•  

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

ΒΙΒΛΙΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • Τη σελίδα ενημερώνει η σελιδοφάγος συνεργάτιδα του blog η Δάφνη Παρίση
  • Η Δάφνη Παρίση  διαβάζει τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας και σας βοηθάει να διαλέξετε βιβλίο.
  • Σχολιάζει το περιεχόμενο του βιβλίο και προτείνει.
  • Εμπιστευτείτε  την ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ


ΜΑΝΑ -ΠΕΡΛ ΜΠΑΚ

Κίνα. Σ’ ενα μικρό χωριουδάκι, ανάμεσα στα βουνά, κοντά σε μια πολιτεία, οι οικογένειες ξυπνούν πριν χαράξει για να ξεκινήσουν με μεράκι τις δουλειές τους. Ο άνδρας πάει στα χωράφια με τα ζώα του σφυρίζοντας και η γυναίκα μένει σπίτι για την οικογένεια. Όλα δείχνουν ήρεμα μέσα σε μια  καθημερινότητα γαλήνης και ομορφιάς. Είναι άνοιξη.  Θαρρείς  πως δεν πρόκειται γίνει κάτι το εξαιρετικό. Κι όμως τι θα γινόταν αν ο άνδρας έφευγε για την πολιτεία αγανακτισμένος από τη φτώχεια και δεν ξαναγύριζε ποτέ; πως θα μπορούσε μια γυναίκα, η Μάνα να τα βγάλει πέρα; Έχει τις ικανότητες να τους φροντίσει όλους; Μέσα από συγκινήσεις, θυμούς, αξέχαστες στιγμές και πόνους, το βιβλίο αυτό μας δείχνει πως ακόμα και μέσα στην εξαθλίωση ο άνθρωπος   άμα θέλει μπορεί να ζήσει.

Ένα καθηλωτικό βιβλίο με άπειρες στιγμές που σε μαγεύουν και δεν σου επιτρέπουν ν’ αφήσεις το βιβλίο από το χέρι σου. Το προτείνω και σε άλλους γιατί όλοι πρέπει να μάθουν γι’ αυτήν την πλευρά της ζωής.

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ-ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Μικρά Ασία, Κιρκιντζέ 1909. Ένα παλικάρι, ο Μανώλης, έχει κρυφό πόθο να σπουδάσει. Η οικονομική κατάσταση της εξαμελούς οικογένειάς του τον αναγκάζει να μπει στο εμπόριο. Πάντα όμως ελπίζει για μια καλύτερη ζωή μέχρι που ξεσπάει ο πόλεμος του ’12.  Ένας μαρτυρικός αγώνας για το Μανώλη και για κάθε έλληνα. Ένας δρόμος γεμάτος αίμα, δάκρυα και ταπείνωση με αποκορύφωμα την καταστροφή της Σμύρνης. Κανείς δεν γλυτώνει. Τα ουρλιαχτά ηχούν σαν κακογραμμένο κοντσέρτο. Η παράκληση για βοήθεια πέφτει κούφια στα αυτιά των πολιτικών.

Κι όσοι ξέφυγαν παλεύουν με τα φριχτά οράματα «χαιρέτα μου τη γη όπου μας γέννησε, Σελάμ σοϊλέ… Ας μη μας κρατάει κακία που την ποτίσαμε μ’ αίμα. Καχρ ολσούν σεμπέτ ολανλάρ! Ανάθεμα στους αίτιους»             

Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα γεμάτο με την κτηνωδία, που ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει, αν έχει σκοπό του την εκδίκηση. Γεμάτο με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και ας είναι όλα εναντίον του.

Αφήστε μια απάντηση