Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1963 με την υπ’ αριθμών 152223/31-12-1963, απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα πρώτα 5 χρόνια συστεγάστηκε στο 1ο Δ.Σ. λειτουργώντας με πρωινό και απογευματινό ωράριο εργασίας εκ περιτροπής. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτίριο του πρώην ιδιωτικού γυμνασίου Ψυχούλα το οποίο εκμισθώθηκε. Εκεί λειτούργησε μέχρι το 1978. Το 1978 ανοικοδομήθηκε το πρώτο του κτίριο.
Σήμερα λειτουργεί ως 9/θεσιο και έχει 205 παιδιά.
Έχει συνολικά 10 αίθουσες εκ των οποίων οι 4 είναι πολύ μικρές και οι δύο ενώνονται με ξύλινη ανοιγόμενη πόρτα που εξασφαλίζει έναν ενιαίο μεγάλο χώρο για εκδηλώσεις.Υπάρχει μεγάλος αύλειος χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται και από το 7ο δημ σχ που στεγάζεται στο πίσω κτίριο της αυλής