Την Παρασκευή 17/5/2024 και στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης “Η Σχολική Βιβλιοθήκη μας: εστία μάθησης και δημιουργίας ανοιχτή για όλους τους μαθητές” οι μαθητές του τμήματος Β3, με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Αν. Ντόστα και Ελ. Χαρτζάβαλου, πήραν μέρος στο δίωρο βιωματικό εργαστήριο (Workshop) “Ζωντανεύοντας την ιστορία της βιβλοδεσίας μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας”. Το εργαστήριο διοργανώθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το βιβλίο στον χρόνο” και υλοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε βιωματική επαφή με το σπάνιο και απαιτητικό επάγγελμα του βιβλιοδέτη, να πληροφορηθούν για τις αλλαγές που έγιναν με το πέρασμα των αιώνων στην τέχνη της βιβλιοδεσίας και να χρησιμοποιήσουν αυθεντικά υλικά και εργαλεία, όπως δέρματα, παπύρους, πρέσες, διακοσμητικά στοιχεία. Μάλιστα, μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας μεταφέρθηκαν στα τυπογραφεία της Βενετίας του 17ου αιώνα, ακολουθώντας τα ίχνη Γιαννιωτών τυπογράφων, ενώ στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της βιβλιοδέτη κ. Στ. Λέγγα, δημιούργησαν το δικό τους χειροποίητο βιβλιοδετημένο σημειωματάριο, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που διδάχτηκαν.
Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον κ. Ν. Αναστασόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Ντόστα – Αλέξης Αναγνώστου