Λίγα λόγια για την πόλη

kastroΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ…
Η Κυπαρισσία, χτισμένη αμφιθεατρικά ενώνει τις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ψυχρού με τα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Βρίσκεται 260 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 58 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Είναι το αδιαμφισβήτητο γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής και αποτελεί την έδρα τηςΙεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Η ιστορία της Κυπαρισσίας είναι μακραίωνη όπως αυτή της Πελοποννήσου και φτάνει στα προϊστορικά χρόνια. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα κάνει λόγο για τον Κυπαρισσίεντα που συνέβαλε στην εκστρατεία της Τροίας, ενώ το σημερινό της όνομα οφείλεται στη βασιλεία του Όθωνα.

 

Η πόλη είναι χωρισμένη στην παραδοσιακή Άνω Πόλη και στη σύγχρονη Κάτω Πόλη.

Η παλιά πόλη ή Επάνω Πόλη, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα παραδοσιακά σπίτια προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες. Στα μεγάλα καλντερίμια κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες που διαρκεί τέσσερις μέρες. Στην παλιά πόλη βρίσκεται και το κάστρο των Γιγάντων ή κάστρο της Αρκαδιάς. Η τέλεια βόλτα στην πόλη της Κυπαρισσίας ξεκινάει το απόγευμα στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης και καταλήγει στο κάστρο για το ηλιοβασίλεμα που ανάγκασε το Γάλλο πολιτικό Ζώρζ Κλεμανσώ να πει ότι είναι το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα που αντίκρισε στα ταξίδια του, όταν επισκέφθηκε την Κυπαρισσία για να εγκαινιάσει το σιδηροδρομικό της σταθμό.

Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη που ακουμπάει στις ακτές του Ιονίου με άριστη ρυμοτομία.

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική της υποδομή έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη ενώ υπάρχουν πολλά μαγαζιά στα οποία μπορεί κανείς να γευτεί τους πεντανόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες της περιοχής όπως τονπαστό καγιανά και τη γνωστή γουρνοπούλα.

Η Κυπαρισσία αποτελεί ωστόσο και το ορμητήριο για τις ομορφιές που κρύβει η Τριφυλία. Μόλις 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς. Ανασκαφές από τον καθηγητή Σπ. Μαρινάτο έφεραν στο φως 3 θολωτούς τάφους και ανέδειξαν την Περιστεριά σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρωτομηκυναϊκού πολιτισμού, σε σημείο να αποκαλούνται «Μυκήνες της δυτικής Πελοποννήσου». Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι με τους Σταλακτίτες. Μέσα από μία διαδρομή με ψηλούς θάμνους και δέντρα, με τη συντροφιά του ποταμού της Αρκαδίας σε πολλά σημεία και μετά από περπάτημα μίσης ώρας περίπου το μονοπάτι φτάνει στο τέλος του. Εκεί αφού απολαύσετε το σπήλαιο με τους σταλακτίτες μπορείτε να ξεδιψάσετε με το κρυστάλλινο νερό της πηγής και να ξεκουραστείτε στη σκιά που δημιουργούν τα γέρικα πλατάνια.

Όποιος έχει την τύχη να επισκεφθεί την Κυπαρισσία μην ξεχάσει να δοκιμάσει γουρνοπούλα, καπνιστά σε φασκόμηλο λουκάνικα, σταφίδες, μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά όπως φυσικά και το διάσημο Μεσσηνιακό λάδι. Η Κυπαρισσία προσκαλεί τον κάθε επισκέπτη να ανακαλύψει τις ομορφιές της και να απολαύσει ξεχωριστές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
πηγή:moriasnow.gr 

Διαβάστε κι εδώ https://www.ethnos.gr/travel/47963_kyparissia-atenizontas-ionio-pelagos

1 4 46_καστρο_κυπαρ_θεατρο.jpg-500x400 871kareta 3433_pyparissia images images (1) images (2) kartelias kiparisia OLYMPUS DIGITAL CAMERA kyparissia_4 MegaloKalnterimi1.JPG_b panorama24 TOWN te_img_6862

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση