art&crafts blog

Προτάσεις εργασιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παρουσίαση καλλιτεχνικών κινημάτων

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Δεκ 20209

 

Με τον όρο “Αναγέννηση” εννοούμε το σύνθετο πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε κατά το 15ο και το 16ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη.

Βασικά γνωρίσματα της Αναγέννησης είναι η εμπιστοσύνη στη λογική ικανότητα του ανθρώπου, η διεύρυνση των γνώσεων, η εμφάνιση μεγάλων κοινωνικών αλλαγών και νέων αντιλήψεων σε σχέση με εκείνες που επικρατούσαν την προηγούμενη εποχή, δηλαδή το Μεσαίωνα.

Η εξέλιξη των φυσικών επιστημών αλλά και η ανακάλυψη ων νέων ηπείρων διεύρυναν τους ορίζοντες του ανθρώπου. Η εφεύρεση της τυπογραφίας έδωσε τη δυνατότητα της ενημέρωσης και της διάδοσης των νέων πληροφοριών. Ο “αναγεννησιακός άνθρωπος” πίστευε πια ότι μπορούσε να διαμορφώσει μόνος του τις συνθήκες διαβίωσής του, καθώς η γνώση του εμπλουτιζόταν με τη συνεχή μελέτη της φύσης, την παρατήρηση και το πείραμα.

Την εποχή της Αναγέννησης οι καλλιτέχνες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν με αντικειμενικό τρόπο το ωραίο, την αρμονία και τη χάρη. Μέσα από αυτή τη γενική παιδεία τη μελέτη της κλασικής αρχαιότητας αλλά και την πρόοδο των φυσικών επιστημών άρχισε να εφαρμόζει την προοπτική σχεδίαση και τη θεωρία των αναλογιών στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Η τάξη και η αρμονία του κόσμου απεικονίζονταν στην επιφάνεια του πίνακα σύμφωνα με τους κανόνες της κεντρικής προοπτικής. Μέσω της προοπτικής και των βραχύνσεων επιτεύχθηκε η απόδοση της τρίτης διάστασης (δηλαδή του βάθους) των αντικειμένων και του χώρου στην επίπεδη επιφάνεια.

 

 

 

από κάτω από: Περίοδοι- Κινήματα Τέχνης| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Σαν σήμερα

10/10: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής» αποτελεί μία πρωτοβουλία του «Παγκόσμιου Συνασπισμού για την κατάργηση της Θανατικής Ποινής», που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη «Διεθνή Αμνηστία». Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων