5.1.1 Ιστορικά Στοιχεία για την Ασφάλεια Πληροφοριών

Mε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού έγινε κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η αποστολή μηνυμάτων με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύει δηλαδή να μαθευτεί αλλά και να μην τροποποιηθεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Υπάρχουν γραπτές αναφορές από την αρχαία Ελλάδα και την Ρωμαϊκή εποχή για προστασία μηνυμάτων με την Κρυπτεία Σκυτάλη της αρχαίας Σπάρτης και τον Κώδικα του Καίσαρα στην Ρωμαϊκή εποχή.

Στη σύγχρονη εποχή, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε γνωστή η συσκευή Αίνιγμα (Enigma), με την οποία αποστέλλονταν κρυπτογραφημένα μηνύματα από το ναζιστικό Γερμανικό στρατό. Η αποκρυπτογράφηση (σπάσιμο) των μηνυμάτων της με τη συμμετοχή του Άλαν Τούριγκ (Alan Turing) βοήθησε στην τελική έκβαση του πολέμου.
Αργότερα, τη δεκαετία του ‘80 και στην εποχή του ARPANET ακόμα, περιγράφηκε στο βιβλίο The Cuckoo’s Egg (1989) του Κλιφ Στολ (Cliff Stoll) η ανακάλυψη και σύλληψη του Μάρκους Χες (Markus Hess) για ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά του Αμερικανικού στρατού. Το 1988 ο Ρόμπερτ Μόρις (Robert Morris) δημιούργησε το πρώτο Σκουλήκι (worm) γνωστό ως Morris worm, το οποίο προξένησε προβλήματα σε χιλιάδες υπολογιστές και ήταν η αιτία δημιουργίας των Ομάδων Αντιμετώπισης Περιστατικών Ασφαλείας, γνωστών και ως CERT1 (Computer Emergency Responce Team) στο πανεπιστήμιο Κάρνιγι Μέλον (Carnegie Mellon) του Πίτσμπουργκ (Pittsburgh) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκείνη την εποχή φυλακίστηκε για πρώτη φορά και ένας από τους γνωστότερους μέχρι σήμερα χάκερς, ο Κέβιν Μίτνικ (Kevin Mitnick). Αυτός, κατά την περίοδο δράσης του είχε εισβάλει σε συστήματα των μεγαλυτέρων εταιριών της εποχής εκείνης, καθώς επίσης είχε υποκλέψει και στοιχεία εκατοντάδων πιστωτικών καρτών χρησιμοποιώντας την Κοινωνική Μηχανική (social engineering).

Σήμερα η εξάπλωση του διαδικτύου (internet) έχει φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Μεταδίδονται μέσα από αυτό πληροφορίες με διάφορους τρόπους, από ιδιώτες και οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σ’ αυτό ανταγωνιστές αλλά και διάφορες ομάδες ατόμων που καραδοκούν και συχνά το καταφέρνουν να υποκλέψουν δεδομένα και να τα εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων