Τελευταία μέρα του Μαρτίου ας διαβάσουμε ένα ωραίο ποίημα για την Άνοιξη!!
με χαρές κι αγάπες πάλι.
Γεια σου, λέλεκα λεβέντη,
π’ έστησες στη στέγη γλέντι.
με την Άνοιξη κουμπάρα.
τη φωλίτσα τους τελειώνει
κι αύριο με τη χελιδόνα
θα φορέσουν αρραβώνα.
και κοτσύφια τα τρομπόνια.
Οι γαλιάντρες στα κλαρίνα,
στα κρουστά η βατραχίνα.
Κούκου! Ο κούκος το λαλεί!
μύριους γάμους ευλογεί.
Τα αποδημητικά πουλιά λοιπόν επιστρέφουν !! Ας τα θυμηθούμε :
Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφους : Παπακωνσταντίνου Ευαγγελία, Κυριαζίδου Ευαγγελία και Ανθή Ζήση, Τάνια Μάνεση για την υπέροχη δουλειά τους !!
Δείτε ακόμα κι αυτές τις πολύ όμορφες φωτογραφίες!!
Μπορείτε ακόμα να ζωγραφίσετε τα χελιδόνια :
και να γράψετε τη λέξη “ΧΕΛΙΔΟΝΙ” ή να βρείτε τις σκιές, ή να φτιάξετε ένα πάζλ ή να ζωγραφίσετε ένα όμορφο ποίημα, ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρι , τη μαμά σας ή τον αδερφό σας και την αδερφή σας!!
Μπορούμε ακόμα να κάνουμε και πολλές κατασκευές ! Σας δίνω μερικές ιδέες !
Περιμένουμε όπως πάντα με μέηλ φωτογραφίες από τις κατασκευές σας !!!!
“Τα Χελιδονίσματα”- Το έθιμο της χελιδόνας
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.
Μπορείτε παιδιά να φτιάξετε κι εσείς μαζί με τη μανούλα !!!
Ακούστε και το τραγούδι “τα κάλαντα της Άνοιξης“
Φτιάχνουμε το πάζλ με το χελιδόνι πατώντας στα αριστερά κάτω στον κύκλο με τα δυο βέλη, ανακατώνονται ξανά τα κομμάτια. Με το ποντίκι στο φορητό ή το σταθερό υπολογιστή ή με το δάχτυλό μας πατώντας και σέρνοντας στο κινητό. Το φτιάχνουμε όσες φορές θέλουμε !! Ξεκινάμε ;;;
Οι υπέροχες κατασκευές, ζωγραφιές και εργασίες των παιδιών μας !!!