Σε 486 δισεκατομμύρια GB ανέρχεται ο όγκος του internet

internet.pngΗ εταιρεία ερευνών International Data Corporation [IDC] επιχείρησε να καταμετρήσει τον όγκο των δεδομένων που συνιστούν αυτή τη στιγμή το Internet σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μελέτης, το Διαδίκτυο αποτελείται από δεδομένα όγκου 486 δισεκατομμυρίων gigabytes. Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από ένα χρόνο το Internet βρισκόταν στα 161 δισ. gigabytes.

Για να δώσει μια καλύτερη εικόνα ως προς το μέγεθος των δεδομένων, η εφημερίδα The Guardian έκανε την εξής παρομοίωση. Αν τα 486 δισ. gigabytes έπαιρναν τη μορφή βιβλίων και τα βιβλία αυτά έμπαιναν το ένα πάνω στο άλλο, θα δημιουργούσαν έναν στύλο με ύψος δέκα φορές την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Πλούτωνα.

Η IDC εκτιμά ότι ο όγκος του Internet θα διπλασιαστεί στους επόμενους 18 μήνες. Αυτό οφείλεται στη διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα των απλών χρηστών του Διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 70% του όγκου αποτελείται από υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες μέσω κινητών τηλεφώνων, email και φωτογραφίες, μεταξύ άλλων. Τέλος, σύμφωνα με την IDC, το κόστος της υποδομής του Internet [computers, δίκτυα, αποθηκευτικοί χώροι] ανέρχεται στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:www.e-pcmag.gr

Νέα μηχανή αναζήτησης απο την Microsoft

Η νέα μηχανή αναζήτησης που ετοιμάζει η Microsoft εδώ και αρκετό καιρό αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα απο την εταιρεία, μέσα στην επόμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου D: All Things Digital.

H νέα μηχανή αναζήτησης απο την Microsoft έχει την κωδική ονομασία Kumo, σημαίνει αράχνη ή σύννεφο (cloud) στα ιαπωνικά, και αναμένεται να επιστρέφει αποτελέσματα σε πιο οργανωμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί ώστε να
ομαδοποιεί τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης, για παράδειγμα ενός αυτοκινήτου, σε κατηγορίες ανταλλακτικών, αγγελιών, online forums και βίντεο ή φωτογραφιών για το συγκεκριμένο μοντέλο που ψάχνει ο χρήστης.

Παράλληλα με την Microsoft και το Yahoo σχεδιάζει τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων που επιστρέφει η δική του μηχανή αναζήτησης, προσθέτοντας πληροφορίες του πραγματικού κόσμου όπως φωτογραφίες, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία επιπλέον κάποιων url. Τέλος, η νέα μηχανή αναζήτησης wolfram Alpha ήρθε για να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το όχι και τόσο μακρινό μέλλον των μηχανών αναζήτησης και των αποτελεσμάτων που αυτές επιστρέφουν στους επισκέπτες του διαδικτύου.

Η ονομασία Kumo μάλλον δεν θα είναι το όνομα της νέας μηχανής αναζήτησης της Microsoft. Φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα αλλά ακούγεται αρκετά το όνομα «Bing».

Πηγή: www.pcw.gr

Τέλος για τα πυρηνικά καύσιμα για την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα

Τα πυρηνικά καύσιμα για την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα έχουν τελειώσει

Το τέλος της κατασκευής των πυρηνικών όπλων του Ψυχρού Πολέμου σημαίνει ότι η NASA δεν διαθέτει αρκετό πλουτώνιο για τις μελλοντικές διαστημικές μακρινές της αποστολές – εκτός από κάποιες αποστολές που έχουν ήδη προγραμματιστεί – σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα διαστημικά σκάφη που πηγαίνουν πέρα από τον Δία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ μακριά από τον ήλιο. Έτσι βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο τύπο του πλουτωνίου, το πλουτώνιο-238. Το στοιχείο αυτό τροφοδοτεί τα διαστημόπλοια με τη θερμότητα που βγαίνει από την φυσική διάσπαση του. Όμως το πλουτώνιο-238 δεν βρίσκεται στη φύση, είναι ένα υποπροϊόν των πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν μα το φτιάχνουν περίπου πριν 20 χρόνια και η NASA στηρίζεται στους Ρώσους. Αλλά τώρα και οι Ρώσοι ξέμειναν διότι το σταμάτησαν κι αυτοί να το φτιάχνουν.

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα για να φτιάξει πλουτώνιο-238. Η NASA έχει προτείνει ένα προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων το επόμενο έτος για το σχεδιασμό και την κατασκευή του. Η Εθνική Ακαδημία σε μια μελέτη της λέει ότι είναι απαραίτητη, είπε.

“Εάν δεν υπάρχει αυτό το υλικό δεν θα μπορούμε να κάνουμε βαθιές διαστημικές αποστολές”, ανέφερε Ralph McNutt, του Johns Hopkins, που έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές της NASA στο βαθύ διάστημα.

Οι προσεχείς αποστολές περιλαμβάνουν τη χρήση πλουτωνίου μεταξύ των άλλων στην αποστολή Mars Science Laboratory, που πρόκειται να ξεκινήσει το 2011, και μια αποστολή που θα κάνει περιοδεία στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα κι έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Οι τελευταίες δύο αποστολές με χρήση πλουτωνίου ήταν το σκάφος New Horizons που έχει στόχο τον Πλούτωνα και η διαστημοσυσκευή Cassini που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Τα σκάφη με πλουτώνιο έχουν ενέργεια για πολύ πολύ καιρό. Τα δίδυμα διαστημόπλοια Voyager που πετάνε πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, που ξεκίνησε το 1977, αναμένεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι περίπου το 2020.

Η ηλιακή ενέργεια βέβαια είναι προτιμότερη από το πλουτώνιο, διότι είναι φθηνότερη και προκαλεί λιγότερες ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια. Όμως, η ηλιακή ενέργεια απλά δεν λειτουργεί σε πιο σκοτεινές περιοχές του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων και στους βαθείς κρατήρες στην σεληνιακή επιφάνεια.

Ορισμένοι είχαν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τις πυρηνοκίνητες αποστολές, όπως το Cassini, διότι ανησυχούσαν για δυνητικά ατυχήματα.

Πηγή: www.physics4u.gr