Γυμνάσιο Πόμπιας

ΔΔΕ Ηρακλείου Κρήτης

Εγκαίνια 1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση

Δεκ 202120

Pompia poster21sΜε επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση” που διοργάνωσε η Κοινότητα Πόμπιας με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πόμπιας την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη στο κοινό έως την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022. Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση 14:30 – 17:00 καθημερινά μέχρι την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Για τις υπόλοιπες μέρες (24/12/2021 έως 9/1/2022) το ωράριο λειτουργίας θα ανακοινωθεί μέσω της σελίδας της Κοινότητας Πόμπιας και του Γυμνασίου Πόμπιας.

Η παρουσία της έκθεσης εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης, που ανέλαβαν το κόστος της εκτύπωσης των εκθεμάτων και της διοργάνωσης της εκδήλωσης αντίστοιχα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο οικονομολόγος κ. Πωλιουδάκης Μανώλης και χαιρέτησαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακάριος, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Μπαριτάκης Παύλος, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Νικολιδάκης Γρηγόρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πόμπιας, κ. Φουστανάκης Γιώργος, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Πόμπιας, κ. Τουμανίδης Νικόλαος και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Πόμπιας κα Πατσιανωτάκη Ιωάννα.

Ακόμα, παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Λάμπρος Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Σταυρακάκης Μηνάς, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Φαιστού, κα. Αρμουτάκη Βασιλεία και κ. Πωλιουδάκης Ανδρέας, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ζαρού, κ. Δενδραλίδης Εμμανουήλ, o πατέρας Στυλιανός της Πόμπιας, εκπρόσωποι φορέων της Πόμπιας, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην Γυμνασιάρχης κ. Σπυριδάκης Δημήτρης, εκπαιδευτικοί σχολείων της Μεσσαράς και κάτοικοι της Πόμπιας και της ευρύτερης περιοχής.

1234

56

Στο πρώτο μέρος των εγκαινίων ο καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, παρουσίασε την έκθεση η οποία οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το υλικό αυτό αναπτύσσεται σε 28 εκθεσιακές επιφάνειες (διαστάσεων 1,50×1,80μ. στην εκδοχή για εσωτερικούς χώρους), με δυνατότητα άντλησης πρόσθετης πληροφορίας μέσω ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία των QR codes.

7 8

Στην συνέχεια, μέλος της ομάδας που επιμελήθηκε την έκθεση, ο κ. Αγησίλαος Καλουτσάκης, ξενάγησε το κοινό στο χώρο της έκθεσης και παρουσίασε τα γεγονότα και το ρόλο της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση.

910

1211

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

από κάτω από: Πολιτιστικές| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκαίνια 1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Εδώ θα αναρτηθεί η περιγραφή για το σχολείο, π.χ. την ιστορία του, τους χώρους του, τις υποδομές και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας.
(υπο κατασκευή)

 

European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων