Ανακοίνωση

Το 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού επιθυμεί δια της παρούσης να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον πατέρα Σπυρίδωνα Κομπορόζο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ωρωπού, για την εν γένει προσφορά του στο σχολείο μας, και εξόχως και ιδιαιτέρως καθ’ όλη την περίοδο κατά την οποία η σχολική μας μονάδα φιλοξενεί μαθητές από προσφυγικά περιβάλλοντα.

  Ο πατήρ Σπυρίδων, εθελοντικά και αυθόρμητα, με πατρική αγάπη και φιλάνθρωπη ετοιμότητα,  από την πρώτη στιγμή που στο σχολείο μας εντάχθηκαν μαθητές από τη Δομή της Μαλακάσας, προσέτρεξε αμέσως, με ρεαλιστικές προτάσεις, αναζήτησε πρόσφορους τρόπους, και κατάφερε άμεσα και αποτελεσματικά να εξασφαλίσει καθημερινή διατροφή για τους πρόσφυγες μαθητές μας αρχικά, ωστόσο, σύντομα, και για όσους/ες μαθητές/τριες του σχολείου μας αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικές δυσκολίες. Ο πατήρ Σπυρίδων, δρώντας με διακριτικότητα, ευγένεια και ενσυναίσθηση θαυμαστές, διαμόρφωσε εξαρχής μεταξύ του σχολείου και των δοκιμαζόμενων μαθητών μας μια σχέση ένθερμης εμπιστοσύνης, προσφέροντας  έτσι στην εκπαιδευτική μας κοινότητα ανεκτίμητες υπηρεσίες, που οφείλουμε να διατρανώσουμε, έστω κι αν ο ίδιος, ταπεινόφρων και ευαίσθητος, αποφεύγει να δημοσιοποιεί. 

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές οφείλουν να κοινοποιούνται και να χαιρετίζονται, ακόμα περισσότερο ωστόσο πρέπει να αναδεικνύονται με έμφαση, όχι απλώς για την αναγνώριση, αλλά για να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές μας, αλλά και την τοπική κοινωνία. Η ποικίλη φιλανθρωπική δράση του πατρός Σπυρίδωνος αποτελεί ένα φωτεινό υπόδειγμα αλτρουιστικής κοινωνικής δράσης, διακριτικής προσφοράς, και φιλανθρωπίας με τη αληθινή έννοια του όρου, εκείνη της άμεσης και αδιαμεσολάβητης αγάπης για τον Άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο, χωρίς διαχωρισμούς, μισαλλόδοξους φανατισμούς ή αγκυλώσεις. Δεν περισσεύουν τέτοια παραδείγματα γύρω μας, και θεωρούμε ότι αξίζει η δράση του να κινητοποιήσει  ανάλογης ποιότητας και αξίας δράσεις από φορείς και ιδιώτες. 

Η φιλάνθρωπη δράση του παραμένει, ωστόσο, και μια ευκαιρία εκπαιδευτική, βαθιά παιδαγωγική και μορφωτική, μέσω της αναγνώρισης της οποίας το σχολείο μας απευθύνεται στους νέους ανθρώπους που εναγκαλίζεται καθημερινά, παιδιά που πάσχουν, αποπροσανατολισμένα, αναζητώντας ιδανικά και αξίες. Για τον σκοπό αυτό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε εκ βαθέων τον πατέρα Σπυρίδωνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου του, και προσδοκώντας σε ανάλογες αγαπητικές κοινές δράσεις στο μέλλον.     

Μετά τιμής

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου

Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου

Οι μαθητικές κοινότητες