Στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. η δράση ευαισθητοποίησης του 1ου Γυμνασίου  για την διάσωση της Λιμνοθάλασσας Ωρωπού! 

Η δράση ευαισθητοποίησης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μαθητικό Συνέδριο της Ανατολικής Αττικής και έκλεψε τις εντυπώσεις, περνώντας ακόμα και στις σελίδες του ημερήσιου Τύπου, πρόκειται να ταξιδέψει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), για να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερους, σχετικά με την Λιμνοθάλασσα Ωρωπού και την ανάγκη προστασίας της. 

Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Εισακούγοντας στα διαλείμματα τα πουλιά στη λιμνοθάλασσα δίπλα μας», παντρεύει το κόμικ και τις νέες τεχνολογίες σε μια ευρηματική συζήτηση μεταξύ τους, δίνοντας φωνή στα πλάσματα που εγκαταβιούν και παλεύουν να επιβιώσουν δίπλα στο σχολείο μας, σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά μας. Είναι αυτή η επαφή που τα κάνει σταυροφόρους σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστή η λιμνοθάλασσα και να διαφανεί η αναγκαιότητα της προστασίας της από το συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον που την περικλείει. 

Όπως τονίζουν οι μαθητές/τριες της ομάδας, η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού, δύο μόλις χιλιόμετρα από τις εκβολές του λυματοφόρου Ασωπού, είναι χαρακτηριστική περίπτωση της άλογης ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και αδυναμίας μας να συνειδητοποιήσουμε την αξία ενός τέτοιου θύλακα άγριας ζωής για το οικοσύστημα του τόπου μας. Σε έναν χώρο απλωμένο ανάμεσα σε αρχαία έλη και παραποτάμιες εκτάσεις που αποτελούσαν σταθμό καταδοχής εκατοντάδων ειδών, σταδιακά η οικιστική παρέμβαση διέκοψε την φυσική τους σύνδεση, περιχαρακώνοντας αρχικά και στη συνέχεια περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο την έκτασή της.  Κι ωστόσο, ενώ η   Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει πάνω από 180 είδη πτηνών, άλλα παρυδάτια κι άλλα καλοβατικά, που φιλοξενούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους στη λιμνοθάλασσα, περιστατικά παράνομης θήρας, απόθεση απορριμμάτων, η οικιστική ανάπτυξη και η διαμόρφωση του αρχαίου ζωοδότη ποταμού της περιοχής σε οχετό των βιομηχανικών λυμάτων θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την επιβίωσή τους. Δύο βήματα από την Αθήνα, η λιμνοθάλασσα της περιοχής μένει σχετικά άγνωστη στο ευθύ κοινό, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει αν πράγματι επιθυμούμε να προστατευτεί. 

Αυτό είναι το μήνυμα των παιδιών μας. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά τους συνάντησε ευήκοα ώτα στους υπεύθυνους του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και θα παρουσιαστεί στις 15 Μαΐου στον χώρο του Κέντρου, στην Ανάβυσσο. Το σχολείο μας σας προσκαλεί να παρευρεθείτε, σε μια παρουσίαση καινοτόμα και συγκινητική που θα συζητηθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα!  IMG 4548