Δέκα μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινό φορτιστή που θα συνδέεται με όλα τα μοντέλα μέσω θύρας micro-USB, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν οι κατασκευαστές ικανοποίησε τις Βρυξέλλες, που είχαν απειλήσει ότι θα ρύθμιζαν το θέμα με ειδική νομοθεσία:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο κλάδος κατέληξε σε συμφωνία, πράγμα που θα διευκολύνει πολύ τη ζωή των καταναλωτών. Θα μπορούν να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα παντού από τον νέο κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχουν λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια, αφού ο κόσμος δεν θα χρειάζεται πια να πετάει τους φορτιστές του όταν αγοράζει καινούργιο κινητό. Είμαι ικανοποιημένος επίσης από το γεγονός ότι η λύση αυτή βρέθηκε με βάση την αυτορρύθμιση. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν θεωρεί απαραίτητη την εκπόνηση νομοθεσίας» δήλωσε Γκίντερ Φερχόιγκεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Βιομηχανίας.

Η πρώτη γενιά κινητών τηλεφώνων με κοινό φορτιστή αναμένεται να φτάσει στην αγορά της ΕΕ από το 2010 .

Οι εταιρίες που υπέγραψαν το Μνημόνιο Συμφωνίας είναι οι Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion, Samsung, Sony Ericsson και Texas Instruments.

Το Μνημόνιο, τέλος, αφήνει περιθώριο για αλλαγή της θύρας σύνδεσης του κοινού φορτιστή ανάλογα με την τεχνολογική πρόοδο στο μέλλον.

Πηγή:www.pathfinder.gr

Comments 0 σχόλια »

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακάλυψε ένα «μαγνητικό υπεράτομο» – ένα σταθερό σύμπλεγμα ατόμων που μπορούν να μιμούνται διάφορα στοιχεία του περιοδικού πίνακα – και που μια μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μοριακών ηλεκτρονικών συσκευών για την επόμενη γενιά πολύ γρήγορων υπολογιστών με μεγαλύτερη μνήμη αποθήκευσης.

Το σύμπλεγμα αυτό των ατόμων αποτελείται από ένα άτομο βαναδίου και οκτώ άτομα καισίου ενώ συμπεριφέρεται σαν ένας μικροσκοπικός μαγνήτης που μπορεί να έχει μαγνητική ισχύ όμοια με ένα μόνο άτομο μαγγανίου, προνομιακά δε επιτρέπει σε ηλεκτρόνια με καθορισμένο προσανατολισμό του σπιν να ρέουν μέσα από το κέλυφος που περιβάλλει τα άτομα του καισίου.

Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής τον Shiv N. Khanna καθηγητή του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εμφανίζονται στο περιοδικό Nature Chemistry.

Με την έρευνα τους διαπίστωσαν ότι όταν το σύμπλεγμα είχε οκτώ άτομα καισίου απέκτησε επιπλέον σταθερότητα που οφείλεται σε μια συμπληρωμένη ηλεκτρονιακή κατάσταση. Ξέρουμε πως ένα άτομο είναι σε μια σταθερή κατάσταση όταν ο εξωτερικός φλοιός είναι πλήρης. Κατά συνέπεια, όταν ένα άτομο ενώνεται με άλλα άτομα, τείνει να χάσει ή να κερδίσει ηλεκτρόνια σθένους για να αποκτήσει μια σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Khanna, το νέο σύμπλεγμα είχε μαγνητική ροπή πέντε μαγνητόνες Bohr

η οποία είναι διπλάσια της τιμής που έχει ένα άτομο σιδήρου σε ένα μαγνήτη στερεού σιδήρου. Η μαγνητική ροπή είναι ένα μέτρο του εσωτερικού μαγνητισμού του συμπλέγματος των ατόμων. Ένα άτομο μαγγανίου έχει, επίσης, μια παρόμοια μαγνητική ροπή και γι αυτό ο Khanna λέει ότι το νέο σύμπλεγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως μιμείται το άτομο του μαγγανίου.

