Αρχείο ημέρας 21 Ιανουαρίου 2022

τι είναι αστέρι; τι είναι πλανήτης ;

 

.jpg

Την νύχτα , είτε κοιτάξουμε με τηλεσκόπιο είτε με το μάτι ,βλέπουμε ψηλά,  λευκές ..τελίτσες ,που τις λέμε γενικά  αστέρια .  Είναι όμως  όλες οι λευκές τελίτσες το ίδιο; Είναι πράγματι αστέρια , με την σύγχρονη έννοια του αστεριού  (μετά από διάφορες ανακαλύψεις );  Έχουμε ακούσει για πλανήτες . Φαίνονται οι πλανήτες ; Είναι λευκές τελίτσες ; Είναι αστέρια;

Εδώ γίνεται ένα μπέρδεμα ιστορικών ανακαλύψεων και ορολογίας :  Έχει ανακαλυφθεί ότι όλες οι λευκές τελίτσες ,( εκτός από 5  ορατές με το μάτι και μερικές   ακόμη ορατές μόνο με τηλεσκόπιο ) είναι

Α ) τεράστιες πύρινες μάζες όπως ο ήλιος    (ίσως μικρότερες ή μεγαλύτερες) αλλά  δεν φαίνονται όπως ο ήλιος διότι

Β) είναι  πολύ πιο μακριά . Αυτές λοιπόν οι λευκές τελίτσες ,που ειναι πύρινες μάζες ,εκπέμπουν φως, θερμότητα , ακτινοβολίες  και είναι τρομερά μακριά τις λέμε αστέρια .

Υπάρχουν όμως  και οι 5 λευκές τελίτσες , ορατές με το μάτι , άλλες 2 ορατές από τηλεσκόπιο που τις λέμε πλανήτες , και άλλες  5 ορατές με τηλεσκόπιο που τις λέμε νάνους -πλανήτες . Και τι διαφορά έχουν από τις άλλες τελίτσες ;

Πλανήτη  λέμε ένα σώμα σα την γη, δηλαδή σαν ¨πέτρα” ,

Α)  που δεν εκπέμπει  δικό του φως από πυρηνικές αντιδράσεις όπως τα αστέρια, όμως  είναι και αυτό λευκή τελίτσα  την νύχτα ψηλά  , διότι

Β) αντανακλά το φως του ήλιου και έτσι μας παραπλανά και μοιάζει με τις άλλες τελίτσες -αστέρια . Επιπλέον , όπως το λέει το όνομά του ,

Γ) πλανιέται δηλαδή κινείται στον νυχτερινό  ουρανό , αλλάζει θέση από νύχτα σε νύχτα , διότι κινείται γύρω από τον ήλιο, όπως βέβαια  και η Γη , η οποία και αυτή μία μεγάλη “πέτρα” ,που κινείται γύρω από τον ήλιο . Κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο :  Ερμής , Αφροδίτη , Γη , Άρης , Δίας , Κρόνος ,(μέχρι εδώ είναι οι 5 ορατές με το μάτι χωρίς εμάς -την Γη), και με τηλεσκόπιο ανακαλύφτηκε ότι υπάρχουν άλλου 2 μεγάλοι πλανήτες στους οποίου έδωσαν ονόματα (διατηρώντας την αρχαία συνήθεια , θεοτήτων )  Ουρανός , Ποσειδώνα αλλά και ακόμη πιο μικρούς πλανήτες , όπως τον Πλούτωνα . Να τονιστεί βέβαια , ότι ουτε οι ορατοί με το μάτι , ουτε και οι άλλοι ορατοί μόνο με τηλεσκόπιο , έχουν καμία σχέση με τις ανύπαρκτες θεότητες των αρχαίων, απλά διατηρήθηκε η ονοματολογία από τους μύθους.

Η προηγούμενη διαφορά ανακαλύφτηκε πριν από 150 χρόνια περίπου. (π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες που δώσανε και τα ονόματα σε πλανήτες και αστερισμούς δεν είχαν ιδέα από αυτά).

Πώς  όμως οι αρχαίοι , ή  εμείς , αν κοιτάξουμε τον ουρανό θα ξεχώρισαν  δύο ειδών τελίτσες , παρόλο που δεν ξέρανε την τρομερή διαφορά στο τι είναι ( πύρινες μάζες παραγωγής ακτινοβολιών από την μιά μεριά ή “πέτρες” φωτιζόμενες από τον ήλιο, από την άλλη )

Οι πλανήτες παλιά, διακρίνονταν από τα αστέρια , μόνο επειδή πλανούνται  δηλαδή αλλάζουν θέση μέσα σε κάποιες νύχτες ( αργότερα τελικά γύρω στα 1600μ.Χ. κατάλαβαν, όσοι ασχολούνταν , ότι οι πλανήτες φαίνονται να κινούνται ,διότι περιφέρονται γύρω από τον ήλιο !) , χωρίς να ξέρουν α)  ότι είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα «κανονικά αστέρια = ήλιοι» β) αντανακλούν το φως του ήλιου

Ένα”αστέρι” που πέφτει είναι  σκόνη ή πέτρες που τριγυρνούν επίσης , γύρω από τον ήλιο (=  ηλιακό σύστημα ) με μεγάλη ταχύτητα και αναφλέγονται όταν εισέρχονται στον αέρα της γης και…… μας μπερδεύουν διότι τότε μοιάζουν με μία λευκή τελίτσα …. που πέφτει . Μερικές πέτρες παρόλο  που αναφλέγονται , τελικά μπορεί να φτάσουν στο έδαφος και τις λέμε μετεωρίτες , και όταν πέσουν αναλόγως με το μέγεθος τους , κάνουν ισχυρή σύγκρουση και κρατήρα στο σημείο σύγκρουσης.

