Αγαπάμε και φροντίζουμε το περιβάλλον !! Είναι το σπίτι όλων μας!!

Αυτή την εβδομάδα παιδιά θα ασχοληθούμε με το περιβάλλον, οπότε όλες οι δραστηριότητες αφορούν στην τρέχουσα εβδομάδα . Δεν είναι όλες για μια μέρα !!!

Πολλές φορές ακούσατε παιδιά να μιλάνε οι μεγάλοι για  το  περιβάλλον”  Όμως τι είναι το περιβάλλον; και γιατί είναι σημαντικό και μιλάνε συχνά γι αυτό όλοι οι άνθρωποι;

Όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε ότι βρίσκεται γύρω μας και μας περιβάλλει.
Το φυσικό περιβάλλον είναι όλοι δηλαδή οι  ζωντανοί οργανισμοί : όλα τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι, αλλά και αυτά που δεν έχουν ζωή, όπως το χώμα ή οι πέτρες, ο  αέρας, το νερό, τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι  θάλασσες. Όλα αυτά που δεν τα έφτιαξαν δηλαδή οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι όμως πολλές φορές κάνουν πράγματα που βάζουν το περιβάλλον σε κίνδυνο, γιατί ξεχνάνε πως αυτό είναι το σπίτι όλων μας!!

Τώρα την Άνοιξη, που ο καιρός  είναι υπέροχος, πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν βόλτα σε κάποιο δάσος που βρίσκεται κοντά τους. Ας μιλήσουμε λοιπόν πρώτα για τα υπέροχα δάση μας κι ας μάθουμε πόσο χρήσιμα είναι για μας αλλά και για πολλούς άλλους φίλους μας που ζουν εκεί.

πηγή: http://dreamskindergarten.blogspot.com/2012/11/blog-post_11.html

Στο δάσος ζουν πολλά ζώα. Ας δούμε κάποια από αυτά.

πηγή : http://dreamkindergarten.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82%20%3A%20%CE%98%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF

Μπορείτε να διαβάσετε παιδιά το παραμύθι “Ένα δάσος για όλους”

Οι κορμοί των δέντρων είναι από ξύλο και άνθρωποι όμως κόβουν τα δέντρα στο δάσος γιατί χρειάζονται το ξύλο τους. Γιατί όμως;  Η Φύση ,το δάσος μας χαρίζει τόσα πολλά, αλλά οι άνθρωποι συχνά είναι αχάριστοι και το ξεχνάνε. Γίνονται και άπληστοι, αχόρταγοι…θέλουν κι άλλα κι άλλα….Τα θέλω τους δεν τελειώνουν ποτέ… Ας δούμε ένα πολύ ωραίο παραμύθι που μας περιγράφει αυτή την κατάσταση : Το δέντρο που έδινε”

Τι διαλέγουμε λοιπόν;

        πηγή : http://dreamkindergarten.blogspot.com/2013/05/blog-post_30.html

Πολλές φορές οι άνθρωποι μένουν στο δάσος για ώρες ακόμα και για μέρες….κάνουν περιπάτους, θαυμάζουν την ομορφιά και τη δροσιά του, παρατηρούν τα ζώα και τα πουλιά, φωτογραφίζουν ότι τους κάνει εντύπωση, κοιμούνται σε σκηνές, μαγειρεύουν το φαγητό τους εκεί…Όμως  μερικές φορές είναι λίγο απρόσεκτοι ….ενοχλούν τα ζώα με τη φασαρία που κάνουν, καταστρέφουν καθώς πατάνε διάφορα αγριολούλουδα και φυτά, “ξεχνάνε ” να μαζέψουν τα σκουπίδια τους, και ….το χειρότερο….μπορεί να βάλουν κατά λάθος φωτιά στο πανέμορφο δάσος !!!!

Ακούστε το πολύ όμορφο τραγούδι Το δεντράκι”

Μπορείτε να ασχοληθείτε με τις παρακάτω δραστηρίοτητες παιδιά

Όμως υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι όλων μας!!! Ας δούμε κάποιες προτάσεις γι αυτό :

Θυμηθείτε παιδιά πόσο άσχημο ήταν το πάρκο που είδαμε στον περίπατό μας, αφού παντού υπήρχαν σκουπίδια κάτω πεταμένα…..Όμως όλοι ξέρουμε ότι τα σκουπίδια έχουν τη θέση τους : στους κάδους σκουπιδιών πάντα !! Μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο σκουπίδια;
Για να έχουμε το σπίτι μας καθαρό πάντα φροντίζουμε να το καθαρίζουμε και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στη γειτονιά μας, στο χωριό μας,  την πόλη που μένουμε …και σε ολόκληρη τη γη …που είναι το σπίτι όλων μας !!

Όμως κάποια σκουπίδια έχουν μια ξεχωριστή αξία γιατί μπορούν να μεταμορφωθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν !! Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μεγάλη “οικονομία” στα υλικά μας, αλλά και στην ενέργεια που χρειάζονται τα εργοστάσια για να φτιάξουν αυτά τα αντικείμενα. Σκεφτείτε ότι για να φτιάξουμε το χαρτί, που όπως είπαμε γίνεται από το ξύλο των δέντρων και το χρησιμοποιούμε πάρα πολύ όλοι οι άνθρωποι στη γη, θα έπρεπε να κόψουμε…τόσα πολλά δέντρα, κι έτσι δεν θα είχαμε το πολύτιμο για τη ζωή μας “οξυγόνο” !!!
Γι αυτό και οι άνθρωποι έφτιαξαν ειδικούς κάδους για να τα ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα και να τα μαζεύουμε χωριστά. Όλη αυτή η διαδικασία της συλλογής και επεξεργασίας αυτών των σκουπιδιών σε ειδικά εργοστάσια ώστε να μεταμορφωθούν σε χρήσιμα πάλι αντικείμενα για τους ανθρώπους λέγεται: “Ανακύκλωση” !! Σίγουρα όλοι έχετε δει τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης όπου  μαζεύονται χωριστά: το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και το αλουμίνιο ! Καθένας τους έχει και διαφορετικό χρώμα !! δείτε τους

Υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης για τις μπαταρίες, τις λάμπες και τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Κι αυτό γιατί αυτά τα υλικά είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας όταν βρεθούν μέσα στο χώμα ή στο νερό, αφού περιέχουν τοξικές ουσίες, δηλαδή δηλητήρια που θα μπορούσαν να μας αρρωστήσουν πολύ βαριά. Δείτε τους
 

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι “ξεχωριστοί ” κάδοι παιδιά ! Σε αυτούς βάζουμε ρούχα και παπούτσια (καθαρά και όχι χαλασμένα) που δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά για κάποιους άλλους ανθρώπους που δεν έχουν να φορέσουν είναι πάρα πολύ χρήσιμα και έχουν “μεγάλη αξία“.

Κανένας μας δεν θέλει να βλέπει εικόνες σας κι αυτές που ακολουθούν

   

 

Σε όποιες συσκευασίες προϊόντων δείτε το παρακάτω σήμα σημαίνει ότι ανακυκλώνονται!

Δείτε αμέσως μετά έναν διαδραστικό πίνακα με δραστηριότητες σχετικά με την ανακύκλωση παιδιά

23 Μαΐου -Παγκόσμια ημέρα της χελώνας

Δείτε εδώ ένα διαδραστικό πίνακα με πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα καρέτα -καρέτα που ταξιδεύει από πολύ μακριά για να ρθει στις ελληνικές παραλίες , εκεί που γεννήθηκε και να γεννήσει με τη σειρά της τα δικά της αυγουλάκια, που όταν έρθει η ώρα τους θα βρουν κι εκείνα, όπως και η μαμά τους το δρόμο για τις ανοιχτές θάλασσες. Από τι όμως κινδυνεύουν ;; Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;

Δείτε και εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη χελώνα καρέτα καρέτα