Ξεκίνησε η καθιερωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη του Περιβαλλοντικού Ομίλου του 1ου Γυμνασίου, η οποία, όπως κάθε χρόνο, επιστέφει τις εργασίες του Ομίλου, με την οργάνωση και παρουσίαση των ετήσιων δραστηριοτήτων του, αλλά και την επιβράβευση των προσπαθειών μαθητών και μαθητριών που βλέπουν τη δουλειά τους να αποδίδει καρπούς.
Η φετινή επίσκεψη είναι και πάλι πλούσια και θα την παρακολουθήσουμε κατά τα ειωθότα με τη μορφή ταξιδιωτικού ημερολογίου. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ημέρα 1η:
Η αποχώρησή μας πρωί-πρωί μας φέρνει στο αεροδρόμιο κι ύστερα πριν καν το καταλάβουμε να που βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου.
Αμέσως μετά οι εκπαιδευτικές δράσεις ξεκινούν με πρώτη την επίσκεψη και τη συμμετοχή σε προγραμματισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Στην πασίγνωστη παραλία του Καλαμακίου, εκεί όπου η μεσογειακή θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα αποσύρεται για την ωοτοκία της, μέρος των φετινών μελετών του Ομίλου μας. Στον κόλπο του Λαγανά όπου η θερμοκρασία των υδάτων επιτρέπει την απόσυρση των αμφίβιων, ερευνητές και εθελοντές του οργανισμού ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές της Καρέττα στη Ζάκυνθο. Συναντήσαμε εθελοντικά μέλη και οι μαθητές/τριες πληροφορήθηκαν τα σχετικά με την οργάνωση, τις συνήθειες της χελώνας, τα μέτρα προστασία που λαμβάνονται, αλλά και τη σημασία της χελώνας για το μεσογειακό οικοσύστημα. Ώρες γεμάτες ανακάλυψη και εκπαιδευτικό παιχνίδι σε μια ειδυλλιακή παραλία αληθινό μνημείο της φύσης που άξιζε κάθε δευτερόλεπτο της επίσκεψης.
Αποσυρθήκαμε για ξεκούραση και το απόγευμα μας βρήκε στο μουσείο του μεγάλου λογοτέχνη Γρηγόριου Ξενόπουλου. Το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου σ’ ένα υπέροχο νεοκλασικό στην οδό Γαήτα (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης) φιλοξενεί τα προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του ιστορικού παιδαγωγικού περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κλπ. Επίσης, στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου-Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη. Τα παιδιά μας περιηγήθηκαν με ξενάγηση στα εκθέματα και είχαν την ευκαιρία να δουν το γύψινο εκμαγείο του προσώπου του συγγραφέα που όπως συνηθιζόταν τότε απαθανάτιζε τα χαρακτηριστικά των σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής. Επίσης συμμετείχαμε σε προγραμματισμένη δράση στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί στις 5/12/2011 με εθελοντές εκπαιδευτικούς, στο ισόγειο του μουσείου του Γ. Ξενόπουλου. Σήμερα αριθμεί 5000 βιβλία και 2500 μέλη. Είναι δανειστική, εξυπηρετεί με πρωϊνά ραντεβού σχολεία με -αντίστοιχες με τη δική μας- δράσεις φιλαναγνωσίας και τα απογεύματα λειτουργεί και ως δανειστική για το κοινό με αντίστοιχες δράσεις από εθελοντές γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και συλλόγους.
Αργότερα το απόγευμα βρεθήκαμε στην ιστορική Πλατεία Σολωμού, την πιάτσα της πόλης με το μαυσωλείο των εθνικών ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου. Η αλήθεια είναι όμως πως με μεγάλη ανακούφιση μας τράβηξε επίσης και το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Κόκκινος Βράχος», όνομα ασφαλώς εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ξενόπουλου. Η παραδοσιακή φρυγανιά με παγωτό είναι μια τοπική σπεσιαλιτέ που δεν απογοητεύει τις γαστριμαργικές προσδοκίες των περιηγητών.
Κατανυκτική και η προσκύνηση στην λάρνακα του Αγίου Διονυσίου, στον καθεδρικό της πόλης της Ζακύνθου, ενός ναού με επιβλητικό μέγεθος, υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, κι ένα καμπαναριό που κατά την παράδοση μιμείται εκείνο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Γεμάτοι περιπέτειες, γεμάτες γνώσεις, όχι στην Ιθάκη αλλά λίγο παραδίπλα, αποσυρθήκαμε για απόψε, έχοντας κερδίσει και με το παραπάνω την ημέρα, και την ανάπαυση που θα μας γεμίσει ενέργεια για μια ακόμα μεγάλη ημέρα. Αλλά, ες αύριον!