Αντιμέτωπη με μηνύσεις η Nvidia

nvidia-logo.jpgΌλο το 2008 η Nvidia έγινε δέκτης παραπόνων για κάρτες γραφικών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, άλλα το “φταίξιμο” το έριχνε είτε στους προμηθευτές, είτε στους κατασκευαστές των laptop είτε ακόμα και στους χρήστες. Τελικά παραδέχθηκε ότι πρόβλημα υπάρχει και δέχθηκε να πληρώσει συνολικά 196 εκατομμύρια δολάρια για κάλυψη των εξόδων αντικατάστασης των ελαττωματικών καρτών. Αυτά τα χρήματα όμως φαίνεται πως δεν είναι αρκετά…

Οι χρήστες προχώρησαν σε μαζικές μηνύσεις ενάντια στην εταιρία, ζητώντας πέρα από την αντικατάσταση των καρτών και χρηματική αποζημίωση για την ζημιά που προκλήθηκε από την ταλαιπωρία. Το (αν όχι “παράδοξο”) αξιοσημείωτο είναι ότι οι χρήστες που μήνυσαν την εταιρία χρησιμοποιούσαν laptops της Dell, της ΗΡ ή Apple, που σημαίνει ότι είχαν υποστήριξη ενώ αντιμετώπιζαν το πρόβλημα από τις εταιρίες τους. Επιπλέον η HP και η Dell είχαν διαθέσει ένα firmware update για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση των καρτών γραφικών.

Οι χρήστες αυτοί όχι μόνο δεν επέστρεψαν τις προβληματικές κάρτες τους στο χρονικό διάστημα που μπορούσαν να το κάνουν, άλλα χαρακτήρισαν τις παραπάνω ενέργειες των εταιριών ανούσιες, εκτός του ότι προκαλούσαν άλλα προβλήματα, όπως μείωση του χρόνου ζωής της μπαταρίας και της απόδοσης του συστήματος. Εκτός αυτού υποστηρίζουν ότι διόρθωσαν το πρόβλημα μόνο μέχρι να λήξει η εγγύηση του μηχανήματος τους, αφήνωντας τους με ένα προβληματικό laptop.

Ποιοι έχουν δίκιο; Η λύση θα δωθεί για μια ακόμη φορά στις δικαστικές αίθουσες…

Πηγή: www.away.gr

Πρόστιμα δισεκατομμυρίων στην Intel

intel-logo.jpgΤα δικαστικά δράματα της Intel δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Η εταιρεία γίγαντας καταδικάστηκε με ένα πρόστιμο 643 εκατομμυρίων δολαρίων για αποφυγή καταβολής φόρων στην Δανία ενώ αύριο, 13 Μαΐου 2009, θα ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρώπαικής Επιτροπής στην υπόθεση Market Development Funds (MDF – Κεφάλαια Ανάπτυξης Αγορών), εκπτώσεις που παρείχε η Intel σε εμπόρους και κατασκευαστές συστημάτων κάτω από τον όρο να μην προωθούν η να πωλούν προϊόντα ανταγωνιστικά με τα δικά της.

Σύμφωνα με τους παρόντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η εταιρεία καταδικαστεί ως ένοχη μετά από μια έρευνα εννέα ετών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα πρόστιμο 10% επί τον συνολικών κερδών της το 2008. Σύμφωνα με της πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας, τα έσοδα της Intel για το 2008 ήταν 37.6 δισεκατομμύρια δολάρια (27.62 δισ. ευρώ), το πρόστιμο θα πλησιάσει τα 3.76 δισεκατομμύρια δολάρια η 2.76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, το πρόστιμο της Commision είναι το ένα κομμάτι της απόφασης, το 2ο κομμάτι μπορεί να καταστεί πιο προβληματικό για την εταιρεία επειδή η Commision έχει την δύναμη και δικαιοδοσία να εκδώσει εντολή διακοπής λειτουργίας (Cease And Desist) όπως είναι γνωστό στην Αμερική, τα Market Development Funds θα ανήκουν στον παρελθόν και οποιαδήποτε ιδία κίνηση στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή απαγόρευση πώλησης και διάθεσης των προϊόντων της μέσα σε όλα τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά για πολλές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, αυτή θα είναι μια δύναμη που που θα την σεβαστούν πολλοί.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ακούγαμε ιστορίες για εταιρείες οι οποίες έμπαιναν στο πρόγραμμα Market Development Funds της Intel, δεδομένου ότι για μια εταιρεία που επιθυμεί να κλείσει ελκυστικές συμφωνίες με κράτη η οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να προσφέρει σε έναν S.I. (System Integrator) να αγοράσει έναν επεξεργαστή και να πάρει μια μητρική της Intel δωρεάν (40$-50$ κόστος). Αυτό έχει εξακριβωθεί από εμάς από τους εκπροσώπους των “τριών μεγάλων” στην κατασκευή μητρικών, σε πολλές περιπτώσεις και από πολλούς System Integrators.

Εάν η απόφαση και η διαδικασία της επιβολής του προστίμου προχωρήσει, η Intel θα εξαναγκαστεί να πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου της για το 2008, γύρω στα 5.29 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά η καμπάνα δεν θα σταματήσει να κτυπάει εκεί. Η Intel θα εμπλακεί στην μεγάλη δίκη Anti-Trust που θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου του 2010. Η υπόθεση Anti-Trust θα είναι 5 ετών μέχρι τότες, αλλά το ποιο σημαντικό είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν θα προέρχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η την Επιτροπή Federal Trade των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά από μια αστική αγωγή κατά της Intel από την AMD.

Πηγή:brightsideofnews.com