Ποιος είπε ότι δε γίνεται; Κι όμως…Σπιτική θεραπεία για τους πόνους των μυών και των οστών σας

Η θεραπεία αποτελείται από σκόρδο και ελαιόλαδο, ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους πόνους των μυών και των οστών σας…

Τρόπος παρασκευής: 

Βάλτε 400 γραμμάρια ψιλοκομμένο σκόρδο σε ένα βάζο. Γεμίστε το υπόλοιπο του βάζου με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Κρατήστε το βάζο σε σκοτεινό χώρο για 14 ημέρες. Θυμηθείτε να το κουνήσετε.

Μετά από αυτό, απλώστε το μίγμα σε μια μία γαζα.

Εφαρμόστε το προκύπτον λάδι πάνω από την πληγείσα περιοχή. Τρίψτε το οδυνηρό σημείο μέχρι το λάδι να απορροφηθεί στο δέρμα. Τυλίξτε την πληγείσα περιοχή με ζεστή πετσέτα και στη συνέχεια με επίδεσμο και αφήστε το φάρμακο να ενεργήσει όλη τη νύχτα.

Κάντε ένα ζεστό ντους το πρωί, προκειμένου να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά σκόρδου.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για 2 μήνες, αλλά θα παρατηρήσετε βελτίωση μετά την πρώτη θεραπεία.

Σε περίπτωση που πάσχετε από αρθρίτιδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο για να κάνετε μασάζ.

Αυτή η σπιτικό φάρμακο μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στις παλάμες, τα πόδια, τους αγκώνες, τα γόνατα κλπ μπορεί επίσης να μαλακώσει σκασμένες φτέρνες.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Συνδυασμοί τροφών για περισσότερη υγεία

combinations for_more_health_foods

 

Tο ρύζι με τα όσπρια

Σε πολλά μέρη συνηθίζεται να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ., φακόρυζο, φασουλόρυζο κ.λπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Για αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Πηγή βιταμίνης C μαζί με τις φακές και το σπανάκι

Οι φακές και το σπανάκι έχουν σίδηρο, ο οποίος όμως είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι ένα μικρό ποσοστό από το σίδηρο που περιέχεται στα όσπρια απορροφάται από τον οργανισμό. Είναι ο σίδηρος που περιέχεται στα φυτικής τρόφιμα προϊόντα, σε αντίθεση με το σίδηρο που υπάρχει στα ζωικά τρόφιμα. Προκειμένου να γίνει καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, θα πρέπει το φαγητό να συνοδεύτεται με κάποια πηγή βιταμίνης C. Έτσι, μπορείτε να ρίξετε λίγο λεμόνι στις φακές και το σπανάκι ή να συνοδεύσετε το γεύμα σας με 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή να φάτε αμέσως μετά το γεύμα σας κάποιο φρούτο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, τα μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ.

Πρωτεϊνη (κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι) με σαλάτα στο κυρίως γεύμα

Καλό θα είναι στο κυρίως γεύμα σας να έχετε μια πηγή πρωτεῒνης χαμηλή σε λιπαρά (στήθος κοτόπουλο/ γαλοπούλας, ψάρι, φιλέτο) συνοδευόμενη από σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά χωρίς κάποιο άλλο αμυλούχο συνοδευτικό όπως ρύζι, κριθαράκι, ψωμί, πατάτες ψητές/ βραστές/ φούρνου. Αυτό διότι η πρωτεῒνη από μόνη της χορταίνει αρκετά τον οργανισμό, ενώ η σαλάτα χορταίνει επίσης πολύ επίσης εξ’ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και νερού που έχει. Οπότε το αμυλούχο συνοδευτικό θα σας προσθέσει θερμίδες χωρίς ουσιαστικά να είναι απαραίτητο για το αίσθημα του κορεσμού.

Τρόφιμο που είναι πλούσιο σε ασβέστιο μαζί με τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη D

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το γάλα είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D; Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται υψηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης για να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη δύναμη των οστών.

Καλές πηγές ασβεστίου: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, πράσα, ραδίκια, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο

Καλές πηγές βιταμίνης D: Σολομός, σαρδέλες, τόνος, ρέγκα, κρόκοι αβγών, ενισχυμένο αγελαδινό γάλα ή αμυγδαλόγαλα.

Πιθανοί συνδυασμοί:

  • Σολομός στο γκριλ με ραδίκια.
  • Ομελέτα με τυρί και μπρόκολο.
  • Τόνος λιωμένος με τυρί χαμηλών λιπαρών πάνω σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.

Τρόφιμο που είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Κ μαζί με καλά λιπαρά για υγιής καρδιά και οστά

Τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, συμπεριλαμβανομένων και των ωμέγα-3) έχουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά τη μείωση της χοληστερίνης, ενώ ταυτόχρονα με τη συμβολή τους, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένες βιταμίνες -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για τα οστά και για την αντιμετώπιση των θρόμβων στο αίμα.

Καλές πηγές βιταμίνης Κ: Λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο

Καλές πηγές καλών λιπαρών: Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, αβοκάντο, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, λιναρόσπορος, φουντούκι, σουσάμι

Πιθανοί συνδυασμοί:

  • Σπανάκι ή μπρόκολο με ελαιόλαδο
  • Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με αμύγδαλα

Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με τα λαχανικά

Συνήθως τις σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε. Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό καλύτερα όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.

Γιαούρτι μαζί με μπανάνα μετά από άσκηση

Δεδομένου ότι η γυμναστική καίει τη γλυκόζη που βρίσκεται στον οργανισμό, καλό είναι, για να αποφεύγουμε υπογλυκαιμικά επεισόδια μετά από έντονη άσκηση, να φροντίζουμε να την αναπληρώνουμε άμεσα. Ένας καλός τρόπος είναι η κατανάλωση υδατάνθρακα όπως είναι η μπανάνα, μαζί με πρωτεΐνη, όπως είναι το γιαούρτι.

Εν ολίγοις, οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τη ζάχαρη στο αίμα, ενώ η πρωτεΐνη χορταίνει, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα τη ζάχαρης στο αίμα να ανεβαίνουν απότομα. Επιπλέον, επειδή η μπανάνα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο, βοηθάει ώστε να αποφευχθούν μυϊκές κράμπες οι οποίες μπορεί να προέλθουν μετά από έντονη μυϊκή καταπόνηση.

ΝΑΙ

  • Στο συνδυασμό γευμάτων με μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο, η κανέλλα και η δάφνη, γιατί τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, είναι αντιοξειδωτικά και καταπραϋντικά.

ΟΧΙ

  • Στον καφέ ή στο μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.
  • Στις φακές με τυρί, γιατί οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής.

 

Γράφει η:

Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Σας ενδιαφέρει όλους!!! Πως να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας σε τρεις μέρες…

Δ

pneymones

Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα στους πνεύμονες, ακόμη κι αν δεν έχουν ανάψει ένα τσιγάρο ποτέ στη ζωή τους,ενώ άλλοι καπνίζουν για 40 χρόνια και τους πνεύμονες λειτουργούν τέλεια.

Όλα αυτά εξαρτώνται από τον οργανισμό του ατόμου. Επιπλέον, εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας σε τρεις ημέρες.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης θα πρέπει να «πεταχτούν» όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή το σώμα σας χρειάζεται για να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

Την πρώτη μέρα, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων πριν πάτε για ύπνο. Απελευθερώνει τοξίνες στο έντερο που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Οι πνεύμονες δεν πρέπει να επιβαρύνονται με το δύσκολο έργο του σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Πιέστε 2 λεμόνια σε 300 ml νερού πριν από το πρωινό.

Πίνετε 300 ml χυμού γκρέιπφρουτ. Αν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε πάντα να το αντικαταστήσει με χυμό ανανά. Οι χυμοί περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τα συστήματα αναπνοής.

Πίνετε 300 ml χυμού καρότου μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος. Αυτός ο χυμός θα σας βοηθήσει να καθαρίσει το αίμα σας κατά τη διάρκει τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να πίνετε 400 ml χυμό, πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο δρα ως τονωτικό καθαρισμού.

Πριν πάτε στο κρεβάτι κάνετε 400 ml χυμό cranberry, το οποίο θα βοηθήσει στον αγώνα κατά των βακτηρίων στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Περιποίηση του σώματος και ασκήσεις

Κάντε καθημερινά για 20 λεπτά ζεστό μπάνιο, θα επιτρέψει στο σώμα μέσω του ιδρώτα να χάσει περισσότερες τοξίνες.

Βάλτε 5 έως 10 σταγόνες ευκάλυπτο σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω από το μπολ και εισπνεύστε τον ατμό, μέχρι το νερό να κρυώσει.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4

Νερό και αφεψήματα

Χρήσιμες συμβουλές 

  • Προτιμάτε το νερό βρύσης. Το εμφιαλωμένο νερό ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις που το νερό βρύσης δεν είναι ασφαλές ή/και διαθέσιμο.
  • Μπορείτε να συμπληρώσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε υγρά και από άλλες πηγές, όπως γάλα, καφέ, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, δυόσμο κ.ά.
  • Αφεψήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών· ωστόσο, λόγω της διεγερτικής τους δράσης, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να προσαρμόζεται στην ανοχή κάθε ατόμου:
  • Συνιστάται να μην καταναλώνονται περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα (π.χ., 3-4 φλιτζάνια καφέ).
  • Προτιμάτε το νερό και αποφύγετε τα ποτά και ροφήματα που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς φρούτων και ενεργειακά ποτά.
  • Έχετε μαζί σας πρακτικές συσκευασίες με νερό, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, π.χ., χώρος εργασίας, σχολείο, ταξίδια κ.α.
  • Για να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχετε πάντα νερό πάνω στο τραπέζι, στο γραφείο κ.α.

 

Οινοπνευματώδη ποτά

Σύσταση 

Εάν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, τότε συνιστάται η κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων και μέχρι:

  • 2 ποτήρια/ημέρα για τους άνδρες
  • 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες

Εάν δεν προτιμάτε το κρασί, μπορείτε να καταναλώνετε άλλα οινοπνευματώδη ποτά μέχρι:

  • 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες
  • 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες

1 ποτό ισοδυναμεί με:

  • 1 μικρή (330 ml) μπίρα, περιεκτικότητας 4-5% σε αλκοόλη
  • 1 ποτήρι (125 ml) κρασί, περιεκτικότητας 11-13% σε αλκοόλη
  • 1 ποτήρι (40-45 ml) ούζο ή τσίπουρο ή άλλο ποτό (π.χ., ουίσκι, τζιν, βότκα), περιεκτικότητας 40% σε αλκοόλη

 

Χρήσιμες συμβουλές 

  • Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών φαίνεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προσοχή: εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να πίνετε. Για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, είναι σημαντική η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, όπως τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, διατήρηση σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους και αποχή από το κάπνισμα.
    • Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται η κατανάλωση 2 ποτών/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτού/ημέρα για τις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ή περισσότερες ημέρες, μπορείτε να μεταφέρετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτών ανά ημέρα και να τα καταναλώσετε συνολικά.
  • Προτιμάτε κρασί έναντι των άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Η κατανάλωση κρασιού, και ιδιαίτερα κόκκινου, φαίνεται ότι υπερτερεί, γιατί περιέχει ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως πολυφαινόλες (π.χ., ρεσβερατρόλη), με ευεργετική δράση στην υγεία.
  • Προτιμάτε η κατανάλωση κρασιού ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών να γίνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό το οινόπνευμα απορροφάται με πιο αργό ρυθμό, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα (επεισοδιακή υπερκατανάλωση). Ως επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (binge drinking) ορίζεται η κατανάλωση εντός δύο ωρών, 4 ή και περισσότερων ποτών για τις γυναίκες και 5 ή και περισσότερων ποτών για τους άνδρες, με σκοπό τη μέθη.
  • Εάν θεωρείτε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ, συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον επαγγελματία υγείας. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος συγγενής ή φίλος σας αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, παροτρύνετέ τον να συμβουλευθεί κάποιον ειδικό.


Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3

Αυγά

Σύσταση 

Καταναλώνετε έως 4 αυγά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών και γλυκισμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές 

  • Προτιμάτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος του αυγού. Αντί για τηγανητό, καταναλώστε το βραστό ή ως ομελέτα ψητή στον φούρνο.
  • Προτιμάτε να καταναλώνετε αυγά τις ημέρες που θα καταναλώσετε ως κύριο γεύμα όσπρια, ζυμαρικά ή «λαδερό» φαγητό και αποφύγετε την κατανάλωσή τους κατά τις ημέρες που επιλέγετε κρέας.
  • Προτιμάτε το αυγό σφιχτό και όχι μελάτο, γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να προσβληθείτε από σαλμονέλα.
  • Ψάρια και θαλασσινά

    Εδώ ανήκουν: 

    • Τα ψάρια, π.χ., σαρδέλα, μαρίδα, γόπα, γαύρος, αθερίνα, ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα, μπακαλιάρος, γαλέος, τόνος, λαβράκι, σαργός, τσιπούρα, λυθρίνι
    • Τα θαλασσινά (μαλάκια, οστρακοειδή, οστρακόδερμα), π.χ., καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι, γαρίδα, μύδια, στρείδια.
    • Σύσταση 

      Καταναλώνετε 2-3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα.
      Φροντίστε τουλάχιστον οι μισές μερίδες να είναι λιπαρά ψάρια (π.χ., σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, ζαργάνα), τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά.

      1 μερίδα ισοδυναμεί με:

      • 150 γραμμάρια μαγειρεμένου ψαριού ή θαλασσινών.

      Παραδείγματα μερίδας

      • 1 μέτρια τσιπούρα
      • 1 κολιός
      • 10-12 γαύροι
      • 10-12 μικρές σαρδέλες
      • 15 μέτριες γαρίδες
      • 12-14 μεγάλα μύδια

       

      Χρήσιμες συμβουλές 

      • Επιλέγετε τα μικρά λιπαρά ψάρια, π.χ., γαύρο, σαρδέλα, γόπα. Εκτός από την υψηλή διατροφική τους αξία, αποτελούν και οικονομική λύση.
      • Προτιμάτε ψάρια και θαλασσινά εποχής και της περιοχής σας, όπου είναι εφικτό.
      • Προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια. Αν αυτό δεν εφικτό, μπορείτε να επιλέξετε και κατεψυγμένα.
      • Αποφεύγετε τα παστά ψάρια, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.
      • Αποφεύγετε τα καπνιστά ψάρια, καθώς, λόγω της διαδικασίας καπνισμού, επιβαρύνονται με ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία, ενώ συχνά είναι και αλατισμένα.
      • Ο τρόπος μαγειρέματος είναι επίσης σημαντικός. Το τηγάνισμα καλό είναι να μην αποτελεί τον συνήθη τρόπο μαγειρέματος. Αντίθετα, είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
      • Μην ξεχνάτε τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Συνδυάστε τα ψάρια και τα θαλασσινά με λαχανικά, π.χ., ψαρόσουπα, σαρδέλες πλακί, σουπιές με σπανάκι. Θυμηθείτε τις παραδοσιακές συνταγές και για τη νηστεία, π.χ., χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, μυδοπίλαφο.

       

      Προστιθέμενα λίπη και έλαια, ελιές και ξηροί καρποι

      Εδώ ανήκουν: 

      • Τα προστιθέμενα λίπη και έλαια:
        • Ελαιόλαδο
        • Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κ.ά.
        • Μαργαρίνη
        • Βούτυρο
      • Οι ελιές
      • Οι ξηροί καρποί:
        • Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.ά.
        • Ηλιόσποροι, σουσάμι κ.ά.
        • Προϊόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω (π.χ., ταχίνι).

       

      Σύσταση 

      Καταναλώνετε 4-5 μερίδες την ημέρα.

      • Καταναλώνετε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή προστιθέμενου ελαίου τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα.
      • Περιορίστε την κατανάλωση προστιθέμενων λιπών ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, και αντικαταστήστε τα με ελαιόλαδο, όπου είναι εφικτό.
      • Αποφεύγετε την κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών (τρανς), τα οποία μπορεί να περιέχονται, κυρίως, σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή προϊόντα ταχυφαγείου. Ελέγξτε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, πριν τα αγοράσετε.

      1 μερίδα ισοδυναμεί με:

      • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) ελαιόλαδο
      • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) άλλα φυτικά έλαια
      • 1 χούφτα ξηρών καρπών(π.χ., 18 αμύγδαλα, 6 ολόκληρα καρύδια, 3 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους)
      • 10-12 ελιές
      • 1½ κουταλιά της σούπας (των 15 ml) ταχίνι (25 γραμμάρια)
      • 1 κουταλιά της σούπας (των 15 ml) βούτυρο ή μαργαρίνη

       

      Χρήσιμες συμβουλές 

      • Καταναλώνετε τα λίπη και έλαια με μέτρο, γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες:
      • Υπολογίστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε πιάτο φαγητού και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στην ατομική σας σαλάτα.
      • Χρησιμοποιήστε ειδικό στόμιο ροής για το μπουκάλι του λαδιού.
      • Προσθέστε στις σαλάτες περισσότερο λεμόνι ή ξίδι, και στο φαγητό περισσότερα λαχανικά, π.χ., τριμμένη ντομάτα.
      • Προσθέστε τη μεγαλύτερη ποσότητα του ελαιόλαδου στο τέλος του μαγειρέματος.
      • Αποφεύγετε το τηγάνισμα. Εάν επιθυμείτε να τηγανίσετε, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.
      • Για τη σωστή συντήρηση του ελαιόλαδου, αποθηκεύστε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
      • Ως δεύτερη επιλογή μετά το ελαιόλαδο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια), π.χ., ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο. Ωστόσο, αποφεύγετε την κατανάλωση φοινικέλαιου και βαμβακέλαιου, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για το τηγάνισμα σε εστιατόρια/ ταχυφαγεία ή περιέχονται σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα.
      • Καταναλώνετε ανάλατους ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσα μικρογεύματα. Αποτελούν μία από τις υγιεινότερες επιλογές. Ιδιαίτερα τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.
      • Προτιμήστε ταχίνι ως μικρογεύμα. Μπορείτε να το αλείψετε στο ψωμί ή να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική, π.χ., ταχινόπιτα, και στη ζαχαροπλαστική, π.χ., κουλουράκια με ταχίνι κ.ά.
      • Ξαλμυρήστε τις ελιές πριν από την κατανάλωσή τους, για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.

       

      Αλάτι

      Σύσταση 

      Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν.
      Καταναλώνετε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα.

      • 5 γραμμάρια ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

      Προσοχή: Η σύσταση αυτή ισχύει για υγιείς ενήλικες. Άτομα με διαγνωσμένη υπέρταση, νεφρική νόσο και άλλα χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

      Χρήσιμες συμβουλές 

      • Για την ενίσχυση της γεύσης των φαγητών, αντί για αλάτι μπορείτε να χρησιμοποιείτε μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι, αποξηραμένο σέλινο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο κ.ά. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ξίδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά.
      • Όταν χρησιμοποιείτε αλάτι, φροντίστε να είναι ιωδιούχο.
      • Προτιμάτε σπιτικά φαγητά, όπου μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού, και χρησιμοποιήστε λίγο ή καθόλου αλάτι.
      • Μην βάζετε την αλατιέρα στο τραπέζι.
      • Τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας, π.χ., τυριά, αρτοσκευάσματα, διαφέρουν μεταξύ τους στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Συμβουλευτείτε τις ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων και επιλέξτε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.
      • Αποφεύγετε την κατανάλωση λαχανικών σε άλμη (τουρσί).
      • Αποφεύγετε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων, επεξεργασμένων και παστών κρεάτων ή ψαριών και αλλαντικών.
      • Επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς.
      • Προστιθέμενα σάκχαρα (ζάχαρη και γλυκαντικές ύλες)

        Εδώ ανήκουν: 

        • Η επιτραπέζια ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
        • Άλλες σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες (γλυκόζη, αμυλοσιρόπιο, φρουκτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, πετιμέζι κ.ά.)
        • Το μέλι.

         

        Σύσταση 

        Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν.

        • Αποφεύγετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών, ενεργειακών ποτών και μη αλκοολούχων ποτών, που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα.
        • Χρήσιμες συμβουλές 

          • Τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και με μέτρο. Ενδεικτικά, μπορείτε να καταναλώνετε ένα γλυκό την εβδομάδα.
          • Αντί για γλυκό, προτιμήστε ως επιδόρπιο κάποιο φρούτο. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μέρος της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής.
          • Παρασκευάστε γλυκά με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης, προσθέτοντας λιγότερη από την προτεινόμενη ζάχαρη.
          • Προτιμήστε ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα, που περιέχουν ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι, π.χ., σιμιγδαλένιο χαλβά, μουσταλευριά, καρυδόπιτα, σπιτικό παστέλι, μηλόπιτα.
          • Περιορίστε την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ και τα ροφήματα.
          • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, π.χ., στο τσάι ή στο χαμομήλι.
          • Περιορίστε την κατανάλωση αρτυμάτων-σαλτσών εμπορίου, καθώς μπορεί να αποτελούν κρυφή πηγή ζάχαρης.
          • Διαβάστε τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων και επιλέξτε τα προϊόντα εκείνα με τη χαμηλότερη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ2

Όσπρια

Εδώ ανήκουν: 

  • Οι φακές
  • Τα φασόλια
  • Τα ρεβίθια
  • Η φάβα
  • Τα ξερά κουκιά
  • Οι ποικιλίες όλων των παραπάνω.

 

Σύσταση 

Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.

1 μερίδα ισοδυναμεί με: 

  • 1 φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα στραγγισμένα όσπρια (περίπου 150–200 γραμμάρια οσπρίου, ανάλογα με το είδος)

Παραδείγματα πιάτων με όσπρια και η αντιστοιχία τους σε μερίδες

  • 1 πιάτο φασολάδα = 2 μερίδες οσπρίων
  • 1 πιάτο ρεβιθόρυζο = 1 μερίδα οσπρίων
  • 1 σαλάτα με φακή, ρόκα, ντομάτα = 1 μερίδα οσπρίων

 

Χρήσιμες συμβουλές 

  • Καταναλώνετε ποικιλία οσπρίων. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε ως κύριο γεύμα, αλλά και ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος ή ως σαλάτα (π.χ., φάβα, φασόλια μαυρομάτικα).
  • Συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά, όπως ψωμί ή ρύζι (π.χ., φακόρυζο).
  • Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C.
    • Στα ρεβίθια προσθέστε λεμόνι
    • Στις φακές προσθέστε φρέσκια ντομάτα
    • Καταναλώστε πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα.
  • Αποφεύγετε τη χρήση μαγειρικής σόδας κατά το μούλιασμα των οσπρίων, γιατί χάνεται μέρος της περιεκτικότητάς τους σε ορισμένες βιταμίνες.
  • Εάν νιώθετε «φούσκωμα», όταν καταναλώνετε όσπρια:
    • Αφήστε τα να βράσουν αρκετά κατά το μαγείρεμα
    • Καταναλώστε μικρότερη ποσότητα, περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα.

Κόκκινο Κρέας

Εδώ ανήκουν: 

  • Μοσχάρι, βοδινό
  • Χοιρινό
  • Αρνί, πρόβατο
  • Κατσίκι, γίδα
  • Κυνήγι: π.χ., αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι
  • Όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα των παραπάνω.

 

Σύσταση 

Καταναλώνετε μέχρι 1 μερίδα άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Από αυτό, όσο το δυνατό λιγότερο να είναι επεξεργασμένο.

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

  • 120-150 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος.

Παραδείγματα μερίδας

  • Μία μπριζόλα στο μέγεθος μίας «παλάμης»
  • Ένα μπιφτέκι στο μέγεθος μίας «παλάμης» ή «γροθιάς»
  • Χρήσιμες συμβουλές 

    • Προτιμάτε το λευκό κρέας αντί του κόκκινου.
    • Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε κόκκινο κρέας, προτιμήστε άπαχα μέρη από μοσχάρι (π.χ., νουά), ή από χοιρινό (π.χ., ψαρονέφρι) ή κιμά από άπαχο κρέας.
    • Αποφεύγετε ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας.
      • Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, σύγλινο, απάκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.).
      • Εφόσον επιθυμείτε να το καταναλώσετε, φροντίστε η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, π.χ., 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος.
    • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
    • Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία. Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα καλόν είναι να μην αποτελούν τον συνήθη τρόπο μαγειρέματος. Προτιμότερο είναι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
    • Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά, π.χ., κοτόπουλο με μπάμιες, μοσχάρι με κολοκυθάκια, χοιρινό με σέλινο, κρεατόσουπα.
    • Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώνετε κρέας, όπως σε περίοδο νηστείας, ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης προτιμήστε ποικιλία από όσπρια και ξηρούς καρπούς και συνδυάστε τα με δημητριακά.

     

    Λευκό Κρέας

    Εδώ ανήκουν: 

    • Κοτόπουλο
    • Γαλοπούλα
    • Πάπια
    • Κουνέλι
    • Κυνήγι: π.χ., φασιανός, ορτύκι, πέρδικα
    • Όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα των παραπάνω.
    • Σύσταση 

      Καταναλώνετε 1-2 μερίδες λευκού κρέατος την εβδομάδα. Από αυτό, όσο το δυνατό λιγότερο να είναι επεξεργασμένο.

      1 μερίδα ισοδυναμεί με:

      • 120-150 γραμμάρια μαγειρεμένου λευκού κρέατος.

      Παραδείγματα μερίδας

      • Μισό στήθος κοτόπουλο
      • Ένα μπούτι κοτόπουλο

       

      Χρήσιμες συμβουλές 

      • Προτιμάτε το λευκό κρέας αντί του κόκκινου.
      • Αποφεύγετε ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας.
        • Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, σύγλινο, απάκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.).
        • Εφόσον επιθυμείτε να το καταναλώσετε, φροντίστε η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, π.χ., 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος.
      • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
      • Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία. Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα καλόν είναι να μην αποτελούν τον συνήθη τρόπο μαγειρέματος. Προτιμότερο είναι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
      • Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά, π.χ., κοτόπουλο με μπάμιες, μοσχάρι με κολοκυθάκια, χοιρινό με σέλινο, κρεατόσουπα.
      • Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώνετε κρέας, όπως σε περίοδο νηστείας, ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης προτιμήστε ποικιλία από όσπρια και ξηρούς καρπούς και συνδυάστε τα με δημητριακά.

       

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ1

Λαχανικά

Εδώ ανήκουν: 

  • Όλα τα ωμά λαχανικά, π.χ., μαρούλι, λάχανο, καρότο, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, κ.ά.
  • Όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά, π.χ., μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, χόρτα, παντζάρια, κ.ά.
  • Τα αμυλώδη λαχανικά, π.χ., αρακάς, καλαμπόκι, κολοκύθα.
  • ΔΕΝ περιλαμβάνεται η πατάτα και οι ποικιλίες της.

    Σύσταση 

    Καταναλώνετε 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών κάθε ημέρα.
    1 μερίδα ισοδυναμεί με περίπου 150-200 γραμμάρια ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.

    Παραδείγματα μερίδας:

    • 1 φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα ή ψιλοκομμένα ωμά λαχανικά
    • 2 φλιτζάνια των 240 ml ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ., μαρούλι, ρόκα, κ.ά.)
    • 2 μέτρια καρότα
    • 1 μέτριο αγγούρι
    • 1 μεγάλη ντομάτα ή 1 φλιτζάνι των 240 ml τριμμένη ντομάτα

     

    Χρήσιμες συμβουλές 

    • Συμπεριλάβετε λαχανικά σε κάθε κύριο γεύμα
    • Προσπαθήστε να καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών, διαφορετικών χρωμάτων κάθε ημέρα.
    • Καταναλώνετε τα λαχανικά ωμά, όσο συχνότερα μπορείτε, γιατί με το μαγείρεμα χάνουν μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους.
    • Επιλέξτε λαχανικά εποχής

      Φρούτα

      Εδώ ανήκουν: 

      • Όλα τα ωμά φρούτα, π.χ., πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινο, κ.ά.
      • Όλα τα αποξηραμένα φρούτα, π.χ., δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα, κ.ά.
      • Οι φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

       

      Εδώ ανήκουν:

       

      Σύσταση 

       Καταναλώνετε 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων κάθε ημέρα.
      1 μερίδα ισοδυναμεί με 120-200 γραμμάρια φρούτου.

      Παραδείγματα μερίδας: 

      • 1 μέτριου μεγέθους φρούτο, π.χ., μήλο, πορτοκάλι, ροδάκινο, αχλάδι, μπανάνα
      • 2 μικρά φρούτα, π.χ., μανταρίνια, βανίλιες, ακτινίδια
      • Περίπου 8 φράουλες
      • Περίπου 15 κεράσια
      • Περίπου 30 ρώγες σταφυλιού (μεγέθους σουλτανίνας)
      • 1 φέτα καρπούζι ή πεπόνι
      • 4 αποξηραμένα φρούτα, π.χ., βερίκοκα, δαμάσκηνα
      • 1½ κουταλιά της σούπας σταφίδες
      • ½ ποτήρι φυσικό χυμό – 125 ml

       

      Σύσταση

       

      Χρήσιμες συμβουλές 

      • Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων, διαφορετικών χρωμάτων κάθε ημέρα.
      • Επιλέγετε φρούτα εποχής

        Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) και Πατάτες

        Εδώ ανήκουν: 

        • Τα δημητριακά
          • Σιτάρι, βρόμη, κριθάρι, σίκαλη κ.ά.
          • Ρύζι
        • Τα προϊόντα δημητριακών
          • Αλεύρι
          • Ψωμί
          • Απλά αρτοσκευάσματα, π.χ., φρυγανιές, παξιμάδια, κριτσίνια, κράκερ
          • Σύνθετα αρτοσκευάσματα, π.χ., ζύμες, πίτες
          • Ζυμαρικά, π.χ., μακαρόνια, κριθαράκι, χυλοπίτες
          • Διάφορα προϊόντα δημητριακών, π.χ., πλιγούρι,τραχανάς
          • Δημητριακά πρωινού
        • Η πατάτα και οι ποικιλίες της.

         

        Σύσταση 

        Καταναλώνετε 5-8 μερίδες από ποικιλία δημητριακών την ημέρα.  Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών να είναι ολικής άλεσης.  Από αυτές τις μερίδες, η κατανάλωση πατάτας να είναι περίπου 3 μερίδες την εβδομάδα.

        1 μερίδα ισοδυναμεί με:

        • 1 φέτα ψωμί (30 γραμμάρια)
        • 2 φρυγανιές ή 1 παξιμάδι (μεσαίου μεγέθους)
        • ½ φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι ή πλιγούρι (70-90 γραμμάρια)
        • ½ φλιτζάνι των 240 ml δημητριακά πρωινού (30 γραμμάρια)
        • ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης
        • 1 πατάτα μετρίου μεγέθους (120-150 γραμμάρια μαγειρεμένη

         

        Σύσταση

         

        Χρήσιμες συμβουλές 

        • Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, π.χ., ψωμί ολικής άλεσης, μακαρόνια ολικής άλεσης, αντί για επεξεργασμένα, π.χ., λευκό ψωμί ή λευκά μακαρόνια, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
        • Για να επιλέξετε προϊόντα ολικής άλεσης, διαβάστε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων. Θα πρέπει:
          • Να αναγράφεται ότι το προϊόν είναι ολικής άλεσης.
          • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πάνω από 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
        • Αποφεύγετε να καταναλώνετε τις πατάτες τηγανητές.
        • Φροντίστε να καταναλώνετε δημητριακά σε κάθε κύριο γεύμα. Για παράδειγμα:

        Επιλογές πρωινού:

        • 2 φέτες ψωμί ή 4 μικρές φρυγανιές ολικής άλεσης με μέλι (= 2 μερίδες δημητριακών) ή
        • 2 παξιμάδια ολικής άλεσης με ανθότυρο (= 2 μερίδες δημητριακών) ή
        • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης (= 2 μερίδες δημητριακών)

        Επιλογές μεσημεριανού: 

        • 1 φλιτζάνι μακαρόνια ολικής άλεσης με κιμά (= 2 μερίδες δημητριακών)
        • ½ φλ. καστανό ρύζι και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 1 φλ. καστανό ρύζι με ψάρι (= 2 μερίδες δημητριακών)
        • Κοτόπουλο ή μοσχάρι κοκκινιστό με 1 φλιτζάνι κριθαράκι (= 2 μερίδες δημητριακών)

        Επιλογές βραδινού:

        • 1 φλιτζάνι πλιγούρι ή τραχανάς (= 2 μερίδες δημητριακών)
        • 1 ντάκος με ντομάτα και ανθότυρο (= 2 μερίδες δημητριακών)
        • 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι με γιαούρτι (= 2 μερίδες δημητριακών)

         

        Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

        Εδώ ανήκουν: 

        • Το γάλα
        • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ., γιαούρτι, τυρί, ξινόγαλο κ.ά.
        • ΔΕΝ περιλαμβάνεται το βούτυρο (συγκαταλέγεται στα λίπη και έλαια).

          Σύσταση 

          Καταναλώνετε 2 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
          Προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5%-2% λιπαρά) και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

          Η μερίδα ισοδυναμεί με:

          • 1 ποτήρι γάλα (250 ml)
          • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμάρια)
          • 1 κομμάτι σκληρό τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30 γραμμάρια, π.χ., φέτα, γραβιέρα)
          • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί (60 γραμμάρια, π.χ., ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα)
          • 1 φέτα τυρί για τοστ (30 γραμμάρια, π.χ., κασέρι)
          • ½ ποτήρι γάλα (125 ml) συμπυκνωμένο (εβαπορέ)

            Χρήσιμες συμβουλές 

            • Προτιμάτε ελληνικά τυριά που περιέχουν εκ φύσεως χαμηλά λιπαρά, π.χ., φρέσκια μυζήθρα, κατίκι, ανθότυρο
            • Επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιέχουν πολύ αλάτι (νάτριο)

              Ξαλμυρήστε τα τυριά που διατηρούνται σε άλμη πριν τα καταναλώσετε, για να μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε αλάτι.

            • Αποφύγετε την κατανάλωση κρέμας γάλακτος στο φαγητό ή στον καφέ. Ανάλογα με την περίσταση, αντικαταστήστε την με γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σάλτσες από γιαούρτι για τα ζυμαρικά ή το ρύζι σας (π.χ., γιαούρτι, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά και χυμό λεμονιού).
            • Αποφύγετε την κατανάλωση σακχαρούχου γάλακτος.
      • Έχετε πάντα φρούτα στο τραπέζι, τον πάγκο ή το ψυγείο, έτοιμα για κατανάλωση.
      • Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με τη φλούδα, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Φροντίστε να είναι πολύ καλά πλυμένα.
      • Προτιμήστε τα φρούτα ως μικρογεύμα αλλά και για επιδόρπιο.
      • Επιλέγετε φρέσκα φρούτα αντί για φυσικούς χυμούς, καθώς είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Να θυμάστε ότι ½ ποτήρι (125 ml) φυσικού χυμού είναι μία μερίδα φρούτων. Εάν καταναλώσετε παραπάνω, δεν συνυπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη φρούτων, διότι κατά την παρασκευή του χυμού χάνεται μέρος των φυτικών ινών. Επιπλέον, για ένα ποτήρι χυμού χρειάζονται περισσότερα από ένα φρούτα, γεγονός που προσθέτει θερμίδες.
      • Στην περίπτωση που πιείτε φυσικό χυμό φρούτων, προτιμήστε να μην τον σουρώνετε, γιατί έτσι αφαιρείτε τις φυτικές ίνες.
      • Αποφεύγετε τους χυμούς εμπορίου ή τις κομπόστες που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα ή/και συντηρητικά.
      • Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα θρεπτικό μικρογεύμα, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα φρούτα.
      • Προσθέστε φρούτα στη σαλάτα ή στα δημητριακά πρωινού (π.χ., σταφίδες, ρόδι, μήλο).

       

    Σύσταση
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί έκφραση της ιστορίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς Χαρακτηρίζεται από: Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως: Φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα χόρτα Όσπρια Αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα. Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση: Γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων Πουλερικών Αυγών Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του (π.χ., αλλαντικών). Χρήση ελαιόλαδου, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποτελεί την πρωταρχική πηγή προστιθέμενου ελαίου. Μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα. Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των Ελλήνων. Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες φαίνεται ότι δεν οφείλονται στις ιδιότητες των μεμονωμένων της χαρακτηριστικών (των τροφίμων), αλλά στη συνολική τήρηση του προτύπου. Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση όλων των χαρακτηριστικών της έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ έχει συσχετιστεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής και με μακροζωία. Χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αποτελεί και η νηστεία, όπως αυτή καθορίζεται από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των κανόνων της νηστείας (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών) στις περιόδους που προβλέπονται (συνολικά 180-200 ημέρες τον χρόνο), έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος (κακή χοληστερόλη – LDL) και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής. Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και της συμβατότητάς της με τις διατροφικές συνήθειες και την παράδοση των Ελλήνων, είναι αναγκαία η προστασία και η επανένταξή της στην καθημερινότητά μας. Συμβουλευτείτε και τον ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ παραδο

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί έκφραση της ιστορίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς
Χαρακτηρίζεται από: 

  • Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως:
    • Φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα χόρτα
    • Όσπρια
    • Αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού.
  • Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα.
  • Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση:
    • Γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
    • Πουλερικών
    • Αυγών
  • Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του (π.χ., αλλαντικών).
  • Χρήση ελαιόλαδου, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποτελεί την πρωταρχική πηγή προστιθέμενου ελαίου.
  • Μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα.

Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες φαίνεται ότι δεν οφείλονται στις ιδιότητες των μεμονωμένων της χαρακτηριστικών (των τροφίμων), αλλά στη συνολική τήρηση του προτύπου. Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση όλων των χαρακτηριστικών της έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ έχει συσχετιστεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής και με μακροζωία.

Χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αποτελεί και η νηστεία, όπως αυτή καθορίζεται από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των κανόνων της νηστείας (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών) στις περιόδους που προβλέπονται (συνολικά 180-200 ημέρες τον χρόνο), έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος (κακή χοληστερόλη – LDL) και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής. Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και της συμβατότητάς της με τις διατροφικές συνήθειες και την παράδοση των Ελλήνων, είναι αναγκαία η προστασία και η επανένταξή της στην καθημερινότητά μας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Το ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ φρούτο που τρως μετά τα λιπαρά φαγητά και δεν παχαίνεις!!

Το ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ φρούτο που τρως μετά τα λιπαρά φαγητά και δεν παχαίνεις!!

Ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Επίσης, τα εξωτικά αυτά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα cranberries έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 46 θερμίδες τα 100 γρ. γεγονός που τα κάνει εξαιρετικό σύμμαχο στην υγιεινή διατροφή και στο αδυνάτισμα.

πηγή: youweekly.gr

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΘΑΡΣΙΣ»

Πυθαγόρας, ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους μαθητές του την άσκηση της αυτογνωσίας.
Κατά τον Ιάμβλιχο (του 3ου μ.Χ. αιώνα), οι μαθητές του ήσαν:
– Οι ακουστικοί (άκουγαν μόνο, δεν ρωτούσαν τίποτε, δεν έλεγαν τίποτε).

– Οι μαθηματικοί (η φιλοσόφηση γινόταν με αριθμούς, ως σύμβολα ερμηνευόμενα).
– Οι φυσικοί (ανώτερου βαθμού, εισάγονταν σε πληρέστερη γνώση της φύσης και των όντων) και
– Η τέταρτη τάξη: αυτοί που κατείχαν την ανώτατη μύηση και γνώση.
Ασκούντο σε μυστηριακές αρετές, πρώτα της σιγής (να σιωπούν) και της εχεμύθειας (να κρατούν απόλυτα μυστικά απ” τους άλλους ό,τι άκουγαν ή διδάσκονταν και μάθαιναν). Μ” αυτά κατόρθωναν τη θεληματική χρήση του Νου, ηρεμία, αταραξία, αυτόβουλη κατεύθυνση της σκέψης, όπου η ηθική και η λογική απαιτούν και όχι όπου το συναίσθημα (η συγκίνηση) και η τυχαία παρόρμηση απ” τους ερεθισμούς. Επιδίωκαν και την καταστολή των ορμών, των επιθυμιών, των ορέξεων και γενικά των παθών και όλων όσων αποτελούν εμπόδιο στην αυτογνωσία.
Επέβαλε έπειτα ο Πυθαγόρας στους μαθητές του να εφαρμόζουν στη ζωή τους τις αρετές:

 

 

α) της ευσέβειας. «Θεόν τίμα, πρώτα και σέβου».
β) της ευορκίας. «Σέβου όρκον» που θα πει συνέπεια και ακριβή τήρηση του όρκου που δόθηκε, αλλά και κάθε υπόσχεσης.
γ) τιμή προς τους γονείς. «Τους γονείς τίμα».
δ) της εγκράτειας. «Ειθίζεο, γαστρός μεν πρώτιστα και ύπνου, λαγνείας, θυμού…», δηλ. να συνηθίζεις να κυριαρχείς στις επιθυμίες πρώτα, πρώτα του φαγητού και του ποτού, του ύπνου, των αφροδισίων, της οργής (θυμού). Απόφευγε τις αισχρές πράξεις και με άλλους και μόνος.
ε) της δικαιοσύνης. «Δικαιοσύνην ασκείν έργω τε λόγω τε».
στ) να γνωρίζουν ότι πεπρωμένο είναι όλοι ανεξαιρέτως να πεθαίνουν. `Αρα να είναι πάντα έτοιμοι, αγνοί και ενάρετοι. «Γνώθι θανέειν, πέπρωται άπασι».
ζ) της λιτότητας. «Υγείας της περί το σώμα χρη έχειν· αλλά μέτρον (το κανονικό ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο) ποτού, σίτου, γυμνασίων». `Αριστη συμβουλή και προτροπή.
η) η ελευθερία, μεγάλο αγαθό· αρετή η διαφύλαξή της. «Μηδέ ανελεύθερον ίσθι· επί πάσι μέτρον άριστον».
θ) δια της προσευχής κατάκτησε μεγάλες δυνάμεις. Αλλά αναλάμβανε με θάρρος το έργο αφού προσευχηθείς στο Θεό να σε βοηθήσει να τελειώσεις. «Αλλ” έρχου επ” έργον θεοίσιν επευξάμενος τελέσαι».
ι) Δια της καθάρσεως του σώματος και της ψυχής σώζεται το Εγώ.
ια) συνεχής επιδίωξη της φρόνησης. «Ηνίοχον γνώμιν στήσας καθύπερθεν αρίστην» δηλ. πάνω απ” όλα ας έχεις άριστο κυβερνήτη το νου. 
Το κορύφωμα όμως της πρακτικής εφαρμογής της αυτογνωσίας απ” τους Πυθαγόρειους κατορθωνόταν με τον αυτοέλεγχο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο με τα πολυθρύλητα τρία ερωτήματα: Οι περίφημοι αυτοί στίχοι των «χρυσών επών» (στίχ. 40-45) έχουν ως εξής:
«Μηδ” ύπνον μαλακοίσιν επ” όμμασι προσδέξασθαι. Πριν των ημερινών έργων λογίσασθαι έκαστον·΄Πη παρέβην; Τι δ” έρεξα; Τι μοι δέον ούκ ετελέσθη; Αρξάμενος δ” από πρώτου επέξιθι και μετέπειτα. Δεινά μεν εκπρήξας επιπλήσσεο· χρηστά δε τέρπου. Ταύτα πόνει· ταύτ” εκμελέτα· τούτων χρη εράν σε».
Δηλ. κατά πιστή και κατά λέξη μετάφρασή μας: μη δεχθείς ποτέ στα μάτια σου τον ύπνο πριν εξετάσεις προσεκτικά ένα ένα τα έργα της ημέρας εκείνης ρωτώντας τον εαυτό σου: σε ποια έσφαλα; Τι καλό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και το παρέλειψα;
Αφού αρχίσεις από το πρώτο έργο της ημέρας προχώρα μέχρι το τελευταίο. Έπειτα από τον έλεγχο να επιπλήττεις (καταδικάζεις) τον εαυτό σου για τις κακές πράξεις για δε τις καλές να ευχαριστιέσαι ολόψυχα. Μ” αυτά ασχολήσου, αυτά μελέτα με προσοχή, αυτά είναι ανάγκη να αγαπήσεις με ζήλο. Τα σχόλια περιττεύουν.
Μόνο η περικοπή αυτή, απ” τη διδασκαλία των Πυθαγορείων αν παρέμενε, θα ήταν ικανή να δείξει το υπέροχο ηθικό της ύψος. Κι όμως πέρασαν 2500 χρόνια και τη θαυμάσια αυτή μέθοδο, της ανύψωσης του Εγώ σε μεγαλειώδη θέση, με τον αυτοέλεγχο και την καθημερινή αυτοκριτική, δεν επιχείρησαν να εφαρμόσουν οι παιδαγωγοί στην εκπαίδευση των νέων.
Δεν είναι παράδοξο. Η καθολίκευση της εκπαίδευσης μόλις απ” τις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε και στον 20ό επιβλήθηκε συστηματικότερα. Έπειτα κατά τους δυο αυτούς τελευταίους αιώνες οι επιστημονικές επιτυχίες των ερευνητών στις θετικές λεγόμενες επιστήμες θάμπωσαν τους συντάκτες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πίστεψαν στην παντοδυναμία της ετερογνωσίας και για την αυτογνωσία δεν έμεινε θέση…
Να μια σημαντική και κεφαλαιώδης ατέλεια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων όλων των βαθμίδων.
Είναι ακατανόητο όσο και απαράδεκτο να αφιερώνονται τόσοι κόποι και μόχθοι και δαπάνες και αγωνίες και να δοκιμάζονται πικρίες και απογοητεύσεις για την ετερογνωσία και για την αυτογνωσία, αυτό τούτο το «νοούν», το εκλεκτό και το μεγάλο και το θείο Εγώ, να μη διατίθενται ούτε λίγα λεπτά της ώρας κάθε μέρα.
Επιβάλλεται σήμερα, όταν ο άνθρωπος έχει τέτοιες καταπληκτικές επιτυχίες στην ετερογνωσία, να στραφεί και στην αυτογνωσία. Τι ωφελεί αν οι επιστήμονες πέτυχαν να «ζυγίσουν» τα άστρα και να υπολογίζουν το βάρος τους ή να μετρούν τον αριθμό των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων των ατόμων της ύλης και με τη διαταραχή της αναλογίας της σύνθεσής τους να αποδεσμεύουν την γιγάντια ενέργεια που εκλύουν, αν δεν αποκαλύψουν και δεν αξιοποιήσουν και την μέσα στο Εγώ, εξίσου αξιοθαύμαστη δυναμικότητα;
Κάθε πνευματική ή ηθική κατάκτηση συντελείται με τον ανθρώπινο νου. Το Εγώ νοεί, επινοεί, θαυματουργεί στις αποκαλύψεις των νόμων της φύσης.
Δεν θα αποκάλυπταν περισσότερα και ωφελιμότερα οι επιστήμονες ερευνητές, αν διέθεταν ισόρροπο χρόνο για τη μελέτη της φύσης του Εγώ του ανθρώπου και υπεδείκνυαν σε κάθε άνθρωπο την αυτοπροσπάθεια για αυτομελέτη και αυτοκαλλιέργεια των δυνατοτήτων του;
«Εις εαυτόν συνελού…» (στον εαυτό σου συγκεντρώσου) παραγγέλει ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, «ένδον βλέπε» (μέσα σου βλέπε) «ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη εάν αεί σκάπτης».
Ώστε, η πηγή του αγαθού (αυτού δηλ. που σώζει και ωφελεί) αναβλύζει μέσα απ” το Εγώ, αν όμως πάντοτε ανασκάπτεται (επίμονα προσπαθεί το ίδιο το Εγώ, δια του στοχασμού να αυτοαποκαλυφθεί) και αυτοκαλλιεργείται και αξιοποιεί τις ικανότητές του και αυτοδιερευνάται και καταστέλλει τις ορμές και τα πάθη του. Αν γίνεται συνεχώς αυτή η προσπάθεια, τότε και διαυγής σαν την πηγή του νερού, θα αναβλύζει από μέσα του και θα πλημμυρίζει το Είναι του από χαρά και ευτυχία.
Το κλειδί, λοιπόν, της θύρας δια της οποίας διερχόμενος ο άνθρωπος κατευθύνεται στην ευδαιμονία είναι η αυτογνωσία.
Με την αυτογνωσία φερόμαστε ταχύτερα και σταθερότερα στη γνώση και στη μάθηση, των οποίων την ακρότατη βαθμίδα κατέχει η απροσπέλαστη για τον άνθρωπο Σοφία. Φτάνουμε στη δυνατή γαλήνη και ηρεμία πνεύματος και ψυχής, προϋποθέσεων της ευτυχίας. Οδηγούμαστε με την ηθική διαβίωση, στην τελείωση, τον μοναδικό αλλά και ύψιστο σκοπό της γήινης ύπαρξης του ανθρώπου.
apocalypsejohn

 

Το διαβάσαμε από το: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΘΑΡΣΙΣ»http://ift.tt/1Dfr4jO

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο