
Pro Difference: Χρήση ανάλυσης συμπεριφοράς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού στα Δημοτικά Σχολεία
Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πρόγραμμα
«Pro Difference: Χρήση ανάλυσης συμπεριφοράς
για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού στα Δημοτικά Σχολεία»
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, δια του Υπευθύνου Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της υποστήριξης της σχολικής κοινότητας και των δράσεων ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο που στηρίζεται στο υλικό πρόληψης:
«Pro Difference: Χρήση ανάλυσης συμπεριφοράς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού στα Δημοτικά Σχολεία»
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Π.Ε. όλων των ειδικοτήτων και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων των οικείων Διευθύνσεων, και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 κατά τις ώρες 18.30 – 20.30.
Λίγα Λόγια για το πρόγραμμα
Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο συμμετέχει στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Erasmus+ πρόγραμμα “Using behavior analysis for preventing and addressing racism in primary schools” (2019-1-ΕLO1-KA201-062709) με συνεργαζόμενους φορείς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, το Oslο Metropolitan University (Νορβηγία), την Oxfam (Ιταλία), την 4Change (Πορτογαλία) και την ActionAid (Ελλάδα).
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καθώς αντιμετωπίζει την πρόκληση του ρατσισμού στα σχολεία μέσω ενός ενσωματωμένου τρόπου εμπλέκοντας τους κύριους συμμετέχοντες της σχολικής κοινότητας, ειδικά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα έτσι ώστε να αξιοποιήσουν το υλικό που έχει παραχθεί και να είναι σε θέση να πραγματοποιούν οι ίδιοι παρεμβάσεις με τους μαθητές τους και τους γονείς των μαθητών τους έτσι ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά αποκλεισμού και ρατσισμού.
Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και απευθύνεται σε μαθητές Δ, Ε και ΣΤ δημοτικού και μπορεί να υλοποιηθεί και ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας ή Πολιτιστικών Θεμάτων).
Εισηγητές:
Robert Mellon: Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου – Συγγραφέας – Θεμελιωτής της διάδοσης της Ανάλυσης Συμπεριφοράς στην Ελλάδα. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Ψυχολογίας.
Μαρία Κλάδη – Κοκκίνου: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια – Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Ψυχολογίας.
Υποβολή αίτησης συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι/ες να συμμετάσχουν στο σεμινάριο καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο https://forms.gle/62nXQFAnVUUGy8wC6 έως και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου (σε περίπτωση που η φόρμα δεν ανοίγει, αντιγράψτε το url του συνδέσμου και επικολλήστε το στη γραμμή διεύθυνσης στον φυλλομετρητή σας).
Η ενημέρωση για το σύνδεσμο πρόσβασης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης θα αποσταλεί ηλεκτρονικά μέσω προσωπικού email.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους/τις επιμορφούμενους/ες.