να αισθανθούμε ασφαλείς. Το να είμαστε ταραγμένοι ή να έχουμε κάποιο πρόβλημα είναι κάτι το φυσιολογικό για το οποίο οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης που θα τους βοηθήσουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
• Στην αρχή της χρονιάς ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επισκέπτονται τη γωνιά της ηρεμίας και μένουμε κοντά τους για να τους παρέχουμε τη βοήθεια μας αν χρειαστεί. Όταν βλέπουμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τη γωνιά σωστά τους επιβραβεύουμε ώστε να ακούσουν και τα υπόλοιπα παιδιά και να τους μιμηθούν.
• Τον πρώτο καιρό οι μαθητές θα επισκέπτονται συχνά τη γωνιά της ηρεμίας, εφόσον αποτελεί κάτι καινούριο γι’ αυτούς. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και ενθαρρύνετε τους να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, παρατηρώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
• Διδάσκουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη γωνιά όταν είναι ήρεμα και είναι σε θέση να μας ακούσουν. Δεν τα πιέζουμε όταν είναι ταραγμένα ή έχουν κάποιο ξέσπασμα.
• Όταν οι μαθητές είναι ταραγμένοι μπορεί να κλαίνε, να φτερνίζονται ή να βήχουν. Γι’ αυτό φροντίστε τα πράγματα που υπάρχουν στη γωνιά της ηρεμίας να μπορούν να καθαριστούν εύκολα.
Η διαχείριση των συναισθημάτων τους και η επίλυση προβλημάτων είναι δύο από τις σημαντικότερες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά. Τώρα μπορείτε να τα βοηθήσετε να επιτύχουν δημιουργώντας και στη δική σας τάξη μια γωνιά της ηρεμίας.
Καλή επιτυχία!
Οι ιδέες για τη γωνιά της ηρεμίας είναι εξαιρετικές! Το ίδιο και το υλικό σας. Ήδη έχω ξεκινήσει και φτιάχνω κάποια πράγματα. Αναρωτιόμουν αν είναι διαθέσιμα σε pdf προς αποστολή και εκτύπωση τα:
. αφίσα με τα συναισθήματα, τροχός συναισθημάτων, Πώς νιώθω σήμερα;
• αφίσα με τεχνικές επίλυσης προβλημάτων
• αφίσα με τεχνικές αντιμετώπισης έντονων συναισθημάτων.
Συγχαρητήρια για τη φιλοσοφία του blog!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σας σχόλια! Το υλικό το φτιάχνω μόνη μου, αλλά επειδή οι εικόνες που χρησιμοποιώ έχουν πνευματικά δικαιώματα δεν το διαμοιράζω. Μπορείτε να αναζητήσετε σχετικό υλικό στο διαδίκτυο σε ξένες ιστοσελίδες προσχολικη΄ς αγωγής. Προσωπικά χρησιμοποιώ πολύ το pinterest, εντοπίζω ελεύθερο υλικό που με ενδιαφέρει και το επεξεργάζομαι!