Αριδαία Blog

Ιστολόγιο Αριδαίας

Πτώχευση της Ελλάδος μέσα στο 2011 «βλέπουν» οι Financial Times…

Συγγραφέας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ στις 20 Νοεμβρίου 2010


Από το http://newscode.gr/

«Το δράμα του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερα να είχε παιχτεί νωρίτερα από αργότερα» είναι ο τίτλος της Φαινάνσιαλ Τάιμς σε σημερινό της δημοσίευμα. Τραπεζίτες και δικηγόροι διχάζονται για την επερχόμενη πτώχευση της Ελλάδας σε σχέση με το πότε θα συμβεί. Κάποιοι πιστεύουν ότι η δραματική ανακοίνωση θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και άλλοι πιστεύουν ότι το τρίτο θα ήταν καταλληλότερο. Οι εξελίξεις όμως μπορεί να επισπευστούν, αφήνοντας τους Έλληνες να κάνουν διακοπές, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κουρασμένοι από τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης.

Αυτή την εβδομάδα, επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας , τα χρηματοοικονομικά της ευρωζώνης επικεντρώνουν την προσοχή τους στην…
ελεγχόμενη πτώχευση που, στην τρέχουσα χρονική στιγμή, στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα. Την Δευτέρα η τρόικα θα έχει επίσημα ολοκληρώσει την αναθεώρησή τους προς την συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με τους όρους του προγράμματος σταθερότητας , προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου, Τζον Ντίζαρντ.
«Ήδη είναι κατανοητό ότι οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί τον ερχόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση».
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται σε δικηγόρους που ειδικεύονται στις εθνικές πτωχεύσεις, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον το 90% του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς. Όμως , τα δάνεια από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ουσιαστικά δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν, διότι η Ελλάδα αντίθετα με την Αργεντινή το 2001 θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση και μετά την πτώχευση. Ας αναλογιστεί κανείς την περίπτωση της Ζιμπάμπουε καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.,
Νατάσα Καντζάβελου