
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen (2 Απριλίου, 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να εστιάσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ICBD) του 2025, υποστηριζόμενη από το τμήμα της IBBY στην Ολλανδία εστιάζει στην ελευθερία της φαντασίας, με το μότο από το ποίημα “Η γλώσσα των εικόνων” της Rian Visser:
«Φτιάξε εικόνες για το ποίημά μου και νιώσε ελεύθερος: αυτά τα λόγια σου ανήκουν, παρόλο που προήλθαν από μένα».
Το ποίημα προέρχεται από την εικονογραφημένη ποιητική συλλογή Alle wensen van de wereld (2021) της συγγραφέα Rian Visser και της εικονογράφου Janneke Ipenburg, βιβλίο το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία Zilveren Griffel στην Ολλανδία και Gouden Poëziemedaille (Χρυσό Μετάλλιο Ποίησης) στο Βέλγιο.
Η αφίσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2025
Για να συνδράμουμε στον εορτασμό της ημέρας:
- Φτιάξαμε με τους μαθητές συνεργατικά τη δική μας αφίσα με το διαδικτυακό εργαλείο σχεδίασης γραφικών Canva:
2. Αφιερώσαμε χρόνο στη βιογραφία και σε κάποια από τα πιο γνωστά παραμύθια του μεγάλου συγγραφέα Hans Christian Andersen του οποίου οι ιστορίες ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Μας προβλημάτισαν, μας εκπαίδευσαν, μας συγκίνησαν και έθεσαν στα παιδιά τις βάσεις για πολλά ερωτήματα.
3. Παρακολουθήσαμε στην βιβλιοθήκη του σχολείου με τους μαθητές/ριες την ταινία μικρού μήκους τoυ κινηματογραφικoύ στoύντιο Μοοnbot “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“ που κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012 και πραγματεύεται, όπως τονίζουν οι δημιουργοί, “την ιστορία των ανθρώπων που αφοσιώνουν τις ζωές τους στα βιβλία και τα βιβλία τους το ανταποδίδουν”.
4.
Αφήστε μια απάντηση