KATERINA TAMPAKI

Innovative & Constructive Approaches for Learning English

Πανελλήνιο συνέδριο Νέος Παιδαγωγός, Ίδρυμα Ευγενίδου, Παρουσίαση της εργασίας: Αναβίωση του Halloween στο χωριό μας. Ένα project για μαθητές Δημοτικού.

Φεβ 201810

 

 

Στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκε το project Αναβίωση του Halloween στο χωριό μας  σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι μαθητές τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών και να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τις όποιες διαφορές ανάµεσα στους λαούς υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως βάση εξέλιξης της πολιτισμικής επικοινωνίας µεταξύ τους. Επίσης, να βοηθηθούν οι μαθητές ούτως ώστε να καλλιεργήσουν διαπολιτισμική κατανόηση καταρρίπτοντας στερεότυπα και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά. Οι δράσεις του έργου υλοποιήθηκαν διαθεματικά εμπλέκοντας σχεδόν όλες τις γνωστικές περιοχές των ΑΠΣ/ΔΕΠΠΣ. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και από τις δραστηριότητες που υλοποίησαν αποκόμισαν σημαντικά οφέλη σε επίπεδο γνωστικό, δεξιοτήτων, στάσεων και αξιών. Όλοι οι συμμετέχοντες εμπέδωσαν μέσα από αυτήν την συνάντηση ότι τα ήθη και τα έθιμα συνδέουν τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζουν.

Τι γιορτάζουμε κατά τη διάρκεια του Halloween: 

Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη, όμως είναι πλέον γνωστή στον κόσμο μέσα από την αμερικανική κουλτούρα. Ο όρος είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All Hallows’ Eve και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία. Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο». Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον «άλλο κόσμο». Η αφετηρία του εθίμου «trick or treat» που θέλει τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά φθάνει στον 16ο αι.. Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με ανταλλάγματα φαγητό. Αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη. Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγγούνη και πειραχτήρη Τζακ, ενός ανθρώπου που του αρνήθηκαν την είσοδο και στον Παράδεισο και στην Κόλαση. Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Η γιορτή αυτή μπορεί να μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες, διαφοροποιείται όμως κατά πολύ καθώς έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Θυμίζει καρναβάλι, καλικάντζαρους, ψυχοσάββατο και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σχεδόν αγκαλιάσει το Halloween σαν δική της γιορτή μιας και σε αρκετούς αρέσουν τα «σκοτεινά» κουστούμια και τα ξέφρενα party που διοργανώνονται στα ειδικά διακοσμημένα μαγαζιά με κολοκύθες, νυχτερίδες, ιστούς αράχνης αλλά και τεχνητή ομίχλη!  Είναι οι «δεύτερες» απόκριες το Halloween.

Στο παρακάτω powerpoint έχετε τη δυνατότητα να δείτε επιγραμματικά το βήματα που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project:

Halloween

 

Στο ακόλουθο video μπορείτε να δείτε οδηγίες για το πώς αδειάζουμε και πώς χαράζουμε μια κολοκύθα:

 

 

3 σχόλια στο άρθρο

“Πανελλήνιο συνέδριο Νέος Παιδαγωγός, Ίδρυμα Ευγενίδου, Παρουσίαση της εργασίας: Αναβίωση του Halloween στο χωριό μας. Ένα project για μαθητές Δημοτικού.”

  1. 20 Φεβρουαρίου, 2018 στις 23:09       ΣΑΡΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ Έγραψε:

    Πολύ χρήσιμο υλικό Κατερίνα! Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων μπορούν επίσης να γράψουν τα δικά τους acrostic poems εμπνευσμένα από οσα έμαθαν μέσα από το project. To υλικό αυτό μπορεί να γίνει βίντεο. Για παράδειγμα δες το video που φτιάξαμε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=G_dtcFJxIAg
    🙂


  2. 20 Φεβρουαρίου, 2018 στις 23:43       ΔΑΓΡΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Έγραψε:

    Catherine your article on Halloween is quite interesting and entertaining!!! The students will have the opporunity to learn a lot and create their own activities! Well done!!!


http://www.lulu.com/shop/catherine-tampaki/the-modernist-hyacinth/paperback/product-23137737.html

Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Σαν σήμερα

18/9/1834: Πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ορίζεται η Αθήνα.

Translate

Σκακιστική άσκηση

European Radio Logo

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in



 

Άδεια Creative Commons



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων