Το αντικαταθλιπτικό φυτό που δεν προκαλεί παρενέργειες – Ξέρετε ποιο είναι;

Φωτογραφία για Το αντικαταθλιπτικό φυτό που δεν προκαλεί παρενέργειες - Ξέρετε ποιο είναι;

Η ροδιόλα ή χρυσή ρίζα, είναι ένα φυτό, η ρίζα του οποίου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει… την αντίσταση του σώματος στο στρες και τη σωματική κόπωση, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.Παράλληλα έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μνήμη και την πνευματική αντοχή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η ροδιόλα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό σύστημα και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ενήλικες, οι οποίοι υπέφεραν από καταθλιπτική διαταραχή και εμφάνιζαν συμπτώματα, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, απώλεια βάρους, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι επιστήμονες τους χορήγησαν επί 12 εβδομάδες είτε εκχύλισμα ροδιόλας, είτε το φάρμακο sertraline (σερτραλίνη), που λαμβάνεται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, στρες, πανικού και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, είτε placebo.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν το sertraline είχαν βέβαια λίγο μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με εκείνους που πήραν ροδιόλα, ωστόσο αντιμετώπισαν περισσότερες παρενέργειες (63% έναντι 30%), με συχνότερες τη ναυτία και τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ροδιόλα είναι ιδιαιτέρως ευεργετική σε ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) και το κυριότερο δεν έχει παρενέργειες.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων!!

1Καταγωγή
Η οροσειρά των Ιμαλαΐων διασχίζει όλη την Ασία, και περνά μέσα από την Κίνα, το Νεπάλ, την Μιανμάρ, το Πακιστάν, το Μπουτάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία. Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τις Ιμαλάια με  το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο αποκλειστικό γι “αυτό – το αλάτι Ιμαλαΐων.

 

Εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν στρώσεις κρυσταλλωμένου θαλασσινού αλατιού καλύφθηκαν με λάβα. Σήμερα, βρίσκονται βαθιά μέσα στα Ιμαλάια .
Το αλάτι δεν είναι μόνο διατηρημένο σε ένα καθαρό περιβάλλον που περιβάλλεται με  χιόνι και πάγο, αλλά η λάβα το προστατεύει επίσης από τη ρύπανση. Αυτός είναι ο λόγος που το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων  θεωρείται ότι είναι το πιο αγνό αλάτι. Σήμερα εξορύσσεται με το »χέρι» από τα βουνά και αργότερα πωλείται στην αγορά.
Γιατί είναι ροζ;
Το ροζ χρώμα του υποδηλώνει ότι το αλάτι Ιμαλαΐων είναι φορτωμένο με μέταλλα και πλούσιο σε ενέργεια σίδηρο.
Οφέλη για την υγεία
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι γεμάτα τα φρούτα και λαχανικά, τα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτό το ροζ αλάτι λειτουργούν σε συνέργεια.
Συνέργεια είναι η αλληλεπίδραση πολλαπλών στοιχείων σε ένα συγκεκριμένο σύστημα που παράγει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα αποτελέσματα.
Ιώδιο – Τα φυσικά άλατα φορτώνονται με ιώδιο, και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προστεθούν επιπλέον.
Λιγότερο νάτριο ανά μερίδα – το αλάτι Ιμαλαΐων έχει τα ίδια συστατικά όπως το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά επειδή οι κρύσταλλοι του είναι μεγαλύτεροι από εκείνων του ραφιναρισμένου αλατιού, το άλας αυτό έχει λιγότερο νάτριο ανά μερίδα κατά 1/4 t. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε ένα κουταλάκι του γλυκού, σε σύγκριση με το ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι.
Έχει πάνω από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Το αλάτι Ιμαλαΐων αποτελείται από ορυκτά συσκευασμένων κρυστάλλων που σχηματίζονται με φυσικό τρόπο μέσα στη γη, και είναι κατασκευασμένα από 85,62% χλωριούχο νάτριο και 14,38% ιχνοστοιχεία όπως θειικό, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, όξινο ανθρακικό, βρωμιούχο κάλιο, βόριο, στρόντιο και φθόριο(κατά φθίνουσα σειρά των ποσοτήτων).
Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε ανόργανα άλατα , το αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί:
  • Εξισορροπεί τους Ηλεκτρολύτες
  • Ενυδατώνει
  • Εξισορροπεί την περιεκτικότητα του νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα
  • Εξισορροπεί τις τιμές του pH και μειώνει την παλινδρόμηση του οξέος
  • Ανακουφίζει από τις μυϊκές κράμπες
  • Τονώνει τον μεταβολισμό
  • Βελτιώνει την δομή των οστών
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Κινητοποιεί την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
  • Αποτρέπει τις βρογχοκήλες
  • Διεγείρει την κυκλοφορία
  • Διαλύει και αποβάλει τις τοξίνες
Εμπειρογνώμονες υγείας πιστεύουν ότι το αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο, την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, την εξάλειψη των βαρέων μετάλλων από το σώμα.
Αλάτι Ιμαλαΐων εναντίον Θαλασσινού αλατιού
Αν και το ροζ αλάτι προέρχεται από τα βουνά, είναι πραγματικά το αλάτι της θάλασσας. Το αλάτι προέρχεται από αλατισμένο νερό – έναν ωκεανό ή θαλασσινό νερό λίμνης. Αλλά, θυμηθείτε, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι το πιο αγνό είδος θαλασσινού αλατιού.
Τι είναι αυτό που κάνει το επιτραπέζιο αλάτι κατώτερο;
Οι παραγωγοί αφαιρούν όλα τα μέταλλα από το εμπορικό άλας, εκτός από το νάτριο και το χλώριο, αλλά το ραφινάτο άλας επίσης καθαρίζεται, λευκαίνεται και εκτίθεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει παράγοντες αντι-συσσωμάτωσης που εμποδίζουν την ανάμιξη με το νερό στα δοχεία άλατος. Εμποδίζουν επίσης το άλας από τη διάλυση στο ανθρώπινο σώμα, και έτσι το άλας συσσωρεύεται σε όργανα και ιστούς, με αποτέλεσμα σοβαρές συνθήκες υγιεινής.
Οι παραγωγοί προσθέτουν επίσης συνθετικό ιώδιο, και το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει σωστά.
Τα πρόσθετα αποτελούν το 2% του επιτραπέζιου αλατιού.
Αλάτι Ιμαλαΐων – Χρήσεις
Μαγείρεμα και ωρίμανση – Πάντα να χρησιμοποιείτε προ-αλεσμένο αλάτι ή μύλου όπως και κάθε άλλο είδος αλατιού.
Πλάκες αλατιού- Οι πλάκες θα μεταδώσουν μια καλύτερη γεύση και περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα.  Παγωμένες: χρησιμοποιήστε τες στα φρούτα, στο σούσι, στα λαχανικά, στο τυρί ή ως διακόσμηση.  Κατεψυγμένες: σε κρύα νόστιμα επιδόρπια και γρανίτες.  Ζεστές: οι πλάκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καψαλίσετε λαχανικά, γαρίδες, φιλέτα ψαριών, βόειο κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες και μπορείτε να τηγανίσετε ακόμη και αυγά. Πυκνά μπλοκ αλατιού διεξάγουν θερμότητα εκπληκτικά.
Αυτό που είναι ακόμη καλύτερο είναι ότι το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα φυσικό αντι-μικροβιακό προϊόν, και ο καθαρισμός απαιτεί ένα απλό τρίψιμο ή ξέπλυμα.
Διακόσμηση – Προσθέστε αλάτι σε δοχεία αποθήκευσης, χρησιμοποιήστε ως  ντεκόρ ή πασπαλίστε το στο φαγητό σας.
Μπάνιο- Απολαύστε ένα αποτοξινωτικό λουτρό άλατος Ιμαλαΐων . Τα θρεπτικά συστατικά του θα τονώσουν την κυκλοφορία σας και θα καταπραΰνουν τους πονεμένους μύες. Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει πάνω από 80 θρεπτικά και φιλικά στο δέρμα μέταλλα, έτσι ώστε αυτό το λουτρό να παρέχει μια εκπληκτικά θεραπευτική εμπειρία για το σώμα και την ψυχή.
Ποτ πουρί κηροπήγια και διαχυτές αιθέριου ελαίου – Ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν πανέμορφη σπιτική διακόσμηση με ροζ αλάτι σαν  βράχια κρυστάλλων.
Καθαρισμός αέρα – Μπορείτε επίσης να βρείτε λάμπες κρυστάλλων  on-line.
Ας ελπίσουμε ότι, τώρα κανένας από τους καλεσμένους σας, δεν θα εκπλαγεί από το χρώμα που έχει το αλάτι σας.
Αν σας αρέσει να τρώτε κρέας, θα πρέπει πάντα να το έχετε στην τσάντα με τα εργαλεία σας. Το αλάτισμα κάνει το κρέας σούπερ-ζουμερό και χυμώδες. Ελέγξτε αυτήν την απλή συνταγή:
Βασική άλμη, χαμηλή σε  νάτριο για χοιρινό κρέας και πουλερικά. (Αυτή η άλμη είναι αρκετή για έως 8 λίβρες πρωτεΐνης).
Συστατικά:
  • 4,546 λίτρα νερό
  • 113.398 γραμμάρια θαλασσινό αλάτι
  • 85.0486 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα εσπεριδοειδών (χρήση λεμονιού, κίτρου ή πορτοκαλιού)
Οδηγίες:
  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το υγρό μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθεί.
  2. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πριν να χρησιμοποιήσουμε την άλμη.
  3. Αφήνουμε την άλμη με βάση το κρέας για περίπου 6 ώρες.
  4. Στραγγίζουμε το κρέας και το αφήνουμε να στεγνώσει στο ψυγείο σας για 2 ώρες.
  5. Ψητό ή στη σχάρα – χρησιμοποιήσετε την αγαπημένο σας μέθοδο μαγειρέματος του κρέατος σας.
Πηγές:
realfarmacy
healthyfoodhouse

thesecretrealtruth.blogspot.com

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ… ΤΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Από τα τσουρέκια και τα αυγά μέχρι το αρνί στη σούβλα αυτές είναι οι γευστικές παραδόσεις που μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Η καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας από χρόνια ήταν στενά συνδεδεμένη με τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Ετσι είναι αναμενόμενο, το Θείο Δράμα να μεταφέρεται και στο οικογενειακό τραπέζι.
Συμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούσαν από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας με τη σαρακοστιανή νηστεία, ενώ ειδικά τη Μεγάλη Δευτέρα, οι γυναίκες δεν έπιαναν μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα γιατί φοβόντουσαν μην κοπούν και τρέξει αίμα, πράγμα που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα ήταν δεμένο στην αυλή το αρνί που θα σούβλιζαν την Κυριακή του Πάσχα, το οποίο στόλιζαν με κόκκινη κορδέλα ή το έβαφαν με τη βαφή των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, οι γυναίκες επέστρεφαν σπίτι μετά το Ευχέλαιο για να πιάσουν το προζύμι που σκέπαζαν με μάλλινες κουβέρτες και να φτιάξουν τα τσουρέκια και τις κουλούρες της Λαμπρής.

Στην παλιά Αθήνα, η καντηλανάφτισσα γυρνούσε στα σπίτια της ενορίας και μάζευε αλεύρι για την πασχαλινή κουλούρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι νοικοκυρές πήγαιναν στην εκκλησία να πάρουν το ζυμάρι τους, στο οποίο χάραζαν εξαιρετικά σχέδια με αναπαραστάσεις από τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, που λεγόταν και Κόκκινη, ή Κοκκινοπέφτη, έβαφαν κόκκινα τα αυγά και το αρνί στην αυλή. Τα παλιά χρόνια το βάψιμο γινόταν με φυτικές ύλες, κοκκινόξυλο ή φύλλα αμυγδαλιάς που έδιναν κιτρινωπό ή καφέ χρώμα, ενώ το πρώτο αυγό ήταν της Παναγίας και έγραφαν πάνω του ευχές.

Μάλιστα το πρώτο αυγό το έσπαγε ο νοικοκύρης του σπιτιού και στη συνέχεια το μικρότερο παιδί του σπιτιού τσούγκριζε με όλους στο σπίτι. Τα κορίτσια της οικογένειας έδιναν επίσης μεγάλη σημασία στο σπάσιμο των αυγών, αφού ένα άθικτο αυγό σήμαινε ακλόνητη αγάπη.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί συμμετείχαν στα Θεία Πάθη, αφού απαγορευόταν να φάνε οτιδήποτε μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτός από νερόβραστα και ωμά, ενώ πολλοί έπιναν μόνο νερό και ξύδι. Ειδικά οι κοπέλες που συμμετείχαν στον στολισμό του Επιταφίου έμεναν νηστικές μέχρι την περιφορά του.

Το Μεγάλο Σάββατο σφαζόταν το αρνί της Κυριακής και γενικά όλη η μέρα ήταν αφιερωμένη στις προετοιμασίες. Στην Τουρκοκρατία, το βράδυ της Ανάστασης, δεν έτρωγαν μαγειρίτσα όπως σήμερα, αλλά χηνόσουπα αβγοκομμένη με μπόλικο κρεμμύδι, μαϊντανό, πιπέρι, ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, κρεατόπιτα, κεφτεδάκια, λουκάνικα και μπόλικο κρασί. Μετά την απελευθέρωση, ωστόσο, επικράτησε η καθιερωμένη μαγειρίτσα όπως την ξέρουμε.

Οσο για το αρνί, το σύμβολο του Πασχαλινού τραπεζιού μαζί με τα κόκκινα αυγά, αποτελεί αρχαιότατο και όχι μόνο χριστιανικό έθιμο. Στην Τουρκία έσφαζαν αρνιά στο Ραμαζάνι που τα έλεγαν «κουρμπάνι» (=θυσία).

Το σούβλισμα και το ψήσιμο αποτελεί έθιμο της ηπειρωτικής Ελλάδας που σταδιακά επικράτησε σε όλη τη χώρα και μάλιστα το ψήσιμο του οβελία αποτελούσε ζήτημα τιμής ακόμη και για τις πιο φτωχές οικογένειες, που προτιμούσαν να μη φάνε κρέας όλο το χρόνο, για να έχουνε αρνί το Πάσχα.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ.

 

Αν και τόσο μικρός, ο λιναρόσπορος έχει πολλαπλά οφέλη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος, ευρέως διαδεδομένος στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να βοηθήσει: στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας, στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της ανοσίας και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε :

Βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες.

Φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως τις λιγνάνες. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι φυτό, ο λιναρόσπορος είναι μια από τις καλύτερες πηγές λιγνανών.

Ω 3 λιπαρά οξέα, το κλειδί για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο λιναρόσπορος είναι καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA). Το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50 % ALA – πέντε φορές περισσότερο από το έλαιο καρυδιών ή το έλαιο canola, οι οποίες είναι οι επόμενες υψηλότερες πηγές του ALA.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου. Ο λιναρόσπορος μπορεί:

Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαλυτή ίνα στο λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η ίνα επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Να μειώσει την οστική απώλεια. Μια μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας μετά από διατροφή με λιναρόσπορο, χάρη στη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων.

Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα σας μπορείτε να ελέγξετε την όρεξή σας.

Να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ίνα στο λιναρόσπορο μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.

Να αυξήσει την ανοσία. Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.

Να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

Προσοχή

Παρόλα τα οφέλη του λιναρόσπορου που απορρέουν από την έρευνα, υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τον λιναρόσπορο και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το ιχθυέλαιο και τα ω-3 λιπαρά οξέα του είναι πιο ευεργετικά στην υγεία του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν όμως και άλλα κρίσιμα σημεία με τον λιναρόσπορο που χρειάζονται προσοχή. Άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Ακόμα, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Οι άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη πρέπει να αποφεύγουν τις πηγές ALA. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το λινάρι στη διατροφή σας.

Η αγορά και χρήση του λιναρόσπορου

Λιναρόσποροι1 Τα μεγάλα οφέλη του λιναρόσπορου!Καλλιεργείται στην Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, το βρίσκουμε στα ράφια πολλών συμβατικών και βιολογικών καταστημάτων τροφίμων σε μορφή αλεσμένου λιναριού, λιναρόσπορου ή λινελαίου. Το λινέλαιο προέρχεται από την έκθλιψη του λιναρόσπορου και είναι διαθέσιμο ως βιολογικό ή συμβατικό. Η διαφορά είναι ο τρόπος που καλλιεργείται το λινάρι. Το λινέλαιο είναι πλουσιότερο σε ALA από ολόκληρο τον λιναρόσπορο.

Η καλύτερη επιλογή είναι να το αγοράσετε ολόκληρο και να το αλέσετε πριν να το χρησιμοποιήσετε, αφού το λινάρι είναι ένας σπόρος που περιέχει λίπος, και αγοράζοντάς το αλεσμένο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οξείδωσης του λίπους. Μπορείτε να το αλέσετε εύκολα σε έναν μύλο του καφέ, σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και να επιλέξετε σχετικά με το πάχος του (αν και οι περισσότερες συνταγές απαιτούν να είναι τριμμένο). Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και ολόκληρος ο σπόρος διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Ο αλεσμένος λιναρόσπορος διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου 90 ημέρες.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες συνιστάται 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα, ενώ για τα παιδιά όχι περισσότερο από το ¼ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Επειδή ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, ξεκινήστε να τον προσθέτετε στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες τις οποίες να αυξάνετε αργά. Μια κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος έχει περίπου 36 θερμίδες ενώ μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος έχει συνολικά περίπου 50 θερμίδες.

Πώς να πάρετε περισσότερο λιναρόσπορο στη διατροφή σας

Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τον προσθέσετε στα τρόφιμα που ήδη τρώτε:

Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.

Προσθέστε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφετε σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.

Μείγμα λιναρόσπορου σε χυμό ή smoothies.

Πασπαλίστε σε σαλάτες ή σούπες.

Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.

Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες ντομάτας ή κατσαρόλας.

Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίρνουμε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Πειραματιστείτε με αυτόν στις αγαπημένες σας συνταγές για να ενισχύσετε

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών
Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών.
Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως.
Η τσουκνίδα είναι ένας θησαυρός στον κήπο μας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λόγω των δραστικών ενώσεων που μειώνουν τη φλεγμονή.

Δείτε γιατί αυτό το φυτό έχει τόσα οφέλη για την υγεία μας.

Η δράση της τσουκνίδας – τόσα τα φύλλα, και τα λουλούδια της έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό το βότανο βοηθάει στην αποτελεσματική θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος και την πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Η τσουκνίδα γίνεται ρόφημα, το οποίο είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Περιέχει βιταμίνες Α, μεταλλικά άλατα και ένζυμα, τα οποία βοηθούν τον πολλαπλασιασμό των ερυθροκυττάρων του αίματος, συνιστάται και για τη θεραπεία της αναιμίας. Η τσουκνίδα καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, και την άνοιξη είναι η ιδανική στιγμή για να συμπεριληφθεί στη διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το βότανο μειώνει το σάκχαρο του αίματος, γι ‘αυτό συνιστάται για τους διαβητικούς.
Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους.
Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια.
Αυτό το φυτό επίσης είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χλωροφύλλης αλλά και πλούσια σε ιώδιο. Δηλαδή ένα βότανο ευεργετικό και για τον θυρεοειδή αδένα.
Συνεχίζουμε με αυτό το θαυματουργό φυτό. Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος.

Η τσουκνίδα στην εναλλακτική ιατρική.
Στην εναλλακτική ιατρική το τσάι τσουκνίδα το χρησιμοποιούν ως γενικό τονωτικό για την υγεία, στη θεραπεία της αναιμίας, του ίκτερου, του άσθματος, του καρκίνου, του διαβήτη, της βρογχοκήλης, των προβλημάτων στα νεφρά, για το σύνδρομο δυσαπορρόφησης και των αλλεργιών όπως της αλλεργικής ρινίτιδας.
Το Πανεπιστήμιου του Maryland συνιστά να καταναλώνουμε ημερησίως 3 έως 4 κούπες αφέψημα τσουκνίδας για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας και του καλοήθους καρκίνου του προστάτη. Το τσάι τσουκνίδας έχει καθαρτικές ιδιότητες, βοηθάει σε ασθένειες και φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος και της χολής. Είναι επίσης πολύ ευεργετικό σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, επειδή μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Είναι χρήσιμο ακόμη και στην εξάλειψη ιών και βακτηριακών μολύνσεων.

Άλλα οφέλη της τσουκνίδας.
Η τσουκνίδα κάνει κάλο στην ψυχολογική μας διάθεση, επειδή μειώνει την κατάθλιψη. Όπως αναφέρεται και σε περίπτωση που υποφέρετε από πεπτικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα. Τσουκνίδα τσάι καθαρίζει το στομάχι, τα έντερα και το συκώτι.
Η τσουκνίδα ενίσχυση το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλει στην καταπολέμηση ρευματισμών, ενδείκνυνται για τη θεραπεία του πυρετού, της φυματίωσης, καρκίνο πνεύμονα, βρογχίτιδα και ασθένειες των αρθρώσεων.

Πιείτε 3-4 φλιτζάνια τσάι τσουκνίδας την ημέρα και δεν θα μετανιώσετε !
*Οι φυσικές εναλλακτικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής .Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας ακόμα και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Τι μπορεί να δείχνουν οι… λιγούρες σας για την υγεία σας

 

Τι μπορεί να δείχνουν οι... λιγούρες σας για την υγεία σας

Είχατε ποτέ μια «ακαταμάχητη» επιθυμία για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής; Είτε πρόκειται για κάτι αλμυρό, είτε για κάτι γλυκό, οι έντονες λιγούρες μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σας «παλεύει» με κάποιου είδους ανεπάρκεια βασικών μετάλλων.

Δείτε τι ισχύει ανά περίπτωση:

Λιγούρα για… σοκολάτα: Έλλειψη μαγνησίου

Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (περίπου το 80%) έχει ανεπάρκεια μαγνησίου και δεν το γνωρίζει. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πάνω από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με την χαλάρωση. Το μαγνήσιο είναι επίσης γνωστό και ως το «μέταλλο της χαλάρωσης», επειδή το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και η υψηλή πίεση του αίματος είναι τα κύρια συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανεπάρκεια του. Οι μικρές ποσότητες μαγνησίου στην σοκολάτα (ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε κακάο) χαλαρώνουν τον οργανισμό. Επιλέξτε επίσης σκούρα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φασόλια, ως εναλλακτικές και πιο υγιεινές πηγές μαγνησίου.

Λιγούρα για… κάτι γλυκό: Έλλειψη σε χρώμιο, άνθρακα, φώσφορο, θείο και τρυπτοφάνη

Η έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό είναι η συνηθέστερη, επειδή συνδέεται με πέντε διαφορετικές πιθανές ελλείψεις σε μέταλλα: χρώμιο (ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα), άνθρακα (ένα από τα συστατικά που αποτελούν τη ζάχαρη), φώσφορο (διεγείρει την παραγωγή ενέργειας), θείο (απομακρύνει τις τοξίνες) και τρυπτοφάνη (ρυθμίζει το επίπεδο της σεροτονίνης). Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις λιγούρες για γλυκά είναι να κάνετε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας προκειμένου να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μέταλλα.

Λιγούρα για …επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Έλλειψη αζώτου

Η επιθυμία για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, δείχνουν έλλειψη αζώτου. Οι αζωτούχες ενώσεις βρίσκονται στο νουκλεϊκό οξύ και τις πρωτεΐνης, οπότε η έλλειψη αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό που σχετίζεται με την ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν άζωτο, είτε σε οργανική, είτε σε μη-οργανική μορφή, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η πλουσιότερη πηγή αζώτου.

Λιγούρα… για λιπαρές τροφές: Έλλειψη ασβεστίου

Σε αυτή την περίπτωση το σώμα σας είναι πιθανό να στερείται ασβέστιο. Επιλέξτε το φρέσκο γάλα, το τυρί και το μπρόκολο και συμπεριλάβετέ τα στην καθημερινή σας διατροφή.

Λιγούρα για… πάγο: Έλλειψη σιδήρου

Επιλέξτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κρέας που είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου.

Λιγούρα για… κάτι αλμυρό: Έλλειψη χλωριούχου νατρίου ή πυριτίου

Προσθέστε περισσότερα ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στην διατροφή σας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Τρίβουν τα μάτια τους οι επιστήμονες!! Φυτό σκοτώνει το 98% των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 16 ώρες!! Δημοσιεύθηκε: 22/03/2015 11:00 Βλάχος Comments: 5


fyto

Οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς και με αρκετούς τρόπους να…. καταφέρουν να θεραπεύσουν την επάρατη νόσο και να οδηγήσουν στο οριστικό τέλος του καρκίνου.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο… έντυπο Life Science η αρτεμισινίνη, παράγωγο του «Sweet wormwood» ή του «Artemisia Annua», που χρησιμοποιούταν από την Κινεζική ιατρική μπορεί να «σκοτώσει» το 98% των καρκινικών κυττάρων εντός μόλις 16 ωρών.

Αρτεμισία-αννούα«Οι κύριοι τύποι φαινολικών συστατικών στα περισσότερα από τα βότανα που ελέγχθησαν αναγνωρίστηκαν πρωταρχικά και αναλύθηκαν, περιέχοντας κυρίως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, λιγνάνες, κινόνες, στιλβένες και κουρκουμινοειδή. Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά βότανα έχουν εμφανίσει έως τώρα πολύ ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φαινολικών συστατικών από τα κοινά φυτά και φρούτα. Τα Παραδοσιακά Κινεζικά φαρμακευτικά φυτά που σχετίζονται με αντικαρκινικές ιδιότητες μπορεί να αποτελούν πιθανές πηγές ισχυρών φυσικών αντιοξειδωτικών και ωφέλιμων παραγόντων αναστολής, καθυστέρηση ή αναστροφής της καρκινογένεσης» αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην σύνοψη του άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Life Sciences.

Το εν λόγω βότανο, εάν χρησιμοποιηθεί από μόνο του, μειώνει τα καρκινικά κύτταρα κατά 28%, αλλά σε συνδυασμό με το σίδηρο η “Artemisia Annua” καταφέρνει να «εξολοθρεύσει» επιτυχώς τον καρκίνο. Παράλληλα, στα πειράματα που διενεργήθησαν η αρτεμισινίνη δεν προκαλούσε βλάβες στα υγιή κύτταρα του πνεύμονα.

Η αρτεμισινίνη χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν ως μία ισχυρή θεραπεία κατά της ελονοσίας. Πλέον, όμως, αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου.

Όταν οι επιστήμονες προσέθεσαν σίδηρο κατά τη διάρκεια της μελέτης, και στη συνέχεια τον «ενσωμάτωσαν» στους ιστούς του πνεύμονα και ειδικότερα στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, η αρτεμισινίνη επιτέθηκε επιλεκτικά κατά των καρκινικών κυττάρων δίχως να προξενεί βλάβες στα υγιή κύτταρα..

“Εν γένει, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η αρτεμισινίνη σταματά επιτυχώς τον παράγοντα μεταγραφής E2F1 και παρεμβαίνει στην διαδικασία καταστροφής των καρκινικών κυττάρων, εννοώντας ότι παρουσιάζει έναν νέο τρόπο μεταγραφής βάσει του οποίου η αρτεμισινίνη ελέγχει την διαδικασία αναπαραγωγής και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων”, ήταν το συμπέρασμα των ερευνών που διεξήχθησαν στο εργαστήριο μελετών κατά του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών των φύλλων της ελιάς σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την ακμή μέχρι το AIDS. Η επιστημονική βιβλιογραφία αναδεικνύει την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιική αλλά και αντιμικροβιακή δράση τους.

Τα φύλλα της ελιάς ίσως είναι το μοναδικό “διαθέσιμο φάρμακο” για την καταπολέμηση των ιών. Ενώ το ελενολικό οξύ, ένα προϊόν της υδρόλυσης των συστατικών των φύλλων της ελιάς, αναμένεται να είναι το αντιβιοτικό του 21ου αιώνα.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εστιάζοντας το πως επιδρούν ευεργετικά στην υγεία μας. Αναφέρονται ποια σκευάσματα διατίθενται στην αγορά καθώς
και τρόποι παρασκευής ορισμένων από αυτά στο σπίτι. Επισημαίνεται επίσης πότε και σε ποιες δόσεις πρέπει να παίρνουμε τα σκευάσματα αυτά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει η ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνονται κάπως διεξοδικά, αντλώντας πληροφορίες από πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε καταξιωμένα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, ποιες ασθένειες επηρεάζονται ευεργετικά από τις δραστικές ουσίες των φύλλων της ελιάς και με ποιον τρόπο (μηχανισμό) επιτυγχάνεται η θεραπεία τους. Ο τρόπος αυτός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παρόμοιος με τον τρόπο που ενεργούν και τα συμβατικά φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται επεξηγηματικά κείμενα με πρόσθετες πληροφορίες και επισημάνσεις για ορισμένα θέματα, τα οποία αναφέρονται στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

Όλα αυτά παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν ποιο απλό τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δική τους άποψη. Ακόμη το πλούσιο ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα σε κασέ ενδιαφερόμενο να εντοπίσει εύκολα που βρίσκονται οι πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο δέμα, το οποίο σχετίζεται με το ρόλο των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.

Τα σκευάσματα των φύλλων της ελιάς έχουν ήδη εγκριθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων χωρών. Όχι βέβαια με το όνομα “φραπελιά”, η οποία τόσο αβάσιμα υποβαθμίστηκε στη χώρα μας.

Όλα αυτά αναδεικνύουν τα φύλλα της ελιάς σε πραγματική ασπίδα υγείας.

Τις ευεργετικές δυνατότητες της ελιάς αναλύει το νέο βιβλίο «Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας» των Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ. Ο κ. Τζωτζές μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το βιβλίο αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ελιά για να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιστημονικά με τις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς;

Η ενασχόληση μου με την προστασία της υγείας με φυσικά μέσα και την προληπτική αξία διατροφικών συμπληρωμάτων ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια όταν εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή που εξετάζει τις επιπτώσεις του καδμίου στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Στο πλαίσιο της αυτής έρευνας συνειδητοποίησα αφενός τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων και αφετέρου τη σημασία των προστατευτικών φυσικών ουσιών για την υγεία-σε ενισχυμένη όμως μορφή διότι δεν είναι δυνατό να τις λάβουμε όλες μόνο με τη διατροφή μας και στην απαιτούμενη ποσότητα.

Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν και οι πρώτες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.

Η κεντρική θέση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική φύση, στην παράδοση και τη διατροφή μας ήταν άλλος ένας σημαντικός παράγων.

Ήμουν τυχερός, διότι το επιστημονικό αυτό ενδιαφέρον μοιραζόμαστε με τον καθηγητή Ανόργανου Χημείας στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης κ. Μανουσάκη.

Έτσι πριν από δυο χρόνια, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτιζόταν με μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων σε έγκυρα περιοδικά αποφασίσαμε ναδιερευνήσουμετο θέμα διεξοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Eίναι κάτι που γνώριζαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τις επιστημονικές εξηγήσεις του σήμερα;

Οι λαοί της Μεσογείου, συνδέονται με το δένδρο της ελιάς από την καθημερινότητα και τις διατροφικές τους συνήθειές έως τις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αρχές που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Οι λαοί αυτοί, την ελιά και τα φύλλα της ειδικότερα, τα χρησιμοποίησαν και ως φάρμακο, λ.χ. μασούσαν φύλλα ελιάς για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση των νεκρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας ήταν και της θεά της υγείας. Το δώρο της στους Αθηναίους, το μικρό ελαιόδεντρο, που φύτεψαν στον βράχο της Ακρόπολης συμβόλιζε επίσης τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Τον 5ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και τη χολέρα. Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δεν σταμάτησε. Το 1843 ένας γιατρός από τη Λέσβο, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς την πανδημία ελονοσίας που παρουσιάστηκε στο νησί.

Σε ποιές ασθένειες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;

Σύμφωνα με πάνω από 170 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται να έχει θεραπευτική επίδραση σε πολλές ομάδες νοσημάτων όπως

•λοιμώξεις (Aids, γρίπη, πνευμονία),

•καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες, θρομβοεμβολικά),

•μεταβολικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση)

•καρκίνος (μαστού, προστάτη, ήπατος, παχέος εντέρου, μελάνωμα, λευχαιμία)

•δερματικά νοσήματα (όπως έκζεμα, ψωρίαση)

• νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Parkinson, Alzheimer)

• αρθρίτιδες (ρευματοειδής, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)

• ενδοκρινολογικά (θυρεοειδοπάθειες, ανδρική υπογονιμότητα)

• Έλκος και γαστρίτιδα

Γιατί είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα συστατικά των φύλλων της ελιάς και όχι να καταφύγουμε σε φάρμακα;

Θα ήθελα να σημειώσω, ότι δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τα φάρμακα. Από τη μελέτη όμως των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος δράσης (μηχανισμός) των συστατικών φύλλων της ελιάς και των καθιερωμένων φαρμάκων είναι σε ορισμένες ασθένειες παρόμοιος. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τα συστατικά των φύλλων της ελιάς δεν είναι καθόλου τοξικά, δεν έχουν παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία-κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ως προληπτικό προστατευτικό διατροφικό συμπλήρωμα. Ακόμη, τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ πιο προσιτά – εύκολα θα τα βρούμε ακόμη και στην αυλή ή στη γειτονιά μας.

Τα σκευάσματα από φύλλα της ελιάς είναι αναγνωρισμένα και διεθνώς από φαρμακευτικούς οργανισμούς κάποιων χωρών;

• Στη Γερμανία, εδώ και μερικά χρόνια, διακινούνται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, με τις σχετικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.

• Στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και συνταγογραφούνται.

• Και Στην Αυστραλία ξοδεύουν πάνω από 1000000 δολάρια το μήνα για συμπληρώματα φύλλων ελιάς.

• Το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συστήσει επισήμως μεθόδους για την παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων από φύλλα ελιάς. Η συνταγή παρασκευής αφεψήματος έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το 2009. Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η χρήση των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς ως ήπιο διουρητικό στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, αλλά και γενικότερα για τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

Πώς μπορούμε στο σπίτι, μόνοι μας, να έχουμε οφέλη από τη χρήση φύλλων της ελιάς (χυμό , τσάι κλπ.);

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνουμε διεξοδικά πως μπορεί ο καθένας μας με εύκολο τρόπο να παρασκευάσει ένα σκεύασμα από τα φύλλα της ελιάς όπως από ένα απλό αφέψημα (τσάι), στερεό εκχύλισμα, βάμμα με την βοήθεια τσίπουρου ή της γνωστής στη Κύπρο ζιβανίας καθώς και αιωρήματος δηλαδή πολτού. Επίσης, υπάρχουν και οι κάψουλες που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις;

Θα ήθελα να προσθέσω ότι:

Το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής των σκευασμάτων.

Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με τρόπο κατανοητό από το μέσο αναγνώστη την δράση των φύλλων της ελιάς σταδιάφορα νοσήματα σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που καταγράψαμε.

Επίσης ιατρικά στοιχεία που ίσως αναζητήσει ένας απαιτητικός αναγνώστης περιέχονται στις υποσημειώσεις καθώς και στο τρίτο μέρος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ

Γενικά – Ελαιοευρωπαΐνη – Βιβλιογραφία

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ – ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ

Αντιική δράση φύλλων ελιάς – Μυκητοκτόνος, αντιπρωτοζωική δράση των φύλλων ελιάς

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΕΛΙΑΣ

Αφέψημα φύλλων ελιάς – Εκχύλισμα φύλων ελιάς – Βάμματα φύλλων ελιάς – Αιώρημα φύλλων ελιάς – Κάψουλες φύλλων ελιάς – Αποξηραμένα φύλλα ελιάς σε σκόνη – Κριτήρια επιλογής των φύλλων ελιάς – Δοσολογία – Παρενέργειες φύλλων ελιάς – Πότε χρειάζονται τα σκευάσματα φύλλων ελιάς

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Βιβλιογραφία

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Δερματικοί καρκίνοι – Μελάνωμα – Καρκίνος μαστού – Καρκίνος παχέος εντέρου – Καρκίνος του ήπατος – Καρκίνος του προστάτη – Λευχαιμία – Παθητικό κάπνισμα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Υπέρταση – Αρτηριοσκλήρωση – Καρδιακές αρρυθμίες – Θρομβοεμβολικά νοσήματα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σακχαρώδης διαβήτης – Μεταβολικό σύνδρομο – Οστεοπόρωση

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Θυρεοειδής αδένας – Ανδρική γονιμότητα

ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Παθογόνοι μικροοργανισμοί – AIDS – Γρίπη – Άτυπη πνευμονία – Γαστρίτιδα, έλκος στομάχου

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Έκζεμα – Ψωρίαση

ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Νόσος Alzheimer – Νόσος Parkinson

ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα – Ουρική αρθρίτιδα

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ – ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

Ελεύθερες ρίζες – Το αμυντικό μας σύστημα – Στρες – Φλαβονοειδή – Καροτενοειδή – Αντιοξειδωτική ικανότητα φυσικών ουσιών

ΠΟΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία – Φυτικές ίνες και ταννίνες – Χοληστερίνη – Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας – Συνένζυμο Q10 – Σκουαλένιο

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

5 τροφές κατά της χοληστερίνης

5 τροφές κατά της χοληστερίνης

Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί κίνδυνο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Εκτός από τις θεραπείες και τα φάρμακα μια υγιεινή διατροφή είναι η καταλληλότερη πρόληψη.
Ας δούμε παρακάτω πέντε τροφές, οι οποίες μας βοηθούν ώστε να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Μήλο: είναι πλούσιο σε ίνες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Βοηθά την λειτουργία του ήπατος να μειώνει το ποσοστό χοληστερίνης στο αίμα και προλαμβάνει παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση. Ποσότητα: δύο μήλα την ημέρα ή ένα ποτήρι χυμό.
Καρύδι: είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ιδιότητά τους να μειώνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα καρδιακά μετριάζοντας τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ποσότητα: μια χούφτα καρύδια την ημέρα.
Σκόρδο: είναι το φυτό με τις χιλιάδες ευεργετικές ιδιότητες, περιέχει αλλιϊνη, ουσία αγγειοδιασταλτική. Μειώνει και ελέγχει την χοληστερίνη στον οργανισμό και βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς. Ποσότητα: 3 σκελίδες (ωμές ή μαγειρεμένες) το λιγότερο την ημέρα.
Βρώμη: αυτό το δημητριακό είναι πλούσιο σε βήτα-γλυκάνη, πρόκειται για ίνα διαλυτή η οποία βοηθά να αποφεύγουμε τον κίνδυνο από στεφανιαίες παθήσεις και ελέγχει την χοληστερίνη στον οργανισμό. Ποσότητα: να την καταναλώνεται συχνά, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλή σε χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος.
Σόγια: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα. Καταναλώνοντας προϊόντα σόγιας μπορείτε να μειώσετε απίστευτα τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Ποσότητα: τουλάχιστον 20 γρ. την ημέρα.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν νηστεία

Πέραν των επιταγών της θρησκευτικής παράδοσης, η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για όσους νηστεύουν και τις 40 μέρες, αλλά και γι’ αυτούς που στερούνται κάποιων τροφών για μικρότερο διάστημα.
Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.
Έτσι, ενώ η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι τα 25-30γραμ. την ημέρα, στη νηστεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η ποσότητα φτάνει τα 30-42 γραμ. την ημέρα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) που προστατεύουν από τον διαβήτη και βιταμίνες που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα και θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκαταλέγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο