«ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»

«ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»

15 Φεβρουαρίου 2022 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από Ιωάννα Μενδρινού

page 0001 300x232 

«Γυναικείες Φιγούρες της Οθωμανικής Περιόδου και της Ελληνικής Επανάστασης. Η Ρητορική του Φύλου και του Αγώνα» (Ε-Book).

Συλλογικός τόμος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας(Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,   με θέμα: Γυναικείες φιγούρες της Οθωμανικής περιόδου και της Ελληνικής Επανάστασης: Η ρητορική του φύλου και του αγώνα.

 

 

Στόχος της παρούσας έκδοσης είναι η ανάδειξη της γυναικείας παρουσίας ή/και των αναπαραστάσεών της κατά την ιστορική περίοδο η οποία αρχίζει, χρονικά, με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ολοκληρώνεται στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το αφιέρωμα επιδιώκει να αναδείξει: α) τη θέση της γυναίκας στην υπόδουλη κοινωνία της εποχής, β) τον πολύπλευρο ρόλο και δράση της γυναίκας στην επαναστατική περίοδο του 1821 παρά τους κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς  που δεχόταν το γυναικείο φύλο και γ) την επιρροή και συνεισφορά της στα δημόσια πράγματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Στον συλλογικό τόμο περιλαμβάνονται τα άρθρα των συγγραφέων: Φωτεινής Εγγλέζου, Ελένης Καρασαββίδου, Ιωάννας Αντιπάτη, Χαράλαμπου Ν. Βλαχόπουλου, Κωνσταντίνας Αντωνοπούλου, Βασιλικής Αναγνώστου, Αθανασίας Δρεβενίτσου, Σταυρούλας Γρουσουζάκου, Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου, Ελένης Κωφονικολού & Θεόδωρου Παναγιώτου, Γεώργιου Μπουντούρη & Αικατερίνης Βιλλιώτη καθώς και όλων των συντελεστών της προσπάθειας.

Ένα χρήσιμο αφιέρωμα για την εκπαιδευτική κοινότητα που ευελπιστεί να  προβληματίσει σχετικά με τον ρόλο των γυναικών και τη ρητορική τους στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του κάθε εποχής συνεισφέροντας στη συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες σήμερα και στο μέλλον. 

Μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του συλλογικού τόμου εδώ:



Λήψη αρχείου

Μπορείτε να κατεβάσετε τον τόμο από την ιστοσελίδα του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., στο ακόλουθο link:

https://www.rhetoricinstitute.edu.gr/