5 Δραστηριότητες

Εικονικές Μηχανές Linux με προεγκατεστημένο το απαιτούμενο λογισμικό για τις δραστηριότητες υπάρχει στην ιστοσελίδα https://blogs.sch.gr/virtualization

Ενότητας 5.1
1. Αναζητήστε πληροφορίες για τη συμβολή του Άλαν Τούριγκ στο χώρο της Πληροφορικής και δημιουργήστε μια παρουσίασή τους.
2. Βρείτε πληροφορίες για συγγενικά γνωστικά πεδία της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και συζητήστε γι’ αυτά στην τάξη σας,.
3. Εντοπίστε ελληνικές ιστοσελίδες με πληροφορίες για το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα και συζητήστε στην τάξη σας για τα δυο πιο διαδεδομένα είδη του.

Ενότητας 5.2
4. Σε ΛΣ του εργαστηρίου να δοθούν δικαιώματα χρήσης ενός φακέλου, ενός αρχείου και ενός εκτυπωτή σε άλλους χρήστες.
5. Να αναζητηθεί η ώρα σύνδεσης ενός χρήστη στα αρχεία καταγραφής (log files):

α) των Windows (Καταγραφέα συμβάντων- Δεξί κλικ στον Υπολογιστή μου/Διαχείριση) και

β) σε Linux: sudo cat /var/log/auth.log ή Μενού Εφαρμογές/Εργαλεία Συστήματος/Καταγραφέας του συστήματος.

6. Να δημιουργήσετε απλό λογαριασμό χρήστη σε περιβάλλον Windows και Linux του εργαστηρίου σας και να δώσετε για κωδικό πρόσβασης μια φράση της επιλογής σας με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες (πχ. DenExo@ploPassword45)
7. Να δημιουργήσετε Οργανική Μονάδα στο Active Directory, να προσθέσετε χρήστες και να τους παραχωρήσετε δικαιώματα σε διάφορους πόρους.
8. Να χρησιμοποιηθεί το εσωτερικό πρόγραμμα απ’ το περιβάλλον Windows και Linux, για να γίνει λήψη αντιγράφων ασφαλείας του προσωπικού φακέλου ενός χρήστη. Μετά τη λήψη αντιγράφου ασφαλείας, να γίνει δοκιμαστική επαναφορά από το αντίγραφο ασφαλείας σε διαφορετικό φάκελο.

Ενότητας 5.3
9. Να χρησιμοποιηθούν προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) για να ελεγχθούν τα δοκιμαστικά αρχεία ιών (μη επικίνδυνων) από την ιστοσελίδα http://www.eicar.org/85-0-Download.html και να γίνουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις των προγραμμάτων αυτών.
10. Σε περιβάλλον Windows να ελεγχθούν χειροκίνητα για ενημερώσεις: ένας φυλλομετρητής, ο flash player και η java. Στη συνέχεια, να ρυθμιστούν για αυτόματο έλεγχο και κατέβασμα ή εγκατάστασή τους. Να γίνουν ανάλογες ενέργειες και σε Linux περιβάλλον.
11. Να γραφούν και αποθηκευτούν σε ένα απλό αρχείο κειμένου (keimeno1.txt) οι λέξεις «θα έρθω αύριο». Στη συνέχεια να γίνουν τα παρακάτω:
1) να υπολογιστεί το MD5 checksum του και να αποθηκευτεί σε άλλο αρχείο (md5.txt). 2) να προστεθεί στην αρχή του αρχικού κειμένου η λέξη «δε» και να αποθηκευτεί στο ίδιο αρχείο. 3) να υπολογιστεί το νέο MD5 checksum του και να συγκριθεί με το αρχικό checksum (που βρίσκεται στο md5.txt).
12. Χρησιμοποιήστε σε έγγραφο μια ψηφιακή υπογραφή σας, την οποία θα δημιουργήσετε:

α) τοπικά: στο Word πρώτα, από το μενού Προετοιμασία/Προσθήκη Ψηφιακής Υπογραφής/Δημιουργία του δικού σας, και στο OpenOffice μετά (θα υπάρχει αυτή από το Word) και

β) σε ιστοσελίδα (π.χ. της Comodo.com)

13. Κρυπτογραφήστε ένα αρχείο σε περιβάλλον:
1) Windows (Δεξί Κλικ / Ιδιότητες / Για προχωρημένους)
2) Linux (πχ σε Ubuntu με δεξί κλικ σε αρχείο και επιλογή Κρυπτογράφηση, εφόσον υπάρχει η εφαρμογή Seahorse και αφού δημιουργηθεί σ’ αυτό πρώτα PGP Key)

Ενότητας 5.4
14. Εξερευνήστε και συζητήστε για τις ρυθμίσεις προγράμματος Τείχους Προστασίας σε Windows (ενσωματωμένο) και Linux (πχ το gufw).
15. Συνδεθείτε στον τοπικό VPN server του σχολικού εργαστηρίου.

– Τέλος –

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων