ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ,ΕΝΩ ΣΕ ΘΡΙΛΕΡ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ…
Συγγραφέας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ στις 1 Μαΐου 2010
Οι τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που θα ανακοινωθεί – όπως όλα δείχνουν – την Κυριακή, οριστικοποιήθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια σύσκεψης εκπροσώπων της κυβέρνησης μαζί με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται ότι η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο έχει «κλειδώσει», ενώ σε θρίλερ εξελίσσονται οι δύο μισθοί στον ιδιωτικό τομέα χωρίς ουδείς μέχρι και αυτή την ώρα να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα. Φαίνεται, πάντως, ότι για την ώρα η κυβέρνηση αντιστέκεται στην πλήρη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση μπορεί μεν να φέρει σε δεύτερο χρόνο αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι σίγουρο όμως ότι θα καταποντίσει την κατανάλωση.
Το πακέτο των μέτρων, που έχει στόχο να μειώσει το φετινό έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.
– Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, ενδεχομένως από ένα ύψος των 600 ευρώ και πάνω.
– Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα.
– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κατά 10% και
– Αύξηση κατά 2 μονάδες τουλάχιστον των συντελεστών του ΦΠΑ.
Την Κυριακή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο (09.30). Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσει η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι αρχηγοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 7 ή στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε προταθεί, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι αριθμοί
Η πλήρης περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο αναμένεται να αποφέρει μείωση στις δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης πάνω από ένα όριο (που μάλλον θα οριστεί στα 600 ευρώ), υπολογίζεται να εξοικονομήσει στα ταμεία 700 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προσβλέπει σε 1,3 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ή και 25% από το 21% που είναι σήμερα, αν και αυτός ο στόχος αποκλείεται να επιτευχθεί αν επικρατήσει ύφεση λόγω των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα.
Ήδη κάποιες μετρήσεις μιλούν για μείωση της κατανάλωσης κατά 9 μονάδες σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από το 57% του ΑΕΠ που είναι σήμερα κοντά στο 48%, επηρεάζοντας το σύνολο των φορολογικών εσόδων. Ανάλογη κακή απόδοση υπολογίζεται ότι θα έχει και η αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ, ήδη όμως τον Απρίλιο παρατηρήθηκε μείωση κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης κατά 10%.
Αν η οδός Νίκης δεν απολέσει κανένα έσοδο, τότε στα ταμεία της θα εισρεύσουν 4,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή περίπου 14 δισ. στην τριετία της επιτήρησης από τους ξένους οργανισμούς.
Αν αυτό το ποσό προστεθεί στα 11,9 δισ. που υπολογίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα του αποφέρουν τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, τότε θα συγκεντρωθούν 26 δισ. ευρώ, αρκετά λιγότερα δηλαδή από τα 28,8 δισ. που απαιτούνται συνολικά για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μείωσης του ελλείμματός μας από το 13,6% στο 3,6% το 2013.