«Ένας συνδυασμός, όπως αυτός που έχουμε δημιουργήσει μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των «μοριακών ηλεκτρονικών”, ένα πεδίο όπου οι ερευνητές μελετούν τα ηλεκτρικά ρεύματα μέσω μικρών μορίων. Οι μοριακές συσκευές αναμένεται να βοηθήσουν την κατασκευή σταθερών συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, πιο πυκνών ολοκληρωμένων συσκευών, πιο γρήγορη επεξεργασία δεδομένων και πολλά άλλα”, λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Τώρα, ο Khanna και η ομάδα του διενεργούν προκαταρκτικές μελέτες για να συνθέσουν μόρια που να αποτελούνται από δύο τέτοια συμπλέγματα σουπερατόμων. Έχουν δε γίνει μερικές ελπιδοφόρες παρατηρήσεις που μπορούν να έχουν εφαρμογές στην σπιντρονική. Η σπιντρονική είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί το σπιν των ηλεκτρονίων για την κατασκευή νέων διατάξεων για την μνήμη και την επεξεργασία δεδομένων.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι με το συνδυασμό χρυσού και μαγγανίου, κάποιος μπορεί να φτιάξει κι άλλα σουπεράτομα που να έχουν μαγνητική ροπή, αλλά δεν θα άγει τον ηλεκτρισμό. Αυτά τα συμπλέγματα μπορεί να έχουν πιθανή εφαρμογή σε βιοϊατρικές εφαρμογές, όπως αισθητήρες, απεικόνιση και χορήγηση φαρμάκων.

Πηγή: www.insomnia.gr

Comments 0 σχόλια »

lenovo-s12-black.jpgΗ Intel φέρεται να επιβεβαίωσε ότι οι ανάγκες ψύξης των netbooks που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον θα είναι χαμηλότερες από αυτές των μοντέλων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Αν και απέφυγε να δεσμευτεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, η εταιρεία υποστηρίζει η πλατφόρμα Pineview M θα είναι «εν δυνάμει λειτουργική χωρίς ανεμιστήρα».

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι η νέα πλατφόρμα θα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να μην απαιτείται καν η ύπαρξη ανεμιστήρα, είτε ότι θα υπάρχει fan αλλά θα λειτουργεί μόνο υπό προϋποθέσεις – δηλαδή, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες που αναφέρουν ότι οι νέοι επεξεργαστές Atom δε θα έχουν σημαντική διαφορά ως προς την ταχύτητα σε σύγκριση με το δημοφιλές μοντέλο N270. Τα νέα netbooks θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

Πηγή: www.e-pcmag.gr

Comments 0 σχόλια »

amd.gifΟ διευθύνων σύμβουλος της AMD Dirk Meyer, αποκάλυψε οτι η εταιρεία του εργάζεται πάνω σε μία πλατφόρμα χαμηλής κατανάλωσης και μεγέθους, πλήρους λειτουργικότητας σε συνδυασμό με τιμή αρκετά χαμηλότερη απο αυτή της πλατφόρμας του Intel Atom .

Ο Meyer τόνισε πως τα προϊόντα που θα βασίζονται σε αυτή τη πλατφόρμα θα είναι notebooks και όχι netbooks. μίας και όπως θεωρεί ο Meyer, η εξέλιξη, όσον αφορά τη φορητότητα και τις δυνατότητες/χαρακτηριστικά στα notebooks, θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση του όρου «netbook».

Τώρα πάντως η AMD καλύπτει το κομμάτι των notebooks με την πλατφόρμα Puma η οποία θα αντικατασταθεί σύντομα απο την επόμενης γενιάς notebook πλατφόρμα Tigris.

Πηγή: www.pcw.gr

Comments 0 σχόλια »

Οι μεταδόσεις αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σταματούν οριστικά την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι στην ΕΕ. Οι περισσότεροι θεατές έχουν προμηθευτεί ψηφιακό δέκτη, μένουν όμως και σχεδόν τρία εκατομμύρια Αμερικανοί που θα δουν την οθόνη να σκοτεινιάζει.
«Η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών έχει προετοιμαστεί, ωστόσο παρά τις προσπάθειές μας ορισμένοι θα μείνουν χωρίς τηλεοπτική κάλυψη από αύριο» δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αννα Γκόμεζ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφόρησης.

Από τους 1.800 τηλεοπτικούς σταθμούς πλήρους ισχύος που λειτουργούν στις ΗΠΑ, οι 600 είχαν ήδη εγκαταλείψει την αναλογική μετάδοση. Αρκετά δίκτυα παναμερικανικής κάλυψης, όπως τα ABC, CBS, Fox και NBC, περιλαμβάνονται στη λίστα των καναλιών που προχωρούν στην ψηφιακή μετάβαση την Παρασκευή.

Η κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ προγραμματιζόταν αρχικά για τις 17 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε όμως μέχρι τις 12 Ιουνίου για να προλάβουν να αγοράσουν ψηφιακούς αποκωδικοποιητές περισσότερα νοικοκυριά.

Όλοι οι Αμερικανοί που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από κεραία επιδοτούνται με το ποσό των 40 ευρώ για την αγορά αποκωδικοποιητή.

Στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ η εκπομπή αναλογικού σήματος θα καταργηθεί το 2012.

Η ψηφιακή τηλεόραση όχι μόνο προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας και εμπλουτισμένες τηλεοπτικές υπηρεσίες, αλλά απελευθερώνει παράλληλα μέρος του ψηφιακού φάσματος για άλλες χρήσεις.

Πηγή: www.in.gr

Comments 0 σχόλια »

Αυτή τη φορά το CERN είναι αποφασισμένο ούτε διακοπές να κάνει τα Χριστούγεννα, ούτε οικονομία στο άφθονο ρεύμα που χαλά. Από τη στιγμή που θα αρχίσει τις πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων τον Οκτώβριο, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να δουλεύει, αν μη τι άλλο για να προλάβει τον ανταγωνιστικό -αλλά λιγότερο ισχυρό- αμερικανικό επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στην σκληρή κούρσα για την αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού» (μποζονίου του Χιγκς) – και όχι μόνο. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του επιταχυντή δρ Λιν Έβανς στο βρετανικό Τύπο.

Η απόφαση του CERN να μην κάνει καν την καθιερωμένη χειμερινή διακοπή (εν μέρει για διακοπές και εν μέρει για οικονομία ρεύματος!) αποσκοπεί στο να κερδίσει το CERN το χαμένο έδαφος μετά τη σοβαρή βλάβη που ανάγκασε την άδοξη αναστολή του ιστορικού πειράματος εννιά μόλις μέρες μετά την πολυδιαφημισμένη έναρξή του στις 10/9/2008. Η χειμερινή λειτουργία θα κοστίσει περίπου 15 εκατ. ευρώ στο CERN.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού Tevatron, εκμεταλλευόμενοι την αναγκαστική αδράνεια του CERN, έκαναν σημαντικές προόδους και δήλωσαν ότι μέσα στο 2010 ελπίζουν να βρουν το σωματίδιο του Χιγκς, που θεωρείται ότι δίνει μάζα στην ύλη. «Εύχομαι πάντα καλή τύχη στο Fermilab, αλλά τώρα πια θα έχουν πολύ δύσκολη δουλειά», δήλωσε ο Έβανς.

Ο Tevatron και άλλοι επιταχυντές σωματιδίων έχουν ήδη προσδιορίσει ότι το μποζόνιο του Χιγκς δεν μπορεί να έχει μάζα μεγαλύτερη από 185 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ) ή μικρότερη από 114 GeV. Το Μάρτιο, κάνοντας περαιτέρω πρόοδο, οι φυσικοί του αμερικανικού Fermilab απέκλεισαν το σωματίδιο να βρίσκεται στη γκάμα των 160-170 GeV.

«Δεν αμφιβάλλω ότι το Fermilab θα δημοσιεύσει και άλλα όρια (αποκλεισμού) για το (σωματίδιο του) Χιγκς, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να κάνουν κάτι περισσότερο. Αυτή θα είναι δουλειά του επιταχυντή του CERN», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο Έβανς, που πρόσθεσε ότι οι αμερικανοί φυσικοί «μπορεί να βρουν κάποιο ίχνος (του σωματιδίου), αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ίχνος και την ανακάλυψη».

Οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων θα σταλούν στο τεράστιο τούνελ μήκους 27 χλμ., κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, το Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο δρ Έβανς. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις στον ευρωπαϊκό επιταχυντή θα γίνονται με ασύλληπτη ταχύτητα που θα φτάνει το 99,9999991% της ταχύτητας του φωτός.
Οι μαγνήτες, που θα καθοδηγούν τις ακτίνες στο εσωτερικό του τούνελ, έχουν ήδη ψυχθεί στα τέσσερα από τα οκτώ συνολικά τμήματα του επιταχυντή, στην αναγκαία θερμοκρασία των μείον 271,3 βαθμών Κελσίου (μόλις 1,8 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν) και όλο το τούνελ θα έχει αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Έβανς εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι, όταν ξαναρχίσει η λειτουργία του επιταχυντή και εμφανιστούν οι πρώτες συναρπαστικές ανακαλύψεις, θα ξεχαστεί αμέσως η καταστροφική βλάβη. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αρχικά υπέστη πρόβλημα, το οποίο όμως ξεχάστηκε μετά την επιδιόρθωσή του και έκτοτε τροφοδοτεί τους επιστήμονες με συναρπαστικά δεδομένα.

Πηγή: www.physics4u.gr

Comments 0 σχόλια »

α 25 χρόνια κλείνει το Tetris στις 6 Ιουνίου και ο ιδρυτής του, Alexey Pajitnov, έκανε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Ε3, μια σύντομη αναδρομή στο παιχνίδι φαινόμενο. Όλοι έχουν ακουστά το Tetris και όλοι μπορούν να το παίξουν, ακόμα κι αν δεν έχουν καθόλου εμπειρία από βιντεοπαιχνίδια. Ίσως και να είναι αυτή η απλότητα που κάνει το Tetris τόσο αγαπητό.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 80 όταν ο Pajitnov ήταν μαθηματικός με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη σε Ρώσικο Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν φανταζόταν ότι το παιχνίδι θα γνωρίσει τέτοια επιτυχία όταν το λάνσαρε το 1984.

Οι περισσότεροι παίκτες γνώρισαν το Tetris όταν η Nintendo το έδωσε δώρο μαζί με το Game Boy ή μαζί με το Microsoft Entertainment Pack για τα Windows. Το Tetris σήμερα διατίθεται για όλες τις πλατφόρμες καθώς και για τους Mac υπολογιστές και το iPhone.

Πηγή: www.e-go.gr

Comments 0 σχόλια »

Η Microsoft αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της E3, μια πρότυπη κάμερα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χειριστήριο για το Xbox360

Με την κωδική ονομασία «Project Natal», η κάμερα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση χειριστηρίου. Αντί αυτού, η πρότυπη πατέντα έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των κινήσεων του χρήστη, των μορφασμών του προσώπου του αλλά και της φωνής. Επιπλέον, μπορεί να ανιχνεύσει εικόνες αληθινών πραγμάτων και να αντιδράσει σε εντολές όχι μόνο φυσικές αλλά και φωνητικές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση
Δείτε επίσης το Video
Microsoft: Project Natal Επίσημη παρουσίαση του Project Natal 04/06/2009
του «Project Natal» μαζί με τρία πρότυπα προγράμματα. Το «Ricochet» είναι ένα παιχνίδι παρόμοιο με ποδοσφαίρου που απαιτεί από τον παίχτη να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το σώμα του ώστε να σουτάρει σωστά τις μπάλες στους στόχους. Από την άλλη το «Paint Party» είναι ένα παιχνίδι τέχνης όπου ολόκληρο το κορμί του παίχτη χρησιμοποιείται ως πινέλο και τέλος το «Milo», με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με ένα εικονικό αγόρι.

Η πρότυπη συσκευή συνδυάζει μια κάμερα, έναν αισθητήρα βάθους, μικρόφωνο και το αποκλειστικό λογισμικό της εταιρείας. Οι υπεύθυνοι του «Natal Project» υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα φέρει τους ανθρώπους κοντά με τρόπους που ούτε καν είχαν φανταστεί ποτέ.

Πηγή: www.pcw.gr

Comments 0 σχόλια »

colossus.jpgΌσο περνάει ο καιρός, τα solid-state drives [SSDs] συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, με τους κορυφαίους κατασκευαστές να ανακοινώνουν νέα προϊόντα. Η OCZ παρουσιάζει στην έκθεση Computex της Ταϊβάν ένα νέα SSD με την εντυπωσιακή χωρητικότητα του ενός terabyte. Το νέο drive έχει τη χαρακτηριστική ονομασία Colossus και αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Το drive περιλαμβάνει δύο Indilinx flash memory controllers κι έναν RAID controller από τη JMicron. Ουσιαστικά, μιλάμε για δύο drives σε συστοιχία RAID 0 κι όλα αυτά στο μέγεθος ενός δίσκου 3,5″. Οι ταχύτητες εγγραφής κι ανάγνωσης είναι 256MB ανά δευτερόλεπτο.

Ο Colossus θα διατεθεί με προτεινόμενη τιμή τα 2.500 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και έκδοση με χωρητικότητα 512GB.

Μπορεί να είναι τεχνολογικά ανώτερα από τους σκληρούς δίσκους, ωστόσο τα SSDs είναι ακόμη πολύ ακριβά και απέχουν αρκετά από το να γίνουν ελκυστικά στη mainstream αγορά. Με τους σημερινούς ρυθμούς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να φθάσουν σε ικανοποιητικές τιμές το 2011 ή και λίγο νωρίτερα.

Πηγή: www.e-pcmag.gr

Comments 0 σχόλια »

4qjwqx.jpgH επιλογή αυτή πάντως θα είναι διαθέσιμη για περίπου έξι μήνες απο την ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας των Windows 7. Γιατί όμως δίνεται αυτή η δυνατότητα με τα Windows 7; Οι μέχρι τώρα κριτικές για το νέο λειτουργικό είναι πολύ κάλες, τα Windows 7 έχουν λογικές απαιτήσεις σε hardware και ενώ παρουσιάζουν αρκετές βελτιώσεις στα περισσότερα από τα σημεία στα οποία υστερούσαν τα Windows Vista. Ίσως η επιλογή του downgrade δίνει την δυνατότητα στη Microsoft να πουλήσει άδειες για τα Windows 7 σε νέους υπολογιστές, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους κατασκευαστές να πουλήσουν υπολογιστές σε χρήστες που δεν επιθυμούν ακόμα την μετάβαση στο νέο λειτουργικό σύστημα.

Πηγαίνοντας στην άλλη άκρη των Windows 7, όσον αφορά στις εκδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους, η έκδοση των Windows 7 starter θα «στερηθεί» του σημαντικότερου και πιο πολυσυζητημένου μέχρι τώρα περιορισμού τους. Αυτού που έχει να κάνει με την δυνατότητα να μπορείς να τρέχεις μόνο μέχρι 3 προγράμματα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός παράγοντας που θα καθορίζει το πόσα προγράμματα θα έχετε ανοιχτά στα Windows 7 starter edition, θα είναι αποκλειστικά η μνήμη RAM του υπολογιστή σας.

Πηγή: www.pcw.gr

Comments 0 σχόλια »

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Greece License.
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων