Το Δεκέμβριο, η μασκότ του έργου μας ανακοίνωσε τις δράσεις μας . Πλησίαζαν Χριστούγεννα, ημέρες Χαράς, Αγάπης, Καλοσύνης !!! Τι είναι καλοσύνη ; Και πώς μπορούμε να την δείξουμε στους ανθρώπους γύρω μας; Εμείς επικεντρωθήκαμε κυρίως για την κατανόηση των μαθητών μας σχετικά με το τι είναι η καλοσύνη και πώς μπορούν να την δείξουν σε άλλα παιδιά. Γράψαμε παραδείγματα και δημιουργήσαμε σχέδια.
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία eTwinning Έργα, Rise & Shine | , στις 17-02-2025
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα, Χριστούγεννα | , στις 26-12-2024
Ημέρες Χριστουγέννων και στο Νηπιαγωγείο προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τι είναι Χριστούγεννα!
Ημέρες Αγάπης , Ειρήνης , Προσφοράς, Συγχώρεσης!!
Οι Άγγελοι στην Τέχνη πάντα είχαν μία εξέχουσα θέση. Το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου η “Συναυλία των Αγγέλων” (1608-1614) της Εθνικής Πινακοθήκης είναι ένα από τα τελευταία, αν όχι το τελευταίο, έργο του. Μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για την ταπεινοφροσύνη διηγούμενοι την ιστορία από το περιοδικό “Παράθυρο στην Εκπαίδευση, τεύχος 60″ ” Ο μικρός γαλάζιος Άγγελος” και σε συνδυασμό με τα άλλα δύο έργα του Ελ Γκρέκο, “Ο Ευαγγελισμός (1595-1600), Museum of Fine Arts, Βουδαπέστη” και “Η προσκύνηση των ποιμένων (1612-1614), Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη”.
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως Ελ Γκρέκο, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541. Σπούδασε βυζαντινή αγιογραφία και επηρεάστηκε από την ιταλική τέχνη όταν μετοίκησε στη Βενετία. Μιλήσαμε για τη ζωή και το έργο του El Greco και στη συνέχεια με τη μουσική υπόκρουση των Rondo Veneziano https://youtu.be/nOIPOTSp7nw?feature=shared, η οποία είναι μια ιταλική ορχήστρα δωματίου , που ειδικεύεται στη μουσική μπαρόκ, τα παιδιά αποτύπωσαν τον πίνακα.
Καλά Χριστούγεννα !!!
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία eTwinning Έργα, Rise & Shine | , στις 07-12-2024
Το Νοέμβριο τα συνεργαζόμενα σχολεία παρουσιάσαμε σε ζευγάρια τα συναισθήματα.
-Τι νιώθουμε όταν….
-Πως το εκφράζουμε…
με στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής Νοημοσύνης των παιδιών.
Το 2ο Νηπιαγωγείο Περαίας σε συνεργασία με το CEIP Miguel Hernandez στην Ισπανία έπρεπε να παρουσιάσουμε με τα παιδιά το συναίσθημα του θυμού, πώς νιώθουμε και ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να τον εκτονώσουμε
https://www.canva.com/design/DAGWuY5dBRo/Eqv_VNEsy_andq30fTVF6w/view.
Αφού μιλήσαμε για το θυμό, ότι όλοι θυμώνουμε για κάποιο λόγο, αν μας θυμώνουν τα ίδια πράγματα, αν είναι ένα συναίσθημα που μας αναστατώνει ή μας ηρεμεί, το σημαντικό όμως είναι πως ενεργούμε όταν θυμώνουμε ….
Τα παιδιά αποτύπωσαν πως νιώθουμε όταν είμαστε θυμωμένοι…
Τι μπορούμε να κάνουμε για να εκτονώσουμε το θυμό μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους …
Και στο τέλος γράψαμε και ένα ποίημα ..
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες και γεμάτες με την παιδική φαντασία, παρουσιάσεις για τα συναισθήματα της αγάπης , του φόβου, της ζήλειας , της έκπληξης , της λύπης.
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία eTwinning Έργα, Rise & Shine | , στις 24-11-2024
Σε συνέχεια του συνεργατικού μας έργου, τον Οκτώβριο όλα τα σχολεία μέλη προτείναμε τις ιδέες μας για το logo και τη mascot του έργου. Έγινε ηλεκτρονική ψηφοφορία των παιδιών με εργαλεία Web 2.0.
Οι προτάσεις των εταίρων Η δική μας πρόταση
Έγινε ηλεκτρονική ψηφοφορία …..
Και η νικήτρια πρόταση για logo του προγράμματος ήταν ….
Παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκες και για την επιλογή της mascot. Τα παιδιά συναποφασίζουν και συμμετέχουν στην ενεργά στη λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση του έργου.
Και η mascot του Rise & Shine είναι….
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία eTwinning Έργα, Rise & Shine | , στις 24-11-2024

Το σχολικό έτος 2024-2025 συμμετέχουμε στο συνεργατικό έργο “Rise & Shine” στην Ευρωπαϊκή Πύλη του eTwinning. Συνεργαζόμαστε 15 εκπαιδευτικοί από την Πολωνία, την Κροατία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και την Ελλάδα.
Οι στόχοι του προγράμματος
Η οικοδόμηση ενός χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση επιτυγχάνεται μέσω μιας σταδιακής και συνεχούς διαδικασίας που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Μέσω αυτού του προγράμματος θα προσπαθήσουμε να προάγουμε την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών μας, προκειμένου να τους καταστήσουμε ικανούς να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο αρχικά, αλλά και ως μέλη της κοινωνίας αργότερα. Οι συγκεκριμένοι στόχοι μας είναι οι εξής:
- Να καλλιεργήσουμε την ικανότητα του παιδιού να διαχειρίζεται το άγχος του και να αντιμετωπίζει στρατηγικές αντιμετώπισης για διάφορα προβλήματα.
- Να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση σχέσεων, δηλαδή την ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
- Να αναπτύξουμε δεξιότητες που οδηγούν στην εύρεση λύσεων.
- Να κατανοήσει την αυτονομία, δηλαδή την ικανότητα του παιδιού να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία και να τα χρησιμοποιεί στην καθημερινή ζωή.
- Να αναπτύξουμε την αυτοφροντίδα που θα ενισχύσει την ευημερία και την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση.
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα, Ρομποτική | , στις 12-06-2024
Για 4η χρονιά συμμετέχω στο Φεστιβάλ STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με το Νηπιαγωγείο Αγίας Τριάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα: Μεσόγειος πηγής ζωής & πολιτισμού. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικού σεναρίου τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις για την Μεσόγειο Θάλασσα , τη θαλάσσια πανίδα της και την μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή όλων μας ,αλλά και για τις χώρες που την περιβάλλουν. Τα παιδιά κατασκεύασαν τους σταθμούς – κινδύνους της Μεσογείου και δημιουργήσαμε το βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ
Την 1η Ιουνίου παρουσιάσαμε το έργο μας στο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τα Αρσάκεια σχολεία και τη Stem Education και πήραμε το βραβείο ” Κατασκευής των βασικών σταθμών” . Πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές μου !
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Εργαστήρια Δεξιοτήτων | , στις 30-05-2024

Σύμφωνα με το Ν.Π.Σ. τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν ήδη αναπτύξει φυσική περιέργεια για τον κόσμο που τα περιβάλλει, ενώ παράλληλα δομούν την αντίληψη και την κατανόησή τους για το περιβάλλον αξιοποιώντας ιδέες και πρακτικές που αφορούν την παρατήρηση και ερμηνεία του φυσικού και τεχνητού κόσμου. Οι πρώιμες αυτές ιδέες και αναπαραστάσεις των παιδιών, που σχημάτισαν βιωματικά, αποτέλεσαν τη βάση για τη μελέτη και τη σταδιακή ανάπτυξη των εννοιών και των διαδικασιών στο σχεδιασμό του διδακτικού σεναρίου για την κατανόηση της λειτουργίας του ηλεκτρικού κυκλώματος στο Θεματικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πεντέρη κ.α., 2022).
Το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Εργαστηρίου δεξιοτήτων από το θεματικό κύκλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία και την Υποθεματική Ενότητα : STEM-εκπαιδευτική Ρομποτική.
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία eTwinning Έργα | , στις 20-02-2024
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα, Μαθηματικά | , στις 17-02-2024
Στο Νηπιαγωγείο μας επικεντρωθήκαμε στον ουσιαστικό ρόλο του παραμυθιού ” Ο Τζακ και η φασολιά” ως εκπαιδευτικού εργαλείου, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ενσωμάτωση της προσέγγισης STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Το παραμύθι παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, προωθώντας τη γλωσσική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την προσέγγιση STEM παρέχοντας ένα υποστηρικτικό γεμάτο νόημα για τα μικρά παιδιά πλαίσιο για την εφαρμογή της.
Στο πεδίο Γεωμετρία και Μετρήσεις του ΝΠΠΣ Στοχεύσαμε: iv. στην εισαγωγή στη μέτρηση του μήκους
Γνώσεις
- Να αντιλαμβάνονται ότι το μήκος ενός αντικειμένου δεν αλλάζει, όποια κι αν είναι η διάταξη στον χώρο
Δεξιότητες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1) Διαβάσαμε το παραμύθι και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε μία μακέτα για να αντιληφθούν τα παιδιά τις 3 διαστάσεις αλλά και για να υλοποιήσουν δραστηριότητα Μηχανικής από τη STEM προσέγγιση του παραμυθιού. 2) Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες για την κατασκευή της μακέτας Ο Chesloff είπε ότι ” Τα παιδιά είναι γεννημένοι επιστήμονες και μηχανικοί” και το αποδεικνύουν 1η ομάδα : Τα παιδιά με συνεργατική διάθεση επιλέγουν από τη γωνιά του οικοδομικού υλικού υλικά για να κατασκευάσουν το σπίτι του Τζακ. 2η Ομάδα: Κατασκευή σκάλας 3η ομάδα: Κατασκευή φασολιάς
Όταν ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές, τα παιδιά εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το ύψος της φασολιάς. Παιδιά:Κυρία έγινε πολύ μεγάλη !!! Κυρία: Μεγάλη ή ψηλή; Παιδιά: Ψηλή Κυρία: Πόσο ψηλή είναι η φασολιά; ( έδειχναν με τα χέρια τους διάφορα μήκη) Παιδιά: Πρέπει να την μετρήσουμε! Κυρία: Με τι θα την μετρήσουμε; Υπάρχουν διάφορες προτάσεις άτυπων μονάδων μέτρησης και ξεκινάμε Παιδιά: με τις καρτέλες με τους αριθμούς , με τους μαρκαδόρους κλπ. Και αρχίζουν οι μετρήσεις με την μέθοδο της δοκιμής και πλάνης Τα παιδιά παρατηρούν ότι μένουν κομμάτια ακάλυπτα άρα το αποτέλεσμα δε θα είναι αληθινό…. …με την δοκιμή και πλάνη τα παιδιά αποφασίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουν την μέτρηση
Τα παιδιά μέτρησαν με μαρκαδόρους ένα ξύλο , τη φασολιά και τη σκάλα και κατέγραψαν τις μετρήσεις τους . Στη συνέχεια αλλάξαμε μονάδα μέτρησης και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία Τα παιδιά βοηθήθηκαν :
Μετά από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά διαπιστώνουν ότι αλλάζει το αποτέλεσμα των μετρήσεων όταν αλλάζει η μονάδα μέτρησης. Προκύπτει η ανάγκη ενιαίας μονάδας μέτρησης όπως ο χάρακας ή το μέτρο . Στο τέλος παίξαμε και ένα online παιχνίδι στο οποίο έπρεπε με τις πέτρες τα παιδιά να φτιάξουν μία σκάλα με την μέθοδο “σύρε και άφησε” για το Τζακ και να την μετρήσουν
|
Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Εβδομάδα προγραμματισμού | , στις 16-09-2023
Το σχολικό έτος 2022-2023 με το 9ο Νηπιαγωγείο Περαίας συμμετείχαμε στην εβδομάδα Προγραμματισμού με την ακόλουθη δράση ΕΔΩ
Λάβαμε και βεβαίωση συμμετοχής