Ε σ ε ί ς π ρ ο σ α ρ μ ο σ τ ή κ α τ ε;
Αγοράσατε την τσαντούλα, ετοιμάσατε το κολατσιό, βάλατε τα πιο χρωματιστά μοσχοβολιστά σας ρουχαλάκια και φτάσατε μπροστά την πόρτα…μόνο που το μικρό σας δεν θέλει να αφήσει το χέρι σας!
Μην αγχώνεστε!.Είναι τόσο συνηθισμένο και φυσιολογικό που ούτε εσείς δεν θα το πιστεύετε!
Πολλά παιδιά, είτε έχουν ήδη περάσει από κάποιου είδους δομή φύλαξης, είτε έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου, δεν είναι έτοιμα να αποχωριστούν τους γονείς τους.
Η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο, προσπάθεια , αλλά και καλή διάθεση από όλους.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές προτάσεις για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο.
- Πάρτε βαθιά ανάσα και μην αγχωθείτε! Τα παιδιά έχουν κεραίες που πιάνουν τέτοιες “συχνότητες” ! Αγχωμένος γονιός= αγχωμένο παιδί…
- Αγκαλιάστε, φιλήστε και καθησυχάστε το παιδί σας σύντομα και αποφασιστικά : αν αντιληφθεί ότι αμφιταλαντεύεστε δεν θα ηρεμήσει.
- Δώστε τον χώρο και τον χρόνο στην εκπαιδευτικό σας να κάνει αυτό για το οποίο βρίσκεται εκεί: δεν ωφελεί να μιλούν δύο άτομα ταυτόχρονα στο παιδί, ούτε μπορεί η εκπαιδευτικός να παρέμβει όσο έχετε το παιδί στην αγκαλιά σας…
- Φροντίστε να συζητήσετε από πριν με την εκπαιδευτικό σας για τυχόν δυσκολίες που έχετε αντιληφθεί και μην διστάσετε να μπείτε σε λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση!
- Συνέπεια και αποφασιστικότητα στο ωράριο, τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αποχώρηση: ένα παιδί που βλέπει τους άλλους γονείς να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, ενώ ο δικός του αργεί και αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής θα αισθανθεί εγκατάλειψη και αβεβαιότητα. Την επόμενη μέρα θα δυσκολευτεί περισσότερο να πιστέψει ότι ο γονέας θα έρθει να το πάρει…Ένα παιδί που βλέπει ότι καταφέρνει να παρατείνει την παραμονή του γονέα στο νηπιαγωγείο, γιατί να τον αφήσει να φύγει “εύκολα”;
- Δείξτε στο παιδί σας εμπιστοσύνη και ενθαρρύνετέ το να κάνει μόνο του αυτά που μπορεί: να διαχειρίζεται τα προσωπικά του αντικείμενα και να αυτοεξυπηρετείται. Ένα παιδί που ξέρει τι μπορεί να καταφέρει έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει άγχος αποχωρισμού.
- Βάλτε στην ζωή του την άσκηση και τον καθαρό αέρα. Αυτά σε συνδυασμό με καλή ξεκούραση και ύπνο από νωρίς θα βοηθήσουν το παιδί να αισθάνεται δυνατό και σίγουρο.
- Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έτσι του αξίζει να το αντιμετωπίζουμε. Η σύγκριση με τα αδέρφια και τους συμμαθητές που τα “καταφέρνουν καλύτερα” δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και δεν βοηθά στην προσαρμογή.
Πιστέψτε ότι το μικράκι σας μπορεί και θα τα καταφέρει! Αυτό και μόνο θα κάνει θαύματα!
Καλή σχολική χρονιά!