Η υπεράσπιση του εαυτού του, μπορεί να φαίνεται σ’ ένα παιδί δύσκολη και απαιτητική.
Τα παιδιά συχνά φοβούνται είτε ότι θα προσβάλουν το άλλο άτομο είτε ότι αν μιλήσουν θα τους εξοστρακίσουν και θα τους απομονώσουν.
Το να είναι κανείς διεκδικητικός είναι μια χρήσιμη σε πολλούς τομείς δεξιότητα για όλους μας, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Θεωρείται, μάλιστα, ως η πιο «υγιής» μορφή επικοινωνίας.
Μέσα από τη διεκδικητικότητα:
- Αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μου
- Κατανοώ και αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου
- Κερδίζω τον σεβασμό των άλλων
- Βελτιώνεται η επικοινωνία με τους αλλους
- Ενισχύεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
- Δημιουργώ ειλικρινείς σχέσεις.
Πώς μπορούν οι γονείς να συμβάλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν το θάρρος της γνώμης τους και να διεκδικούν με σωστό τρόπο την κάλυψη των αναγκών τους.
Δώστε τους το μήνυμα ότι πιστεύετε σ’ αυτά και ότι μπορούν να πουν τη γνώμη τους – τόσο στους φίλους τους όσο και σε άλλους ενήλικες – αλλά όπως δεν μπορούμε να πιέσουμε ένα παιδί να κάνει ποδήλατο έως ότου να είναι το ίδιο έτοιμο, έτσι δεν μπορούμε να πιέσουμε το παιδί να μιλήσει αν δεν νιώθει άνετα.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση τα παιδιά μας ως γονείς:
- Προσπαθούμε να μην εμπλεκόμαστε όταν το παιδί διαφωνεί με άλλα παιδιά. Η δική μας εμπλοκή, στέλνει το μήνυμα ότι το παιδί δεν είναι ικανό να διαχειριστεί μόνο του την κατάσταση. Από την άλλη, η δική μας μη εμπλοκή δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εξασκηθεί στη διαπραγμάτευση και σε άλλες κοινωνικές δεξιότητες.
- Ενεργητική ακρόαση: Αν το παιδί έρθει και σας πει ότι είχε έναν καυγά, ακούστε το με προσοχή και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Αντισταθείτε σ’ αυτή τη φάση να του δώσετε συμβουλές. Συχνά, αν το ακούσετε και δεν παρέμβετε, το παιδί μπορεί να βρει μόνο του τη λύση στο πρόβλημά του.
- Σκεφτείτε όπως ένας προπονητής: Από τη στιγμή που ακούσετε τις ανησυχίες του παιδιού σας και είναι φανερό ότι το παιδί παλεύει για μια απάντηση, ρωτήστε το αν χρειάζεται τη συμβουλή σας. Από τη στιγμή που σας δώσει το Ok, βοηθήστε το να σκεφτεί ευγενικούς τρόπους να μιλήσει στο άλλο παιδί ή πώς θα μπορούσε να προσεγγίσει και να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου δασκάλου.
- Κάντε εξάσκηση: Αν το παιδί νιώθει άγχος να μιλήσει, βοηθήστε το με το να κάνετε εξάσκηση το σενάριο. Βοηθήστε το να σκεφτεί διαφορετικές αντιδράσεις που μπορεί να έχει το άλλο το άτομο. Ενδεχομένως, αυτή η εξάσκηση να κάνει το παιδί να νιώσει πιο άνετα όταν προκύψει ένα πραγματικό περιστατικό στην καθημερινότητά του.
- Δώστε εσείς το παράδειγμα: Αν θέλετε να μεγαλώσετε διεκδικητικά παιδιά, θα πρέπει να είστε εσείς το πρότυπό τους. Αν κάποιος σας φερθεί με αγένεια, ενεργείστε όπως θα θέλατε και το παιδί σας να ενεργήσει σε παρόμοιες καταστάσεις.
- Δημοκρατικό γονεϊκό στυλ (authoritative parenting): ποιο είναι το καλύτερο μέρος για τα παιδιά να εξασκηθούν στη διεκδικητικότητα παρά το ίδιο τους το σπίτι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η γνώμη τους μετράει ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτή. Οι γονείς μπορείτε να δημιουργήσετε ευνοϊκό κλίμα για οικογενειακές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους.
- Προσθέστε τις δικές σας σκέψεις μόνο όταν είναι απαραίτητο: Όταν τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον ενήλικα, επιτρέψτε τα να πάρουν εκείνα το προβάδισμα, έπειτα υποστηρίξτε αυτό που είπαν, προσθέτοντας μόνο ό,τι αισθάνεστε ότι είναι ουσιαστικό και απαραίτητο.