Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας στο πρόγραμμα «Κάθε αλλαγή μια φωτεινή αρχή!»

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας στο πρόγραμμα «Κάθε αλλαγή μια φωτεινή αρχή!»

27 Σεπτεμβρίου 2022 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από Ιωάννα Μενδρινού

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, στο πλαίσιο της υποστήριξης της σχολικής κοινότητας και των δράσεων ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο βιωματικής εκπαίδευσης στο υλικό:

«“Κάθε αλλαγή μια φωτεινή αρχή!”
Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας μέσα από το… παράθυρο
»

tel εξώφυλλοΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο αφορά στην παρουσίαση του ομότιτλου εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο το οποίο εκπονήθηκε για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ) και προσφέρεται στη βιβλιοθήκη του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του ΙΕΠ. Πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα κοινωνικο-συναισθηματικής υποστήριξης μαθητών/τριών που στοχεύει στην ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ Δημοτικού.

Με βασικά υλικά

  • τα ατομικά αποθέματα,
  • τη σύνδεση,
  • τις επιθυμίες και τα όνειρα των παιδιών,
  • τη φαντασία (ασφαλές κι ελκυστικό μυθοπλαστικό πλαίσιο),

και εργαλεία

  • τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και
  • ρουτίνες σκέψης από την εργαλειοθήκη Project Zero του Harvard Graduate School of Education,

αναμένεται η ενίσχυση των μικρών μαθητών ώστε να αντέχουν και να διαχειρίζονται με ενεργητικό τρόπο τις «αλλαγές» της ζωής, και μέσα από αυτές να νιώθουν περηφάνεια για τα επιτεύγματά τους, να εξελίσσονται και να προοδεύουν.

Η μεθοδολογία του σεμιναρίου στηρίζεται στο βιωματικό τρόπο μάθησης παρέχοντας τη δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς μέσα από την προσωπική τους εμπειρία να κατανοήσουν τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στην σχολική τάξη. Για το λόγο αυτό οι επιμορφούμενοι/ες θα ενημερωθούν για κάποια υλικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 20 εκπαιδευτικούς ΠΕ60 ή ΠΕ70 και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που διδάσκουν στο Νηπιαγωγείο ή στην Α΄ Δημοτικού των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος. 

Συντονιστές του σεμιναρίου είναι:

– η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας και δημιουργός του προγράμματος κα Ιωάννα Μενδρινού και

– ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Α΄ Αθήνας κ. Τριαντάφυλλος Δούκας

Χρόνος και τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου:

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε δύο (2) συναντήσεις, στις ημερομηνίες: Δευτέρα 17/10 και Πέμπτη 20/10, κατά τις ώρες 17.30 – 20.30, σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Υποβολή αίτησης συμμετοχής

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο https://forms.gle/BsCt74mJ3u3VWQgx7  έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου (σε περίπτωση που η φόρμα δεν ανοίγει, αντιγράψτε το url του συνδέσμου και επικολλήστε το στη γραμμή διεύθυνσης στον φυλλομετρητή σας).

Τα κριτήρια επιλογής των επιμορφούμενων είναι:

(α) η σειρά προτεραιότητας με βάση τη χρονοσήμανση της αίτησής τους και

(β) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Νηπιαγωγείο ή στην Α΄ Δημοτικού κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης προβλέπεται η επίδοση υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού και βεβαίωση συμμετοχής στους/στις συμμετέχοντες/ουσες. Παρέχεται επίσης δυνατότητα υποστήριξης και εποπτείας κατά την υλοποίηση του προγράμματος ως πρόγραμμα αγωγής υγείας / έρευνα δράσης.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όλους/ες τους/τις επιμορφούμενους/ες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της ΔΠΕ Δ΄ Αθήνας.