ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

H Οικονομία δεν έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά με το πώς να ξοδεύονται χρήματα με σοφό τρόπο. Thomas Huxley

Τα Έξι Καπέλα της Σκέψης

Δεκ 202031

Η μεθοδολογία «Έξι Καπέλα Σκέψης» («Six Thinking Hats»), του Edward de Bono  περιγράφει ένα εργαλείο για ομαδική συζήτηση και ατομική σκέψη με τη βοήθεια «έξι χρωματιστών καπέλων». Η ιδέα παράλληλης σκέψης παρέχει ένα μέσο στις ομάδες, ώστε να προγραμματίσουν νοητικές διαδικασίες  με ένα λεπτομερή και συνεκτικό τρόπο. Στόχος: «να σκεφτόμαστε από κοινού πιο αποτελεσματικά».

Είναι μια τεχνική για να εξετάζουμε τις επιπτώσεις μιας απόφασης από διάφορες «οπτικές γωνίες». Επιτρέπει να υπεισέρχονται το απαραίτητο συναίσθημα και ο σκεπτικισμός σ’ αυτές, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καθαρά λογικές  αποφάσεις. Δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη δημιουργικότητας μέσα από τη λήψη αποφάσεων. Αναφέρεται ότι σχέδια που έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση της τεχνικής των “έξι καπέλων σκέψης” είναι σαφώς πιο ανθεκτικά. Κάθε “Σκεπτόμενο Καπέλο” (‘Thinking Hat’) είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης.

Ο De Bono πίστευε ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη χρήση της μεθοδολογίας «Six Thinking Hats», είναι η σκόπιμη εστίαση της συζήτησης σχετικά με μια συγκεκριμένη προσέγγιση, όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ή την περίοδο συνεργασίας των μελών της ομάδας.

Για παράδειγμα, μια συνάντηση μπορεί να κληθεί να αναθεωρήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και να αναπτύξει μια λύση γι’ αυτό. Η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αρχικά, για να εξετάσουμε το πρόβλημα, στη συνέχεια, να αναπτύξουμε μια σειρά από λύσεις, και να επιλέξουμε τελικά μια λύση μέσω της κριτικής εξέτασης του συνόλου των λύσεων που προέκυψαν.

Πηγή: https://economu.wordpress.com

 

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

από κάτω από: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Έξι Καπέλα της Σκέψης    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων