Νέα οδός στην κβαντική κρυπτoγράφηση

Μηνύματα κωδικοποιημένα με τεχνική που βασίζεται στις κβαντικές ιδιότητες του φωτός μεταδόθηκαν από τα Κανάρια στις Βελεαρίδες, ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της απαραβίαστης κβαντικής κρυπτογράφησης στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερευνητές του αυστριακού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας (IQOQI) μετέδωσαν «πεπλεγμένα φωτόνια» σε μια απόσταση 140 χιλιομέτρων, από την πόλη Λας Πάλμας των Κανάριων στο αρχιπέλαγος των Βελεαρίδων στη δυτική Μεσόγειο.

Η επιτυχία της δοκιμής ανοίγει το δρόμο για την μετάδοση απόλυτα ασφαλών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων μέσω τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Στην κβαντική κρυπτογράφηση, ως κλειδί για την αποκωδικοποίηση του μηνύματος χρησιμοποιούνται φωτόνια, σε αντίθεση με τη συμβατική κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί ως κλειδί περίπλοκες μαθηματικές φόρμουλες.

Σε κάθε ζεύγος πεπλεγμένων φωτονίων, οι ιδιότητες του πρώτου φωτονίου αλλάζουν σε περίπτωση που μεταβληθούν οι ιδιότητες του δεύτερου, ακόμα και αν τα δύο πεπλεγμένα φωτόνια απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Το ένα φωτόνιο του ζεύγους μένει στον αποστολέα, ενώ το άλλο μεταδίδεται στον παραλήπτη.

Όπως προβλέπει η Αρχή Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός φωτονίου.

Σε οποιαδήποτε απόπειρα υποκλοπής η κατάσταση των σωματιδίων θα άλλαζε, προδίδοντας έτσι τον δράστη.

Πηγή: www.in.gr

Windows 7- Απαιτήσεις Συστήματος

4qjwqx.jpgΗ Microsoft έδωσε την υποψήφια προς κυκλοφορία έκδοση (Release Candidate – RC) των Windows 7 στους συνδρομητές του TechNet, ενώ αναμένεται να την δώσει και στο κοινό την επόμενη εβδομάδα. Ενώ τα Windows 7 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο τέλος του χρόνου (το πιθανότερο), δεν πρέπει να περιμένουμε και δραματικές αλλαγές σε σχέση με την RC έκδοση. Οι προδιαγραφές του συστήματος ώστε να μπορεί να “τρέξει” τα Windows 7 είναι:

* Επεξεργαστής 1GHz 32-bit ή 64-bit
* 1GB RAM μνήμη
* 16GB χώρο στον σκληρό δίσκο (ή 20GB για χρήστες της έκδοσης για 64-bit)
* Κάρτα γραφικών που υποστηρίζει DirectX 9 με WDDM 1.0 ή ανώτερο

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows 7 σε κατάσταση XP (Windows XP Mode), ώστε να μπορείτε να τρέχετε προγράμματα των Windows XP, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2GB μνήμη και 15GB επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, ενώ ο επεξεργαστής θα πρέπει να υποστηρίζει hardware virtualization.
Οι απαιτούμενες προδιαγραφές δεν είναι πολύ ανώτερες από αυτές των Vista. Η διαφορά είναι ότι όλες οι εκδόσεις των Windows 7 θα τρέχουν καλά σε υπολογιστές που ικανοποιούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενώ οι ανώτερες εκδόσεις των Windows Vista τρέχουν καλύτερα σε υπολογιστές με περισσότερη μνήμη και καλύτερες κάρτες γραφικών.

Πηγή: www.digitalnews.gr

[Μη εξακριβωμένο] Τα Windows 7 βγαίνουν στην αγορά 23 Οκτωβριου

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Acer, στις 23 Οκτωβρίου και ούτε μία μέρα νωρίτερα, θα έχουμε τους πρώτους υπολογιστές της Acer με λειτουργικό σύστημα Windows 7.

H δήλωση του Massimo D’Angelo έγινε στα πλαίσια παρουσίασης της νέας σειράς φορητών και desktop υπολογιστών και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση αφού φέρνει την ημερομηνία διάθεσης των Windows 7, τρεις μήνες πριν την επίσημη τοποθέτηση της Microsoft.

Η διαρροή αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη εκ μέρους της Acer μίας και νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο Jerry Shen είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του θα προσφέρει καινούργια Eee PC με Windows 7, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.