ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

H Οικονομία δεν έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά με το πώς να ξοδεύονται χρήματα με σοφό τρόπο. Thomas Huxley

Αγαθά Giffen

Ιαν 202118

 

 

Στην Οικονομία και στη Θεωρία των Καταναλωτών, ένα Αγαθό Giffen είναι ένα αγαθό που καταναλώνουν περισσότερο οι άνθρωποι καθώς αυξάνεται η τιμή του και αντίστροφα – παραβιάζοντας τον βασικό Νόμο της Ζήτησης στη μικροοικονομία. Για οποιοδήποτε άλλο είδος αγαθού, καθώς η Τιμή του αγαθού αυξάνεται, το φαινόμενο υποκατάστασης κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα από αυτά και περισσότερα υποκατάστατα αγαθά.

Για τα περισσότερα αγαθά, η επίδραση του Εισοδήματος (λόγω της πραγματικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της μεγαλύτερης δαπάνης σε υπάρχουσες μονάδες αυτού του αγαθού) ενισχύει αυτή τη μείωση της Ζήτησης για το αγαθό. Αλλά ένα Αγαθό Giffen είναι τόσο έντονα στο μυαλό των καταναλωτών ένα κατώτερο αγαθό (που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στα χαμηλότερα εισοδήματα) όπου η αντίθετη επίδραση του εισοδήματος επηρεάζει περισσότερο από την αντιστάθμιση του αποτελέσματος υποκατάστασης και το καθαρό αποτέλεσμα της αύξησης των Τιμών του αγαθού είναι η αύξηση της Ζήτησης για αυτό. Επίσης είναι γνωστό ως Παράδοξο Giffen.

Τα Αγαθά Giffen πήραν το όνομά τους από τον Σκωτσέζο Οικονομολόγο Robert Giffen, στον οποίο ο Alfred Marshall αποδίδει αυτή την ιδέα στο βιβλίο του Principles of Economics (Αρχές Οικονομίας), που δημοσιεύθηκε το 1890. Ο Giffen πρότεινε για πρώτη φορά το παράδοξο από τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες των φτωχών της βικτοριανής εποχής.

Για σχεδόν όλα τα αγαθά, η Καμπύλη Ζήτησης έχει αρνητική κλίση: καθώς η Τιμή αυξάνεται, η Ζήτηση για το αγαθό μειώνεται. Τα Αγαθά Giffen αποτελούν εξαίρεση από αυτόν τον γενικό κανόνα. Ένα Αγαθό Giffen δεν πρέπει να συγχέεται με αγαθά που αγοράζονται ως σύμβολα κοινωνικής κατάστασης (Αγαθά Veblen).

Πηγή: https://en.wikipedia.org

από κάτω από: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγαθά Giffen    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων