Ο παπουτσωμένος γάτος είναι λαϊκό παραμύθι του Σαρλ Περώ που εκδόθηκε το 1697. Οι ρίζες του παραμυθιού είναι ωστόσο παλαιότερες και πιθανότατα να προέρχεται από την Ιταλία. Στο παραμύθι περιγράφεται η αδικία σε μία κλασική περίπτωση κληρονομιάς.
Μέσα απ’ τα παραμύθια, που είναι βγαλμένα απ’ τις λαϊκές παραδόσεις, εκφράζονται οι επιθυμίες του φτωχού λαού. Έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια ιστορία με μπόλικη φαντασία, με βασιλιάδες, με έναν γάτο που μιλάει και όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μας μεταφέρουν σε έναν μαγευτικό κόσμο.
Δραστηριότητα:
Στόχος μας είναι να διαβάσουμε το παραμύθι και να απαντήσουμε σε δύο ερωτήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τα δύο διδάγματα που υπάρχουν στην τελευταία σελίδα του ηλεκτρονικού βιβλίου (σελ.13). Προσοχή! Για να απαντήσω στις ερωτήσεις πρέπει πρώτα να διαβάσω το παραμύθι.
Τις απαντήσεις θα τις γράψουμε στο τετράδιο «Σκέφτομαι και Γράφω», θα τις βγάλουμε φωτογραφία και θα τις στείλουμε στο giannisthalassinos84@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 2 Απριλίου.
Ερώτηση 1:
«Την εξυπνάδα και την προκοπή δεν τις κληρονομείς, αλλά τις κατακτάς μετά από θυσίες». Τι θέλει να μας πει αυτή η φράση και πώς σχετίζεται με την ιστορία μας;
Ερώτηση 2:
«Στα μάτια μιας πριγκίπισσας μπορεί ακόμα κι ένας φτωχός να μοιάζει με σωστό πρίγκιπα. Πάντα η καρδιά αποφασίζει ποιος θα ‘ναι αριστοκράτης και ποιος όχι». Τι θέλει να μας πει αυτή η φράση; Τα ρούχα και τα χρήματα ξεχωρίζουν τους ανθρώπους; Πώς το καταλαβαίνετε αυτό μέσα απ’ την ιστορία μας;
Κάνω κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσω το βιβλίο: