Οκτ 21 2014

Άρθρα του/της ΚΟΜΝΙΑΝΟΣ Κ.

Χρήσιμοι τύποι εμβαδών και όγκων Ευκλείδειας γεωμετρίας

Κάτω από: Γ΄Λυκείου

εμβαδά όγκοι from konkom

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Ιαν 02 2013

Άρθρα του/της ΚΟΜΝΙΑΝΟΣ Κ.

2020; Χρόνια Πολλά λοιπόν

Κάτω από: Γενικά

Φώτης Κόντογλου – Ο Χρόνος και ο κόσμος της φθοράς

   «…Αλλοίμονο! Αυτή την άσπλαχνη μυλόπετρα που τ  αλέθει όλα στον κόσμο, τη γιορτάζουμε κάθε πρωτοχρονιά, και τη φχαριστούμε για όσα μας έκανε πριν, και για όσα θα μας κάνει ύστερα, για τα πολλά κακά που θα πάθουμε απ  αυτή, κοντά στα λίγα καλά που θα μας φέρει και που θα μας τα πάρει βιαστικά. Εμείς είμαστε σαν τους δυστυχισμένους κατάδικους που καλοπιάνουνε τον δήμιό τους, σαν τους μονομάχους της Ρώμης που χαιρετούσανε τον Καίσαρα, πριν να σφάξει ο ένας τον άλλον, κράζοντάς του: «Χαίρε, ω Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούνε»! Έτσι, κ  εμείς, χαιρετάμε τον καινούριο Χρόνο που θα μας πάει πιο κοντά στο στόμα του για να μας φάγει, και χοροπηδάμε και τραγουδάμε οι δύστυχοι, σαν τα σαλιγκάρια του Αισώπου, την ώρα που ψηνόντανε.

   Τούτος ο υλικός κόσμος είναι το βασίλειο του Χρόνου, που τον κάνει ν  ανθίζει και να μαραίνεται αδιάκοπα. Η φθορά είναι ο σκληρός νόμος που έβαλε απάνω του τούτος ο τύραννος. Μ  αυτή την άσπαστη αλυσίδα βαστά και τον άνθρωπο, σκλάβο ανήμπορον κάτω από τα πόδια του….»

Κείμενα επίκαιρα του ιδίου:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Δεκ 03 2019

Άρθρα του/της ΚΟΜΝΙΑΝΟΣ Κ.

Τα είδη των Γαλαξιών

Κάτω από: Γενικά

  Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά τον ουρανό μια ασέληνη και ξάστερη νύχτα, θα δούμε μια γαλακτόχρωμη ζώνη, με ασαφή όρια, να τον διασχίζει από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Αυτή η συγκέντρωση αστέρων και λοιπών αντικειμένων αποτελεί τον Γαλαξία μας.

Οι αρχαίοι λαοί προσπαθώντας να εξηγήσουν την ύπαρξή του Γαλαξία έπλασαν διάφορους μύθους. Ο πιο χαρακτηριστικός από αυτούς, που δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο και την ονομασία του, είναι ο εξής: Ο Ερμής κατάφερε να εξαπατήσει την Ήρα, ώστε να θηλάσει από το γάλα της ο μικρός Ηρακλής και να γίνει αθάνατος. Η Ήρα, μόλις κατάλαβε την απάτη, έσπρωξε μακριά το βρέφος και τότε το γάλα της σκόρπισε στον ουρανό και σχημάτισε το Γαλαξία .

Μία κατάταξη των Γαλαξιών με γνώμονα το σχήμα τους, καθώς και μερικές φωτογραφίες, βλέπουμε παρακάτω.

 

Σχετικό υλικό από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.Λήψη αρχείου

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαΐ 26 2014

Άρθρα του/της ΚΟΜΝΙΑΝΟΣ Κ.

Πανελλήνιες Εξετάσεις

Κάτω από: Γ΄Λυκείου

Τέσσερα θέματα θεωρίας     Μαθηματικών Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Δεκ 02 2012

Άρθρα του/της ΚΟΜΝΙΑΝΟΣ Κ.

Γαλαξίες

Ένα απόσπασμα γνωστής εκπομπής σχετικά με τη «γειτονιά» μας . Έτσι…… για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο Κόσμος των Γαλαξιών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Παλιότερα Άρθρα »