Πως μάθαμε ότι τα αστέρια ειναι σαν τον ήλιο , ενώ οι πλανήτες όχι , ενώ κανείς δεν έχει πάει;

Από την ανάλυση του φωτός που εκπέμπουν τα αστέρια (όπως η ανάλυση που παθαίνει το φως του ήλιου στις σταγόνες της βροχής και δημιουργείται το ουράνιο τόξο), με φωτογραφίες , πρίσματα , τηλεσκόπια μάθαμε τα τελευταία 150 χρόνια  για την φύση των αστεριών. Το φως των πλανητών , είναι  πιο ασθενές , από του ήλιου αλλά το φάσμα τους είναι  ίδιο με του ήλιου , οπότε έγινε κατανοητό σιγά σιγά ότι αντανακλούν το φως του ήλιου. 

 

ΤΙ ΩΡΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

 ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ :

Η ώρα της βραδινού ύπνου

aΤι ώρα κοιμηθήκατε χθες ; _____

bΤι ώρα κοιμάστε συνήθως ;_______

c Τι ώρα κοιμόνταν για βράδυ πριν 60 χρόνια ; _______

d Υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση στην υγεία η αλλαγή της ώρας του ύπνου;  _________

e Τι χρειάστηκε να ανακαλυφτεί για να αλλάξει η ώρα του ύπνου ; ________ f Επηρεάζει η ώρα του ύπνου  τις πρωινές δραστηριότητές μας ; ________

gΤι είναι η μελατονίνη; _______

h  Πως επηρεάζεται η μελατονίνη και ο ύπνος από το ιώδες φως ;  _______

 

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις , εύκολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ,κοιμόμαστε όχι όταν βραδιάζει , όπως γενικά  γινόταν πριν ίσως 80 χρόνια . Αρχικά ανακαλύφθηκε η ηλεκτρική λάμπα , η οποία έδωσε την δυνατότητα να κινείσαι να εργάζεσαι, να μαγειρεύεις , να τρως, ακόμη και όταν έξω από το χώρο σου , έχει σκοτάδι.

Η τηλεόραση , προοδευτικά ,έδωσε και μία επιπλέον βραδινή απασχόληση . Στη συνέχεια ο υπολογιστής , μετά  το internet , και ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά μέσα , πλατφόρμες ταινιών.

Μπορεί κάποιος να μείνει απασχολημένος , ακόμη και αν δεν έχει εργασία, όλη την νύχτα.

Ιδιαίτερη επίδραση έχει στα παιδιά.  Ιδιαίτερα στο γυμνάσιο , ανακαλύπτουν αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα σιγά σιγά καθώς μεγαλώνουν ,το θεωρούν το ξενύχτι  και ως αναπτυξιακή κατάκτηση το να κάθονται αργά , για ταινίες, για σερφάρισμα, για επικοινωνία .Τα παιδιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι , σε διακοπές , τα Σαββατοκύριακα δεν πιέζονται από κάτι να ξυπνήσουν . Και όταν έχει σχολείο,  για μερικούς ίσως αυτό αποτελεί ευκαιρία για ύπνο.

Είναι σωστό το ξενύχτι ; Ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους  ; έχει επίδραση;

Γιατί δεν προτιμάμε να ξυπνήσουμε το πρωί , όταν ανοίγει η μέρα και προτιμάμε το βράδυ;

 

Η ιώδης ακτινοβολία υπάρχει στο φυσικό φως του ήλιου . Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως , κατά την διάρκεια της ημέρας όμως , αυξάνει την εγρήγορση, βοηθά στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τη διάθεση.

Όμως μπλε – ιώδεις ακτίνες εκπέμπουν σχεδόν όλες οι σύγχρονες οθόνες και τα smartphones, tablets που χρησιμοποιούν led φωτισμό. ών. Αποδεδειγμένα, το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας. Οι μπλε – ιώδεις ακτίνες “χτυπούν” τα χιλιάδες οφθαλμικά κύτταρα, τα οποία ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο φως, και τα κάνει να στείλουν σήμα σε μια περιοχή του εγκεφάλου να διακόψει την παραγωγή μελατονίνης, μίας ορμόνης υπεύθυνης για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου – αφύπνισης.

Οι διαταραχές ύπνου έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιρροές στη διάθεση και την ψυχολογία, όπως άγχος και κατάθλιψη, αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και στις σοβαρές μορφές διαταραχών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου II..

ΚΑΛΟΣ Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ !!!

ΜΗΠΩΣ KATA TIΣ 10 , ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ……ΤΑΙΝΙΕΣ (ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ : ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ …ΒΛΑΒΕΡΕΣ; ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΣ;) ;

Translate

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση