Μεταφερθήκαμε, ταξιδέψαμε στον χώρο και στον χρόνο χθες βράδυ. Η αυλή του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού έγινε όχθη του Νείλου, ενδύθηκε το σκηνικό της δράσης μιας ιστορίας αρχαίας που, ωστόσο, φαίνεται πως άγγιξε αληθινά το πολυπληθές κοινό που γέμισε τον χώρο με την ενέργεια και την θετική του διάθεση.

Οι νεαροί/ες πρωταγωνιστές/στριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία με το μπρίο τους, την συνέπεια, την αφοσίωσή τους. Ας λένε ό,τι θέλουν οι απαισιόδοξοι και οι δήθεν σοφοί. Τα παιδιά μας είναι πάντα -και στα πάντα- καλύτερα από εμάς. Φόρεσαν τα ρούχα τους και έγιναν ο ρόλος, με ευκολία ζηλευτή, με αυθεντικότητα, γνησιότητα άφθαστη. Φώτισαν τη νύχτα με τη δική τους, αυτόφωτη λάμψη.

Η παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη μιλάει για την βία ενάντια στη γυναίκα, για την ανάγκη της γενναίας στάσης απέναντι στην τυραννική και άδικη εξουσία, για την ευθύνη του ελεύθερου πολίτη για τις τύχες της πόλης, για τον παραλογισμό του πολέμου. Και τα παιδιά μας μίλησαν, και ακούστηκαν πεντακάθαρα. Και το πιστεύουμε, πως θα ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Πρώτα, γιατί τους αξίζει. Κι έπειτα, γιατί θα τον φτιάξουν καλύτερο. Δεν το πιστεύουμε, δεν το ελπίζουμε. Το γνωρίζουμε. Τα ζήσαμε, τα ξέρουμε. Εκφράζουμε την απόλυτη βεβαιότητά μας. Οι τωρινές γενιές θα φτιάξουν όμορφες εποχές, που θα τις χαρούμε και θα τις ζηλέψουμε. Και θα είμαστε περήφανοι που βάλαμε το πετραδάκι μας.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε:
Τα υπέροχα σκηνικά του κ. Απόστολου Ηλιάδη, που έχει γεμίσει τις παραστάσεις του σχολείου με τους πίνακές του, μη φειδόμενος χρόνου, κόπου, έμπνευσης.

Τις θαυμάσιες χορογραφίες της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Λιθαδιώτη, που έκλεψαν την παράσταση, όπως και η ίδια στον ρόλο της Ελένης. Τι συμβουλές και τι ευχές να δώσει κανείς σε τέτοια παιδιά; Μόνο να τα αγαπάς μπορείς και να τ’ αφήσεις να ανθίσουν.

Τα παιδιά του θεατρικού ομίλου που ήταν εκεί, δύο ώρες κάθε Παρασκευή απόγευμα, και μετά μέσα στις εξετάσεις, ανάμεσα στις δεκάδες υποχρεώσεις τους, σεμνά, δουλευτάρικα, με το κεφάλι κάτω, να ακούσουν αλλά και να προτείνουν. Άννα-Μαρία, Δημήτρη Σ., Δήμητρα, Δημήτρη Μ., Λυδία, Ραβνίτ, Μύρωνα, Σήλια, Ανθή, Μαρία, Μαίρη, Μαριάντα, Μαριάννα, Αφεντούλα, Αησέ, Μελίνα, Ζωή, σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για όσα ζήσαμε, και όσα μας μάθατε αυτή τη χρονιά. Ας είναι οι δρόμοι σας ανοιχτοί κι ανεμπόδιστοι!

Στους μαθητές και στις μαθήτριές μας της Γ΄ Γυμνασίου που αποφοίτησαν χθες, θέλουμε να δηλώσουμε εμφατικά πως μας δένουν, και θα μας δένουν στο εξής δεσμοί αγάπης και κοινά όνειρα. Κάπου παρακάτω θα συναντηθούμε! Το σχολείο θα είναι πάντα ανοιχτό για εσάς, τις ανάγκες, τις ανησυχίες σας. Να αγαπήσετε στη ζωή σας, να σταθείτε με αξιοπρέπεια στις δυσκολίες. Δίπλα στον αδύναμο, δίπλα στον Άνθρωπο. Κοπιάστε και δημιουργήστε, εκφράστε,
αναζητήστε. Παλέψτε για το δίκιο σας – και κάθε δίκιο. Δεν σας πλάσαμε για μια ζωή φόβου και υποταγής, δεν σας προορίζουμε για μια βαρετή ζωή. Καλό ταξίδι, καλή αντάμωση! Στις τρεις υπέροχες παιδαγωγούς που συνταξιοδοτούνται φέτος, αποδίδουμε κάθε τιμή και ευγνωμοσύνη. Διαλέξατε τον κόπο, το άγχος, την ευθύνη να υπηρετήσετε το μέλλον, τα παιδιά. Δικαιωθήκατε, αφήσατε ίχνη, ανοίξατε δρόμους. Κ. Τραυλού, κ. Οικονόμου, κ. Παπαδοπούλου, σας απευθύνουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της εκπαιδευτικής μας κοινότητας για το έργο και την προσφορά σας! Η απουσία σας θα είναι δυσαναπλήρωτη.

Στους συναδέλφους αναπληρωτές και αναπληρώτριες που πάλεψαν φέτος για παιδεία και γράμματα δίπλα στο σχολείο και τους χαιρετίσαμε σήμερα, ας ξέρουν πως δεν τους αποχαιρετίσαμε. Καμαρώσαμε την εργατικότητα, το ήθος, τον επαγγελματισμό, τον ζήλο, την αγάπη στα παιδιά. Θα βρεθούμε ξανά. Ως τότε, θα μας συνδέουν αναμνήσεις ζεστές!

Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, απευθύνουμε ένα «ευχαριστώ» εκ βαθέων, για τη βοήθεια και τη στήριξη! Δικοί μας άνθρωποι, πάντα εκεί όταν χρειάστηκε.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού, του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών, των Μαθητικών Κοινοτήτων, των εργαζομένων στη σχολική μονάδα, ευχόμαστε σε όλες και όλους ευχάριστες, ξεχωριστές, αξέχαστες διακοπές. Προκοπή και τύχη αγαθή στα παιδιά μας!

Καλό καλοκαίρι!