Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας είναι ένα σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης βάσει του οποίου πιστοποιείται το επίπεδο γνώσης και ικανότητας χρήσης μιας γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής). Εξετάζει το βαθμό ικανότητας που  έχει κάποιος να κατανοεί και να παράγει γραπτό και προφορικό λόγο της γλώσσας. Το σύστημα αξιολόγησης σχεδιάστηκε με βάση την κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτά περιγράφονται στο Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.

Τα πιστοποιητικά που παρέχονται αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ, όπως ακριβώς και τα πτυχία που παρέχονται μετά από εξετάσεις ξένων φορέων (University of Cambridge, University of  Michigan etc), ως τεκμήρια γνώσης της ξένης γλώσσας στα ΑΕΙ της χώρας και στους δημόσιους φορείς.

Οι εξετάσεις του ΚΠγ οργανώνονται από τη Διεύθυνση Πιστοποίησης

Γνώσης Ξένων Γλωσσών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η δε επιστημονική στήριξη των εξετάσεων έχει ανατεθεί στα τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο: Νοέμβριο και Μάιο. Ειδικά το διαβαθμισμένο τεστ του επιπέδου Α1- Α2 διεξάγεται μόνο τον Μάιο.

Το ΚΠγ πιστοποιεί τα ακόλουθα επίπεδα:

  1. Επίπεδο Α1  «Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας»
  2. Επίπεδο Α2  «Βασική γνώση της ξένης γλώσσας»
  3. Επίπεδο Β1  «Μέτρια  γνώση της ξένης γλώσσας»
  4. Επίπεδο Β2  «Καλή  γνώση της ξένης γλώσσας»
  5. Επίπεδο Γ1  «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
  6. Επίπεδο Γ2 «Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας»

Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους και για τους γονείς στοhttp://rcel.enl.uoa.gr/kpgeschool/goneis .

Βρείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο του ΚΠγ http://rcel.enl.uoa.gr/kpgeschool/entypo-yliko

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *