Αριδαία Blog

Ιστολόγιο Αριδαίας

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΙΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…

Συγγραφέας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ στις 10 Φεβρουαρίου 2010

Με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γουέι Ζιαφού, ισχυρού άνδρα της Cosco, στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται και τυπικά η συμφωνία Αθηνών-Πεκίνου για το λιμάνι του Πειραιά.

Για να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές χρειάστηκε:
Η κινεζική πλευρά να εγγυηθεί ότι στον υπό κατασκευή Προβλήτα 1 (θα τον διαχειρίζεται ο ΟΛΠ) θα διοχετεύονται για μία 5ετία τουλάχιστον 300.000 εμπορευματοκιβώτια (teu) το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται έσοδα ίσα με τα έξοδα λειτουργίας του.
Η ελληνική πλευρά να διασφαλίσει πως δεν θα γίνουν αλλαγές στα φορολογικά προνόμια που αποκόμισε η Cosco από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτό η ελληνική πλευρά έχει «πάτημα» σε συμβάσεις μεγάλων έργων, που προηγήθηκαν, στις οποίες υπάρχουν ανάλογες προβλέψεις (προνόμια) με την Ε.Ε. να τις έχει αποδεχθεί.

Μιλώντας στην «Οικονομία» ο Γιώργος Ανωμερίτης (πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ) υποστήριξε ότι η κινεζική πλευρά έχει δεσμευθεί πως θα απασχολεί αποκλειστικά έλληνες εργαζόμενους στον Προβλήτα 2 που θα διαχειρίζεται η Cosco. Ταυτόχρονα διαψεύδει κατηγορηματικά πως από τη σύμβαση αφήνεται… παράθυρο για την δημιουργία κέντρου μεταποίησης κινεζικών προϊόντων στο λιμάνι. Ταυτόχρονα η μεταβατική περίοδος συγκατοίκησης ΟΛΠ-Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), που έληγε την 1η Ιουνίου, επεκτείνεται κατά τρεις μήνες.
Για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, υποστήριξε πως αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης (από το 2008) στην οποία τα περιθώρια επέμβασης ήταν περιορισμένα. Ομως ξεκαθάρισε πως βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους λιμενεργάτες ώστε να αλλάξει το πλαίσιο εργασιακών σχέσεων (υπερωρίες, εργαζόμενοι ανά γερανογέφυρα κ.α.) στο λιμάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την ανάγκη τέτοιων αλλαγών. Αν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο τότε ο νέος Προβλήτας 1- που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ- θα λειτουργεί με νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους.

Η σύμβαση με τη ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco) έχει χαρακτηρισθεί από προβληματική έως αποικιοκρατική. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ διευκρινίζει πως «η προσέλκυση διεθνών παρόχων στα λιμάνια είναι μια συνήθης εμπορική πρακτική. Το ίδιο και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Και η Cosco είναι ένας μεγάλος πάροχος ιδιαίτερα στο διεθνές διαμετακομιστικό φορτίο. Ο τρόπος, όμως, που έγινε αυτή η διαδικασία και, κυρίως, η παραχώρηση του μοναδικού προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων που λειτουργεί σήμερα στον Πειραιά (ο δεύτερος ακόμα κατασκευάζεται), δημιούργησε τεράστια προβλήματα λειτουργίας στον ΟΛΠ».
«Η κρίση στον χώρο των διεθνών μεταφορών είναι ένα γεγονός. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αλλαγή στρατηγικής. Η ανάπτυξη του νέου έργου αφορά και την Cosco και τον Πειραιά. Εξάλλου οι οικονομικές ρήτρες δεν επιτρέπουν τόσο σύντομες μεταβολές. Οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν μακροχρόνια και ο ΟΛΠ προσβλέπει σε μακροχρόνιες αποδόσεις» λέει ο πρόεδρος του ΟΛΠ.
Σε γνωστά λιμάνια της Ευρώπης, τη διακίνηση των κοντέινερ έχουν αναλάβει δύο, τρεις ή και περισσότεροες εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκοκιβωτίων. Για το θέμα αυτό, ο Γ. Ανωμερίτης διευκρινίζει πως «ο ΟΛΠ, βελτιώνοντας τις δομές και υποδομές του, δεν θα είναι ένας περιθωριακός παίκτης».

Ο Γ. Ανωμερίτης θεωρεί ότι μετά τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια την τελευταία εικοσαετία αλλά και τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων.
«Μετά το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, την ανάπτυξη των θαλάσσιων ενδομεταφορών, τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ, η Ελλάδα εκτός από ναυτιλιακή χώρα σημαίας, μπορεί -έχοντας πλέον “ενδοχώρα”- να γίνει και μια ναυτιλιακή χώρα παροχής λιμενικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό και θεωρούσα πάντα τη Θεσσαλονίκη και όχι τον Πειραιά για το διεθνές εμπόριο (in transit) σημαντικό παίκτη στις θαλάσσιες μεταφορές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσέλκυση φορτίων απαιτεί συνδυασμένες υπηρεσίες κυρίως μεταφορών, τις οποίες σήμερα ο Πειραιάς δεν διαθέτει. Το 2001 υπέγραψα με τον Χρ. Βερελή (τότε υπουργό Μεταφορών) τη σύνδεση Θριάσιου – Ικονίου με τρένο, σ’ αυτό ακριβώς προσβλέπαμε: τις συνδυασμένες μεταφορές, την προσέλκυση φορτίων, την ανάπτυξη logistics και τη μετατροπή του Πειραιά σε μεγάλο πάροχο λιμενικών υπηρεσιών. Επί δέκα χρόνια, όμως, δεν έγινε τίποτα. Τώρα βάζουμε και πάλι μπροστά το σχέδιο και σύντομα θα γίνει πραγματικότητα».

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ,ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΑ ΚΕΡΔΗ…