ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΑΑΤΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΩΝ…
Συγγραφέας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ στις 10 Μαρτίου 2010
Τη δυνατότητα να αλλάζουν εταιρεία σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου, προσπαθεί να διασφαλίσει για τους Έλληνες συνδρομητές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ήδη αυτό προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες για τη φορητότητα στις τηλεπικοινωνίες, ωστόσο στη χώρα μας σήμερα η αλλαγή τηλεπικοινωνιακού παρόχου μπορεί να διαρκέσει 10 έως και 15 μέρες!
Στόχος της ΕΕΤΤ, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρός της κ. Λεωνίδας Κανέλλος, είναι η σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την αλλαγή παρόχου. Η κίνηση αυτή θα «απελευθερώσει» ακόμα περισσότερο τους συνδρομητές, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η φορητότητα είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής». Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 που άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο της φορητότητας έως το τέλος του 2009 είχαν αλλάξει τηλεπικοινωνιακό πάροχο συνολικά 2,8 εκατ. συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, περίπου 1 εκατομμύριο αριθμοί αφορούν τη σταθερή τηλεφωνία και περίπου 1,8 στην κινητή.
Μόνο το 2009 σε αλλαγή τηλεπικοινωνιακού παρόχου προχώρησαν 544.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας (αποχώρησαν από τον ΟΤΕ) και 486.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕΤΤ εισηγείται αλλαγές και στο «μέτωπο» της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έχει προτείνει να συμμετέχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στο σύστημα εποπτείας των κεραιών. «Οι σταθμοί βάσης χρειάζονται συνεχή έλεγχο για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν, από φορείς τους οποίους να εμπιστεύεται ο πολίτης. Γι΄ αυτό και θεωρούμε ενδεδειγμένο ένα μοντέλο συνδιαχείρισης από τους δήμους και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Άγγελος Συρίγος.
Ήδη, η κόντρα πολιτών και δήμων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας… μεταφράζεται σε περίπου 900 δίκες τον χρόνο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της πολυπλοκότητας στη διαδικασία αδειοδότησης μίας κεραίας, περίπου το 60% του συνόλου, δηλαδή 3.500 κεραίες, είναι παράνομες. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ΕΕΤΤ να επιβάλλει συνεχώς πρόστιμα. Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2010