«Πρόληψη κατ΄ οίκον: από το Α έως το Ω». Προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Δ΄ Αθήνας  [4ος κύκλος]

«Πρόληψη κατ΄ οίκον: από το Α έως το Ω». Προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Δ΄ Αθήνας [4ος κύκλος]

16 Φεβρουαρίου 2022 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από Ιωάννα Μενδρινού

 

Α Ω δ΄ κύκλος 2022  

 

Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας στο πρόγραμμα
«Πρόληψη κατ΄ οίκον: από το Α έως το Ω». Προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Δ΄ Αθήνας [4ος κύκλος]

 

 

 

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, οι ΣΕΕ κ. Κοντογεωργίου Ασημίνα ΠΕ04 και κ. Μπελτέ Ουρανία- Αναστασία ΠΕ87.01 του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σταθμός» των Δήμων Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, «Ήλιος» των Δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου, και του Δήμου Γλυφάδας, στο πλαίσιο της υποστήριξης της σχολικής κοινότητας και των δράσεων ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος συμμετοχής, διοργανώνουν για τέταρτη φορά,

επανάληψη του διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου στο Πρόγραμμα «Πρόληψη κατ΄ οίκον: από το Α έως το Ω»,

το οποίο δημιουργήθηκε από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία» Δήμου Αθηναίων, «Αθηνά Εργάνη» και «Αθηνά Πολύβουλος».

 

Περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος /υλικού

Πρόκειται για «ένα αλφαβητάρι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης για εκπαιδευτικούς σε συνθήκες αβεβαιότητας. Ξεκινώντας από το ‘Α’ με την έννοια της «ΑΠΟΔΟΧΗΣ» της νέας κατά- στασης και διατρέχοντας την αλφάβητο με βασικές έννοιες – κλειδιά που είναι απαραίτητες για να καταλήξει κανείς στο ‘Ω’, στην κατάκτηση της «ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ», τόσο σε σχέση με την γνώση, αλλά κυρίως σε σχέση με την ψυχοσυναισθηματική προσαρμογή σε συνθήκες αβεβαιότητας. Κάθε γράμμα σηματοδοτεί μια έννοια, την οποία καλείται η καθεμία / ο καθένας να επεξεργαστεί. Είναι ένα εργαλείο εξ αποστάσεως: α) αυτοβοήθειας, ενδυνάμωσης και αυτοφροντίδας, β) επικοινωνίας και ομαδικής αλληλεπίδρασης και γ) προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και δικτύωσης…»

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν κάποιες από τις έννοιες αυτές ή κάποιες άλλες που θα διαλέξουν οι συντονίστριες, και που θα αναδειχθούν από την διεργασία της ομάδας.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε πέντε ξεχωριστές ομάδες εκπαιδευτικών οι συναντήσεις των οποίων καθορίστηκαν από τα στελέχη των συνεργαζόμενων Κέντρων Πρόληψης. Ειδικότερα:

– Οι έξι (6) διαδικτυακές συναντήσεις του Κέντρου Πρόληψης «Σταθμός» των Δήμων Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου με ελάχιστο αριθμό 10 συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν

για τα πρωινά σχολεία ημέρα Παρασκευή 11/3, 18/3, 1/4, 8/4, 15/4, 6/5 και ώρες 17:30 – 19:00

Συντονίστρια: η Κοινωνιολόγος Μόρφω Παπανώτα (Επικοινωνία: Κέντρο Πρόληψης Σταθμός τηλ.: 2109537215, e-mail: kepstath@otenet.grκαι,

για τα εσπερινά σχολεία ημέρα Δευτέρα 28/2, 14/3, 21/3, 28/3, 4/4, 11/4 και ώρες 10.00-11:30

Συντονίστρια: η Ψυχολόγος Ιωάννα Κατσιαφλιάνη (Επικοινωνία: Κέντρο Πρόληψης Σταθμός τηλ.: 2109537215, e-mail:kepstath@otenet.gr).

 

Οι έξι (6) διαδικτυακές συναντήσεις του Κέντρου Πρόληψης «Ήλιος»  των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αγίου Δημητρίου με ελάχιστο αριθμό 10 συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν

για τα εσπερινά σχολεία ημέρα Παρασκευή 4/3, 11/3, 18/3, 1/4, 8/4, 15/4 και ώρες 11.00 – 12.30.

Συντονίστρια: η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Νάντια Καραπατάκη. (Επικοινωνία:

Κέντρο Πρόληψης Ήλιος, τηλ.: 2109336031, e-mail: kpilios@otenet.gr).

* Οι ημέρες και ώρες των συναντήσεων για τα πρωινά σχολεία των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

 

– Οι πέντε (5) διαδικτυακές συναντήσεις του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας με ελάχιστο αριθμό 10 συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν ημέρα Πέμπτη 10/3, 17/3, 24/3, 31/3, 7/4 και ώρες 17:00-19:00.

Συντονίστρια: η Κλινική Ψυχολόγος Μελίνα Χαρατσίδου. (Επικοινωνία: Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας: τηλ.: 2109601364, e-mail: kpglyfadas@gmail.com ).

 

Η οργάνωση και η υποστήριξη των δράσεων θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας και τις ΣΕΕ κ. Κοντογεωργίου Ασημίνα ΠΕ04 και κ. Μπελτέ Ουρανία- Αναστασία ΠΕ87.01 του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Τα κριτήρια επιλογής των επιμορφούμενων είναι:

α) η σειρά προτεραιότητας  με βάση τη χρονοσήμανση της αίτησής τους.

β) η παρακολούθηση του σεμιναρίου που συντονίζεται από το Κέντρο Πρόληψης που έχει την εποπτεία της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετούν.

Επισημαίνεται ότι:

– Οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε σχολεία του Παλ. Φαλήρου, Αλίμου και του Ελληνικού – Αργυρούπολης και επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα από τα Κέντρα Πρόληψης που συντονίζουν το σεμινάριο μόνο κατόπιν συνεννόησης με το Κέντρο Πρόληψης που θα επιλέξουν.

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Προβλέπεται η επίδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης για όσους/ες ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του συνόλου των συναντήσεων του σεμιναρίου καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα σταλεί διαδικτυακά.