Υδρόψυξη για laptops απο την Nexus!

tdd-9000-large.gifΤο καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και, με δεδομένο το θερμό κλίμα της Ελλάδας, αυτό σημαίνει επιπλέον καταπόνηση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Κι ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για την ψύξη των desktop συστημάτων, δε συμβαίνει το ίδιο και για τα notebooks. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η εταιρεία Nexus, η οποία παρουσίασε ένα σύστημα υδρόψυξης για φορητούς υπολογιστές.

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ψύξη με αντλίες νερού και όλα τα εξαρτήματα που περιμένει κανείς από μια desktop υδρόψυξη, αλλά για εύκαπτο και λεπτό περίβλημα που έχει στο εσωτερικό του ένα παχύρευστο υλικό. Το TDD-9000 είναι στην ουσία ένα μεγάλο pad, όπου ο χρήστης εναποθέτει το notebook και που σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις μειώνει τη θερμοκρασία ενός φορητού έως και 17 βαθμούς Κελσίου.

Το pad έχει διαστάσεις 40x29cm και ζυγίζει μισό κιλό. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το ανακινεί για λίγα δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά και τα υπόλοιπα είναι δουλειά της ζελατινοειδούς ουσίας που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Η Nexus θα διαθέσει το νέο προϊόν εντός του Ιουνίου στην τιμή των 20 ευρώ.

Πηγή: www.e-pcmag.gr

Intel: Νέα πλατφόρμα για netbboks

intel-logo.jpgΗ Intel προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της νέας πλατφόρμας για φορητούς υπολογιστές και desktops χαμηλού κόστους, τα γνωστά σε όλους netbooks και nettops. Η επόμενη γενιά της πλατφόρμας θα έχει την κωδική ονομασία Pine Trail και θα βασίζεται και πάλι στους επεξεργαστές Atom, ωστόσο θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη χωροταξία των υποσυστημάτων.

Η πλατφόρμα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά αποτελείται από τρία chips: ένα για memory controller και γραφικά, ένα για τον επεξεργαστή κι ένα για το I/O hardware. Στην επερχόμενη Pine Trail, τα δύο πρώτα chips θα ενωθούν σε ένα die κι έτσι θα υπάρχει ένα chip με τον επεξεργαστή, τον memory controller και τα γραφικά κι ένα με το I/O hardware. Το πρώτο θα έχει την κωδική ονομασία Pineview και το δεύτερο θα ονομάζεται Tiger Point.

Η μείωση των chips σημαίνει μεταξύ άλλων ταχύτερη λειτουργία, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και περιορισμό στο κόστος παραγωγής. Δε γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες για τους νέους Atom, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν συχνότητα λειτουργίας πάνω από 1,67GHz (Atom N270) και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει επιλογή για μονοπύρηνο ή διπύρηνο μοντέλο.

Η νέα πλατφόρμα θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε.

Πηγή: www.e-pcmag.gr

Ταχύτατες φορτίσεις μπαταριών!

battery.jpgΜια καινοτομία του MIT θα επιτρέπει τη δημιουργία lithium-ion μπαταριών, οι οποίες θα είναι μεν ελαφρύτερες, θα επαναφορτίζονται δε σε δευτερόλεπτα

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο MIT, θα επιτρέπει την τάχιστη επαναφόρτιση των μελλοντικών lithium-ion μπαταριών για συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Οι μπαταρίες lithium-ion χρησιμοποιούνται ευρέως στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές αφού έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας ενέργειας. Το μειονέκτημα, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι απαιτούνται πολλές ώρες για την επαναφόρτισή τους, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικό ειδικά για τους ανθρώπους που μετακινούνται συνεχώς.

Μια ομάδα επιστημόνων του MIT, με επικεφαλής τον καθηγητή Gerbrand Cedar, ανακάλυψε ότι τα lithium ions, τα οποία μεταφέρουν την ενέργεια μέσα στην μπαταρία, μπορούν να αποδώσουν γρηγορότερα εφόσον ευθυγραμμιστούν με σήραγγες οι οποίες θα είναι προσβάσιμες από την επιφάνεια της μπαταρίας.

Αυτό είναι εφικτό με την αναδιάταξη της επιφάνειας της μπαταρίας που επιτρέπει στα ιόντα λιθίου να κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς διαμέσου της επιφάνειας. Μια πρότυπη μπαταρία που αναπτύχθηκε πρόσφατα έχει τη δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή: www.pcw.gr

Τον Οκτώβριο τα Windows 7

4qjwqx.jpgΜετά την οριστικοποίηση της κυκλοφορίας των Windows 7 προς το τέλος του έτους, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ημερομηνία διάθεσης στο κοινό του νέου λειτουργικού της Microsoft.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές απο αξιωματούχος της Acer, η 23η Οκτωβρίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία διάθεσης των Windows 7.

Εντωμεταξύ, δηλώσεις αρκετών στελεχών της Microsoft φέρνουν τα Windows 7 στη πόρτα των κατασκευαστών, στις 11 Αυγούστου. Αν η Microsoft ακολουθήσει ίδια πολιτική με αυτή των Windows XP, τότε το νέο λειτουργικό θα βρίσκεται στα ράφια στις 11 Οκτωβρίου, 3 μήνες δηλαδή απο την φάση RTM (release to manufacturing)

Τέλος, ο Paul Thurrott, δημοσιογράφος με πολυετή πείρα πάνω σε θέματα που αφορούν τα Windows, τοποθετεί την ημερομηνία κυκλοφορία τους στις 15 Οκτωβρίου.

Αν και καμία απο αυτές τις υποθέσεις δεν είναι επίσημη αφού αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Microsoft, όλα δείχνουν οτι τα Windows 7 θα είναι διαθέσιμα πολύ πριν την Black Friday στις ΗΠΑ, που αποτελεί την μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

Πηγή: www.pcw.gr

Νέα διαμάχη Intel – Nvidia

intel-logo.jpgΕδώ και αρκετά χρόνια οι σχέσεις ανάμεσα στην Intel και την Nvidia είναι κάθε άλλο παρά αρμονικές και συνεχώς προστίθενται νέα επεισόδια στον άτυπο πόλεμο των δύο εταιρειών. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Reuters Global Technology Summit, ο CEO της Nvidia Jen-Hsun Huang άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει δριμύα κριτική στην Intel για την τιμολογιακή της πολιτική.

Ο Huang κατήγγειλε ως αθέμιτη την πολιτική της Intel να διαθέτει με σημαντική έκπτωση στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών τον Intel Atom μαζί με ένα δικό της chipset. Η τιμή του Atom, όταν αυτός πωλείται μεμονωμένα, είναι 45 δολάρια και πέφτει στα 25 δολάρια όταν πωλείται μαζί με chipset της Intel. Σύμφωνα με την Nvidia, η τακτική αυτή αποθαρρύνει τους nvidia-logo.jpgκατασκευαστές από το να προτιμήσουν την πλατφόρμα ION, που περιλαμβάνει επεξεργαστή Atom με chipset της Nvidia. Ολοκληρώνοντας το σκεπτικό του, ο Huang δήλωση ότι η εταιρεία του δε σκέφτεται για την ώρα να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Intel. Από την πλευρά της, η Intel απέρριψε τις αιτιάσεις του Huang και δήλωσε ότι η έκπτωση στην περίπτωση του πακέτου δε συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τον τελευταίο καιρό η Intel έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών φορέων για την τιμολογιακή της πολιτική. Λίγες ημέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Intel πρόστιμο πάνω από ένα δισ. ευρώ, εγκαλώντας τη για εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Η εταιρεία έχει ήδη καταδικαστεί στη Ν. Κορέα για αντίστοιχη περίπτωση.

Πηγή: www.e-pcmag.gr

Έρχεται στην αγορα το USB 3.0

img_3160_usb-logo.jpgΗ NEC Japan ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία του πρώτου της USB 3.0 controller που έχει τη μορφή μια κάρτας PCI-Express. Η κάρτα της NEC περιλαμβάνει δύο θύρες USB 3.0, οι οποίες είναι backwards compatible με τα πρότυπα USB 1.1 και USB 2.0. Αναμένεται να διατεθεί στη λιανική πώληση των επόμενο μήνα, με τιμή γύρω στα 11 ευρώ. Οι drivers θα διατίθενται χωρίς επιπλέον χρέωση.

Η ταχύτητα του νέου USB 3.0 αγγίζει τα 5Gbps, γεγονός που το καθιστά πολύ γρηγορότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις, οι οποίες είχαν μέγιστη ταχύτητα 480Mbps. Ενδεικτικά, η μεταφορά 25GB με το νέο πρότυπο απαιτεί κάτι παραπάνω από ένα λεπτό (70 δευτερόλεπτα) τη στιγμή που η σύνδεση με USB 2.0 χρειάζεται περίπου 14 λεπτά.

Οι συσκευές με USB 3.0 αναμένεται να επικρατήσουν στη mainstream αγορά από την επόμενη χρονιά.

Πηγή: www.e-pcmag.gr