Βιβλιοκριτική

Δημοσιευμένο στις 6 Μαρτίου 2011 Κατηγορία: Προτάσεις βιβλίων από Σχολική Βιβλιοθήκη 3ου Γυμνασίου Μοσχάτου  Με ετικέτα ,

Λογοτεχνία, 14+

Για τους μαθητές μας της Γ’ Γυμνασίου προτείνουμε να διαβάσουν το λογοτεχνικό βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά “Κάπου ν’ ανήκεις”, εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας στην προμετωπίδα του βιβλίου δίνει στον επίδοξο αναγνώστη την εξής συμβουλή: ” Φίλε αναγνώστη, αν δεν μπορείς να βγάλεις την οπαδική σου φανέλα, καλύτερα να μην προχωρήσεις άλλο.” Με τον τρόπο αυτό, μας προϊδεάζει για το θέμα του βιβλίου: μεγάλος πρωταγωνιστής, ένα άθλημα και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο.

Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, ένας έφηβος 15 χρονών, ο οποίος αφηγείται στη φίλη του τη ζωή του. Μια ζωή γεμάτη από την αγάπη του για την ομάδα του, τον ΠΑΟΚ. Ξεκινάει από τα πρώτα του παιδικά χρόνια και το πως καλλιεργήθηκε αυτή η αγάπη και φτάνει μέχρι τη μετακόμιση της οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο νέο του σχολείο. Δυσκολίες που πηγάζουν από την αγάπη του  για την ομάδα. Οι περιγραφές των φάσεων από διάφορους ποδοσφαιρικούς αγώνες και του κλίματος που επικρατούσε στις κερκίδες ανάμεσα στους πλεόν φανατισμένους οπαδούς είναι ζωντανές, λιτές, χωρίς άκαιρους συναισθηματισμούς και ηθικολογίες, κερδίζοντας ακόμη και εκείνους τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τίποτα από ποδόσφαιρο ή που δεν το συμπαθούν ιδιαίτερα.

Η αφήγηση όμως του ήρωα δεν περιορίζεται και δεν εξαντλείται στο ποδόσφαιρο. Σιγά – σιγά μέσα από τα λόγια του Γιάννη αναδυκνύεται η ανάγκη του έφηβου να γίνεται αποδεκτός,  ν’ ανήκει κάπου. Η πορεία από την παιδική στην εφηβική ηλικία και από κει στην ωριμότητα είναι πορεία επώδυνη, γεμάτη αναζητήσεις, αμφισβητήσεις και ανατροπές. Ο Γιάννης, όπως όλοι οι έφηβοι του κόσμου, ψάχνει και αγωνίζεται να δημιουργήσει τη δική του προσωπική ταυτότητα, έξω από ετικέττες και ομάδες – όποιες κι’ αν είναι αυτές, όποιο όνομα κι αν φέρουν -.  Μέσα από το άθλημα του ποδοσφαίρου, τις διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις του ήρωα, καθώς περνάει από την τυφλή υποταγή στο χρώμα της φανέλας στην έννοια του φίλαθλου, ξετυλίγεται με χαρισματικό τρόπο  όχι μόνο η φιλοσοφία που διέπει το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως η φιλοσοφία της ίδιας της ζωής. Θα τα καταφέρειτελικά; Και ποιο θα είναι τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει; Μήπως υπάρχουν καποιοι δρόμοι που δυστυχώς δεν έχουν επιστροφή;

Ένα βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι, ένα βιβλίο που μιλά για τη σκοτεινή πλευρά του αθλήματος του ποδοσφαίρου, ένα βιβλίο με απρόσμενο τέλος που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη μέχρι την τελαιταία του σειρά, αφήνοντάς τον με σκέψεις, προβληματισμούς και κυρίως με ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Νεανική Λογοτεχνία για του μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου

Σας προτείνουμε να διαβάσετε την περιπέτεια του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με τίτλο “Η χαμένη σφραγίδα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού”, εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι τρία παιδιά, ο Οδυσσέας, η Βέρα, ο Οσμάν και ένα καλικαντζαράκι με το όνομα Αζόφ. Η απίθανη αυτή παρέα συναντιέται αναπάντεχα στο κελάρι του ορφανοτροφείου του Αγίου Μερκούριου, όπου μένουν η Βέρα και ο Οδυσσέας και με τη μαγική χύτρα του Αζόφ, μεταφέρονται πίσω στο χρόνο, στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, λίγο πριν ξεσπάσει η περίφημη Στάση του Νίκα.

Η ετερόκλητη παρέα μας ζει απίστευτες περιπέτειες που θα σας συναρπάσουν και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Τα παιδιά και το καλικαντζαράκι θα γνωρίσουν από κοντά τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα, τους στρατηγούς Ναρσή και Βελισσάριο και θα παρακολουθήσουν βήμα βήμα την εξέλιξη της στάσης που παρ’ ολίγο να στοιχίσει στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το θρόνο του. Θα προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν το ποτάμι της ιστορίας – αλήθεια άλλαξε ποτέ; – και να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στην εποχή τους.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από τους αναγνώστες μας θα θελήσουν να προσπεράσουν το συγκεκριμένο βιβλίο, μόνο και μόνο επειδή το θέμα του είναι ιστορικό. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχει καμμία σχέση με οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό σας ακούγοντας τις λέξεις Βυζαντινή Ιστορία. Είναι ένα τρελό, παράξενο και εξωφρενικό βιβλίο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι οι έξυπνοι και χιουμοριστικοί διάλογοι. Αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του πως το μάθημα της ιστορίας μπορεί να γίνει διασκέδαση και του πως να μάθετε ένα μικρό κομμάτι της Βυζαντινής Ισορίας χωρίς να βαρεθείτε και να πλήξετε.

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και σας υπενθυμίζουμε ότι όλα τα βιβλία που σας προτείνουμε μπορείτε να τα δανεισθείτε από τη σχολική μας βιβλιοθήκη.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *